Boekenweetjes
De eerste Gouden Uil is toegekend. Een nieuwe Vlaamse prijs, een royale geldsom en een avondvullend televisieprogramma. Drie prijzen eigenlijk, een in de categorie kinder- en jeugdboeken, een voor fictie, een voor non-fictie. Uitsluitend voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk. Herman de Coninck (Intimiteit onder de melkweg), Jos Perry (De voorman), Jan Velaers en Herman van Goethem (Leopold III) en Dirk de Vos (Hans Memling) moesten het in de categorie non-fictie afleggen tegen ‘de beste kenner van de Vlaamse literatuur... in het Noorden’, Jeroen Brouwers. Met de bekroning van Vlaamse leeuwen is, aldus de laureaat, eindelijk gerechtigheid geschied, omdat voor het eerst een Nederlander een belangrijke Vlaamse geldprijs krijgt. Voor de fictie heeft de jury van de Gouden Uil zich niet bij het oordeel van de critici aangesloten. De meningen liepen uiteen en tenslotte tipten zij op drie auteurs: A.F.Th. van der Heijden (Asbestemming), Nicolaas Matsier (Gesloten huis) en Thomas Rosenboom (Gewassen vlees). Maar de jury bekroonde Adriaan van Dis' Indische duinen, een ‘gedurfde en geslaagde confrontatie van een auteur met [...] het begrip familie’. M.b.t. de fictieprijs stelde Marc Reynebeau dat de vijfde genomineerde, de dichter Arie van den Berg, er met zijn bundel Blijmoedig aan het graf te denken (zie p. 289) een beetje als ‘excuuspoëet’ bijzat. Poëzie en proza zijn overigens moeilijk tegen elkaar af te wegen. Een aparte prijs voor poëzie zou wenselijk zijn. Het probleem van een te ruime afbakening van de categorieën stelde zich trouwens ook bij de non-fictie (verzamelde opstellen, een biografie, een kunststudie, een historisch werk) en bij de kinder- en
jeugdliteratuur.
Taslima Nasrin, de Bengaalse schrijfster die in Zweden in ballingschap leeft, kreeg in maart een eredoctoraat van de Universiteit Gent. In haar gastland werd ze bekroond met de Monismanien-prijs.
Op 13 juni e.k. zal voor de derde keer de Nederlandse VSB Poëzieprijs worden uitgereikt. Laureaat van vorig jaar was Hugo Claus met zijn bundel De sporen en ook dit maal maakt Vlaanderen ernstig kans, want vier van de zeven genomineerden zijn Vlamingen: Herman de Coninck (Schoolslag), Stefan Hertmans (Muziek voor de overtocht), Leonard Nolens (Honing en as) en Charles Ducal (Moedertaal). Verder dingen Huub Beurskens (Aangod en de afmens), Eva Gerlach (Wat zoekraakt) en Hester Knibbe (Een hemd van vlees) mee. Op 12, 19 en 26 mei worden de genomineerden en hun werk in de Rode Hoed in Amsterdam aan het publiek voorgesteld.
Het tijdschrift ‘De Brakke Hond’ schrijft voor de 11de keer een verhalenwedstrijd uit. Wie wil meedingen moet ten laatste op 1 juni 1995 zijn verhaal in zesvoud insturen, met de vermelding ‘verhalenwedstrijd 95’. Het nieuwe (!) redactieadres van ‘De Brakke Hond’: Wilselsesteenweg 14, 3010 Kessel-Lo. Voor meer inlichtingen: 016/25.39.70 (telefoon en fax).