Redactioneel
Het tijdschrift En nu over jeugdliteratuur wordt na dertien jaargangen voortgezet onder een nieuwe naam: zie omslag. En met een nieuw uiterlijk, zoals de lezer gezien zal hebben. Het innerlijk, het redactioneel beleid, blijft onveranderd. Voor de nieuwe abonnees: streven naar artikelen die informatief of opiniërend zijn, en gaan over wat en hoe kinderen lezen (of leren lezen) en wat daarmee ook maar van ons mag samenhangen. In principe geldt dat de redactie het niet persé met de inhoud van de artikelen eens hoeft te zijn; zij is het alleen eens over plaatsing ervan. En verder rubrieken die ervoor moeten zorgen dat de lezer op ons gebied goed bij blijft. Tips en reacties van lezers worden gewaardeerd.
Nieuw ten opzichte van voorgaande jaargangen is wel dat we meer dan voorheen zullen proberen een tijdschrift voor Nederland én Vlaanderen te zijn. Als alles goed is gegaan is dit nummer ongevraagd maar met een vriendelijk aanbod bij honderden Vlaamse lezers terecht gekomen: die heten we hartelijk welkom, en we hopen dat ze van het aanbod gebruik maken, opdat ook het aantal abonnementen ons dwingt, ondanks de onmiskenbaar Nederlandse basis, ook voor Vlaanderen een goed tijdschrift te zijn (en dus wellicht iets minder onmiskenbaar Nederlands te worden). Dat betekent niet dat we nu ineens met Vlaanderen-specials e.d. gaan komen, wel dat we streven naar een evenwichtiger aanwezigheid van Vlaamse onderwerpen in de kolommen.
Dit nummer bevat artikelen over tijdschriften voor kinderen. Zoals altijd geldt ook nu dat we niet naar volledigheid hebben gestreefd, omdat dat in het bestek van een tijdschrift niet mogelijk is, zo het elders al wel mogelijk zou zijn. We bieden onder meer een stand van zaken, een indruk van de meningen van kinderen, aandacht voor enkele afzonderlijke tijdschriften, en een duik in het verleden: de achttiende eeuw.
Twee artikelen hebben niets met het thema te maken. Een interview met Aidan Chambers, auteur en criticus met uitgesproken opvattingen. En een bespreking van nieuwe leesseries en de ontwikkelingen rond Speerpunt lezen. Of vader aan zijn eind komt? We houden de lezer op de hoogte! Want natuurlijk heeft het leesonderwijs altijd onze aandacht.