Redactioneel
Het kan tot nadenken stemmen dat in veel talen het woord geschiedenis zowel de betekenis ‘verleden’ als de betekenis ‘vertelsel’ kan hebben. Vertel eens over vroeger: dat is geschiedenis. Veel verhalen voor kinderen spelen zich af tegen decors die als verleden te herkennen zijn. Geen vak, naast letterkunde, waar de leerkracht zo goed af is als hij of zij verteltalent heeft. Reden om in ons periodiek regelmatig aandacht aan geschiedenis te besteden.
Dit nummer werd zelfs een themanummer: aanleidingen waren de verschijning van vijf nieuwe Nederlandse methoden geschiedenis, en een studiedag over dit onderwerp die de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg op 2 juni organiseert. Als alles goed ging vonden verschijnen van dit nummer en studiedag na elkaar of tegelijk plaats. Wij gingen, hoewel de produktietijd krap was, van de goedgunstigheid van de goden uit en namen programma en profielen van sprekers van die studiedag in dit nummer op.
De nadruk ligt dit keer, en dat is misschien even wennen voor de bibliothecarissen onder onze lezers, geheel op geschiedenis als onderwijsvak. Hopelijk niet al te schools.
Nieuw, en waarschijnlijk niet de enige keer, is een artikel over computerprogrammatuur. In dit geval betreffende geschiedenis, maar we zijn meer van plan. Volgend nummer telt bijdragen over strips, en over de Nederlandse kinderboekenweek, en de Griffels en Penselen. Nummer 5 zal, opgewekter dan het zo klinkt, in het teken van ziekte staan. Nummer 6 zal gaan over lezen in en na de brugklas, in Vlaanderen en Nederland, met de Nederlandse rapporten over ‘basisvorming’ (waarin veel letters maar heel weinig letteren) als vertrekpunt. In 1988 onder meer een themanummer kinderboekkritiek.
Voor alle bijdragen geldt dat de redactie het niet per se met de inhoud eens is; zij is het alleen eens over plaatsing. Ideeën en tips voor onderwerpen of artikelen zijn welkom, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen.