- “De manschappen vorderen je vrijlating.”
En PETROW werd vrijgelaten. De matrozen wilden het hierbij niet laten. Alle dienstdoende officieren werden gevangen genomen, ontwapend, en in de kantoren opgesloten. De gedelegeerden der matrozen, ongeveer 40 man, confereerden den geheelen nacht door. Besloten werd de officieren in vrijheid te stellen, doch hen niet meer toe te laten tot de kazernes.’
Deze aanhaling illustreert, hoe zich de gebeurtenissen in de meeste militaire opstanden afspeelden. De revolutionnaire gisting onder het volk liet niet na ook den militair te beïnvloeden. Want die elementen onder de marinemacht en het leger, die voor het grootste gedeelte uit industrie-arbeiders gerecruteerd waren, die meest technisch onderwijs genoten hadden, werden de leiders der beweging. Maar de groote massa was nog te naief, te vredig, te goedmoedig, te christelijk gestemd. Zij was echter gemakkelijk in beroering te brengen: ieder geval van onrecht, ieder barsch optreden der officieren, slechte kost enz. waren in staat om den opstand te doen ontstaan. Maar de volharding mankeerde, het ontbrak aan het heldere bewustzijn van de opgelegde taak: men begreep niet dat alleen het meest energieke voortzetten van den gewapenden strijd de zege op de militaire en civiele overheid, en alleen de omverwerping van de regeering, en het grijpen naar de macht in den geheelen staat de eenige borg kon zijn voor het succes der revolutie.
De groote massa der matrozen en der soldaten was gemakkelijk tot opstand te brengen, maar even gemakkelijk beging zij de naieve domheid om de gevangen genomen officieren weder vrij te laten. Zij liet zich door beloften en overredingen tot berusting verlokken, de overheid won aldus kostbaren tijd, liet versterkingen aanrukken, versplinterde de kracht der opstandigen, en spoedig kwam de gruwelijkste onderdrukking, en de terechtstelling der leiders.
Het is bijzonder belangwekkend de militaire opstanden in Rusland in 1905 te vergelijken met die der Dekabristen in 1825. Toen waren het bijna uitsluitend officieren, voornamelijk uit den adelijken stand, die, door aanraking met de democratische ideeën van West-Europa geïnfecteerd, de politieke beweging leidden. De massa der soldaten hield zich passief. De volmaakte tegenstelling toont ons de geschiedenis van 1905. De officieren waren, met weinig uitzonderingen, of burgelijk-liberaal, reformistisch, of direct contra-revolutionnair.
De arbeiders en de boeren in het soldatenpak waren de ziel van de opstanden, de beweging kwam voort uit het volk, zij ontstond voor de eerste maal in Rusland's geschiedenis door de meerderheid der uitgebuitten. Wat ontbrak was eenerzijds het doorzettingsvermogen, de vastberadenheid der massa anderzijds echter de organisatie van de revolutionnaire sociaal-democratische arbeiders-in-soldatenpak, die te slecht de kunst verstonden om de leiding in handen te nemen, zich aan het hoofd van het revolutionnaire leger te stellen en een offensief te beginnen tegen het regeeringsbeleid. Terloops zij opgemerkt, dat beide gebreken, niet alleen door de algemeene ontwikkeling van het kapitalisme, maar ook door den laatsten oorlog - misschien langzamer dan we wenschten, maar niet minder zeker - werden opgeheven.