Redactioneel
De naam Leesgoed doet denken aan geletterdheid. Maar geletterde mensen zouden ook hun ogen goed de kost moeten geven. (En oren en andere zintuigen, maar daar gaat het nu even niet over.) En liefst van jongsaf aan. En laten we eerlijk zijn, wie dacht er vroeger (en misschien nu ook nog) niet als Alice: staan er plaatjes in? We hebben in dit nummer van Leesgoed enkele bijdragen verzameld over de illustratie van het kinderboek. Twee interviews met illustratoren, en bijdragen over omslagen die iedereen wel eens onder ogen heeft gehad, over de illustraties bij de verhalen over het verleden van een bekend auteur, en over kunstopvattingen en illustraties in de tijd van Rie Cramer. Daarnaast speelt het beeld een rol in het polemisch betoog van Neil Postman, dat in dit nummer uitvoerig besproken wordt: lezen wij nog over twintig jaar?
Iets heel anders is de bijdrage die een streng oordeel geeft over twintig jaar Nederlandse kinderboekkritiek. Wij vinden het helemaal niet erg als er recensenten zijn die zich aangesproken voelen en wensen te reageren! En alle andere reacties zijn zoals altijd ook welkom. Voor wie tips heeft voor kleine berichten: de kopij voor kleine berichten sluit steeds omstreeks de tiende van de oneven maand voorafgaand aan de (even) maand waarin het nummer verschijnt. De kopij voor dit nummer sloot bijvoorbeeld omstreeks 10 maart jongstleden.
Volgend nummer van Leesgoed bundelt bijdragen over geschiedenis voor kinderen: methodes, kinderboeken, software. Leesgoed nummer 4: strips, en de Nederlandse kinderboekenweek. De Vlaamse jeugdboekenweek is er de vorige nummers nog wat bekaaid afgekomen; maar dat halen we wel in.