Zwarte beertjes
1944, een groep Britse infanteristen landt in Italië. 50 km is het slechts tot Rome, maar 70.000 naamloze doden liggen achter hen wanneer ze de stad bereiken. Zelfs uw graf zal naamloos zijn is een goed gedocumenteerd, huiveringwekkend oorlogsverhaal van William Woodruff. Even verschrikkelijk, maar helaas geen fictie is het zeer lezenswaardige document De Siegfriedlinie van Charles Whiting. Het betreft het laatste bolwerk dat de Nazi's opwierpen om de geallieerden te stoppen. De langdurige strijd kostte ontzaglijk veel slachtoffers.
Dale A. Dye schrijft in En tel de doden niet... over die andere oorlog, over de strijd rond Hue, Vietnam, 1968. Een bijzonder harde, rauwe roman. De auteur is vooral bekend van Platoon, naar het scenario van Oliver Stone's gelijknamige film.
Twee matige thrillers van Owen Sela: Het Kremlin komplot, rond KGB-agent Joeri Raikin over corruptie en dodelijk machtsspel, en Het Manninger syndicaat, over een gevaarlijke missie naar documenten waar zowel Russen als neo-nazi's op azen. Spannend, dat wel, maar toch wat al te veel cliché. Ook déjà-vu en bovendien achterhaald is Dodelijke landing van Clive Cussler: koude oorlog, superieure Amerikanen, slechte Russen...
M'n lieve Audrina is een van de betere van Virginia Andrews. Het is weliswaar weer een nogal ongelooflijk verhaal vol onnatuurlijke verwikkelingen, trauma's, leugens en bedrog, maar het is spannend en knap in elkaar gezet.
De terroristen van Sjöwall en Wahlöö is het 10de en laatste deel in hun serie maatschappij-kritische detectives. Dit schrijversechtpaar heeft van de Zweedse misdaadroman een begrip gemaakt, maar dit deel vertoont nogal wat zwakke plekken.
Tot slot Miss Seeton in de moederrol van Hamilton Crane. Miss Seeton is een bejaarde, pientere dame die zich telkenmale als getalenteerd speurder ontpopt. Niets bijzonders, dit verwaterd afkooksel van Miss Marple.
Jen de Groeve