Achtergrond van het Bijbeldigitaliseringsproject
In juni 2007 heeft Nicoline van der Sijs in verschillende media een oproep gedaan voor hulp van vrijwilligers bij het digitaliseren van de Statenvertaling 1637. Het zogenaamde Bijbeldigitaliseringsproject is inmiddels uitgebreid met andere laatmiddeleeuwse en vroegmoderne bijbelvertalingen, waarvan het NBG de afbeeldingen op internet heeft geplaatst: de Delftse bijbel uit 1477, de Leuvense bijbel uit 1548, de Deux-Aesbijbel van 1562 en de Lutherse bijbelvertaling van 1648. Tevens wordt er gewerkt aan een digitale versie van de Vorstermanbijbel (1528/1531), het Nieuwe Testament van Jan Utenhove (1556), de Biestkensbijbel (1560) en de tweede druk van de Statenvertaling uit 1657. Andere deelprojecten zijn o.m. de Psalmen van Datheen en de Heidelbergse Catechismus (1566), de Psalmen van Willem van Haecht (1583), de Psalmen en Lofzangen van Marnix van Sint Aldegonde (1591) en Het boek der psalmen, nevens de gezangen bij de hervormde kerk van Nederland in gebruik (1773). In 2009 zijn de werkzaamheden van de vrijwilligers die meewerken aan het digitaliseren, ondergebracht in de SVNT (Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal).
Een apart project vormt de Friese bijbelvertaling van dr. G.A. Wumkes uit 1943, waarvan de gedigitaliseerde versie te vinden is op de website van de Digitale Historische Bibliotheek Friesland (www.wumkes.nl) en op de website www.biblija.net. Ook aan de digitalisering van de Bibel, út de oarspronklike talen op ‘e nij yn it Frysk oerset (1978) wordt momenteel gewerkt. De digitalisering van deze Friese bijbelvertalingen wordt tevens gesteund door de Fryske Akademy.
Het Bijbeldigitaliseringsproject wordt gesteund door de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl), het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Nederlandse Taalunie. De digitale tekstuitgave van de Liesveltbijbel wordt gepubliceerd op de websites van de dbnl en het NBG, waarbij iedere instelling een andere vormgeving en andere zoekmogelijkheden biedt.