- Armoede en Het wassende water zijn jouw stukken, met jouw figuren? Het zijn gewoon mijn stukken; op die basis geschreven. Je kunt alleen zeggen dat de figuren uit het boek de schrijver hebben geïnspireerd tot het scheppen van nieuwe figuren.
- En nu Het wassende water! Het boerenmilieu staat wel ver af van de stad waar jij je leven hebt doorgebracht.
Ik ben wat dat betreft gewoon uitgegaan van het western-principe. Het doet er niet zo erg toe of het klopt, als je maar iets in het leven roept dat die schijn heeft. Het is zo goed als zeker dat het wilde westen er anders heeft uitgezien dan ons in de meeste westerns wordt voorgespiegeld. Mijn bewerking van Het wassende water is een sage over een boerenzoon die niet hetzelfde wil worden als zijn vader. In een andere context kan een zoon van een Indiaans opperhoofd hetzelfde probleem hebben. Ik heb natuurlijk geprobeerd figuren te scheppen die ruimer en groter zijn dan echte boeren. Ik wil over echte boeren niets kwaads zeggen, maar als je acht delen lang hun conversatie op het scherm brengt, zul je een groot gedeelte van het Nederlandse publiek toch schrik aanjagen.
- Wat die conversatie betreft: je gebruikt in Het wassende water een soort eigen dialect.
Het is geen dialect. Ik zou het wat grover en stuurser van taal willen noemen dan de normale stadsdialoog. Ik heb een idioom gebruikt waarin wat anachronismen zitten, omdat het enige boek dat die mensen kennen de bijbel is, en omdat ze zich wat bars gedragen, waarbij ze wel eens woorden gebruiken die niet algemeen zijn. Je zoekt een beetje naar een eigen vorm. In het toneelstuk Vrijdag van Claus komt een op Vlaams lijkend dialect voor dat nergens in Vlaanderen wordt gesproken.
- In Het wassende water is de hoofdfiguur Gieljan Beijen in het begin heel jong, gaandeweg het verhaal wordt hij ouder, en aan het einde is hij bijna een grijsaard - in jouw bewerking wordt hij nauwelijks ouder, hoewel je hem in het begin wel als kind toont, iets dat in het boek weer niet voorkomt - maar toch, het grootste gedeelte van de serie verhaalt niet meer dan enkele jaren - waarom heb je de tijd van handeling zo beperkt?
De oorspronkelijke wetten van het toneel hebben onder meer altijd gesteld dat de handeling evenveel tijd in beslag neemt als het spel duurt. Dat op zichzelf heel goede uitgangspunt kan duidelijk voor een intense spanning zorgen. Later, en zeker in de film, heeft men dit natuurlijk losgelaten, maar ik vind dat het in vogelvlucht vertellen van een verhaal in dramatisch opzicht niet werkt. Dramatische dingen gebeuren vrij gericht op een bepaald moment. Een steeds ouder wordende figuur is heel ondramatisch. Daarom moet je proberen het thema, de dingen die gaande zijn, te vangen in een sterk en compact verhaal. De steeds ouder wordende James Dean in
Giant werkt wat mij betreft ondramatisch. Het typisch tegengestelde daarvan is de film
High Noon, het verhaal daarvan speelt zich af in de tijd die de film duurt, en dat is dramatisch heel effectief. Het beroemdste voorbeeld in een boek is natuurlijk
Ulysses. Dat verhaalt één dag in
persdienst ncrv
Het wassende water, deel drie. Een onverwachte verstoring van het huwelijksfeest van Gieljan en Aaigie door Janus, de knecht, gespeeld door Joost Prinsen
Dublin, terwijl je ongeveer vijftien dagen nodig hebt om het te lezen.
- De serie zal in de loop van twee maanden worden uitgezonden. Had je dan niet een groter aantal jaren kunnen weergeven?
Ook dan werkt het niet. Er zijn ook praktische bezwaren. Het is niet mooi om de kop van een jong acteur in die van een grijsaard te veranderen - hoe minder schmink, hoe meer geloofwaardigheid. Ook de moeder van Gieljan wilde ik liever niet zien als mummelende boerin van vijfennegentig. Ik wilde dat die vrouw vitaal in het verhaal stond, vandaar dat ik haar jonger heb gemaakt.
- Die moeder van Gieljan is in jouw bewerking een sterke vrouw die zeer tot schrik van de boer en haar kinderen overspel pleegt met een zeeman. Dat heeft bijna iets parodistisch.
Die zeeman vond ik aardig, als contrast. Ik ben van een uiterst besloten wereld uitgegaan. Een boerengemeenschap als een stam, met eigen wetten, en zeer vaste regels, met een gezonde argwaan tegen alles en iedereen die niets met die stam te maken heeft. In die boerenwereld laat ik een liederlijke zeeman aanwaaien die ruimte, lucht,