Ter inleiding
literatuur is een nieuw tijdschrift over Nederlandse letterkunde. Het richt zich tot lezers die niet alleen geïnteresseerd zijn in Nederlandse literatuur, maar ook in studies óver die literatuur en die iets missen tussen, enerzijds, de recensies van pas verschenen boeken en, anderzijds, het geleerde artikel met veel voetnoten, zoals men dat in de neerlandistische vakbladen aantreft. Literatuurliefhebbers die behoefte hebben aan iets dat leesbaar is zonder oppervlakkig te zijn, en wetenschappelijk verantwoord zonder academische zwaarwichtigheid. Zulke lezers zijn bijvoorbeeld: docenten in het middelbaar onderwijs, studenten aan de verschillende opleidingen voor neerlandistiek (NLO, MO, universiteit), leden van allerlei leeskringen, bezoekers van literaire manifestaties en literaire café's, particuliere belangstellenden, kortom: iedereen die meer van de Nederlandse literatuur wil vernemen dan de inhoud van de bestsellerlijst.
literatuur is opgezet door neerlandici die het betreuren dat hun vak steeds meer opgesloten raakt binnen de muren van het wetenschappelijk bedrijf. Zij vinden dat het onderzoek naar de vele aspecten van het Nederlandse literaire bedrijf in heden en verleden bij een groter publiek bekendheid verdient, en zij menen dat dit kan geschieden in een vorm die dit grotere publiek niet afschrikt, maar boeit.
literatuur wil een beeld geven van het veelvormige letterkundige onderzoek aan de universiteiten van Noord en Zuid. Als middel daartoe dienen beknopte artikelen die op leesbare wijze - en met illustraties - allerlei aspecten belichten van het literaire leven. Daarbij wordt niet in de eerste plaats gedacht aan uitputtende analyses van één tekst, maar vooral aan bijdragen waarin wordt getracht de Nederlandse literatuur in een breder cultuurhistorisch kader te plaatsen. Hoe functioneert literatuur binnen diverse cultuurperioden en bevolkingsgroepen, wat beogen auteurs, welke rol spelen producenten, wat verwacht de consument? En ook: welke tradities ontwikkelden zich in de vormgeving, hoe hangen deze samen met andere kunsten, en welke rol spelen maatschappelijke ontwikkelingen hierbij?
literatuur zal zes keer per jaar verschijnen; elk nummer bevat zes à zeven artikelen en daarnaast een journalistieke afdeling, die uit twee vaste rubrieken bestaat: de rubriek Recensies, waarin bespreking en aankondiging van zojuist verschenen of te verschijnen literairwetenschappelijk werk, en de rubriek Nieuws. De recensies en aankondigingen zullen van beknopte aard zijn; elke opvallende studie op het gebied van de Nederlandse letterkunde verdient een signalement, desnoods ter waarschuwing.
In de rubriek Nieuws zal informatie worden gegeven over congressen, symposia, lezingen, herdenkingen en prijsuitreikingen. Ook kan men hier berichten vinden over belangrijke aanwinsten van bibliotheken en musea, tentoonstellingen en veilingen. Deze rubriek bestrijkt verder zulke uiteenlopende onderwerpen als verfilmde of voor T.V. bewerkte romans en verhalen, nieuws over de mandarijnen van het literaire leven, en de neerlandistiek in het buitenland.
Alles kan, tenslotte, ook nog veel korter gezegd worden: literatuur gaat over de Nederlandse letterkunde. Het is een vakblad voor liefhebbers.
De redactie