Boekenweetjes
Op 14 februari 1995, uitgerekend de dag dat hij 52 werd, overleed Ischa Meijer aan een hartaanval. Hij genoot een reputatie als journalist, cabaretier en acteur. Hij werd in de jaren '70 bekend als een scherp, meedogenloos interviewer en stapte in de jaren '80 over naar de radio. De laatste tijd had hij een talkshow op RTL5. Maar Ischa Meijer was vooral bekend als auteur van korte verhalen, cursiefjes à la Carmiggelt, over De Dikke Man, een fictieve afsplitsing van zijn persoon. De Dikke Man ontmoet iemand in de stad, er ontwikkelt zich een conversatie waarin Meijer bekommernissen en dagelijkse beslommeringen van de doorsnee Amsterdammer becommentarieert. De stukjes - die oorspronkelijk verschenen in ‘Het Parool’ en ‘NRC Handelsblad’ - werden gebundeld in o.m. De Dikke Man (1991), Enkeltje heimwee (1992), Doe mij maar niks (1994).
Op 16 mei wordt de Libris Literatuurprijs 1995 uitgereikt. Uit de 188 inzendingen werd een eerste selectie van 28 titels gemaakt. De jury was het opvallend eens met die van de Gouden Uil omtrent de kwaliteiten van Adriaan van Dis (Indische duinen), Nicolaas Matsier (Gesloten huis) en Thomas Rosenboom (Gewassen vlees); de drie auteurs figureren op beide lijsten. Verder kan de aanwezigheid van nogal wat Vlaamse auteurs ons alleen maar gunstig opvallen: Fernand Auwera (De nachten van Andreas Richter), Jef Geeraerts (De nachtvogels), Luuk Gruwez (Het bal van Opa Bing), Kristien Hemmerechts (Lang geleden), Stefan Hertmans (Naar Merelbeke), Guido van Heulendonk (De vooravond), Willy Spillebeen (De ongestorven doden) en Erik Vlaminck (Wolven huilen). Een paar Nederlandse auteurs meldden zich om diverse redenen af: Wim de Bie omdat hij zichzelf niet literair genoeg vindt en Toon Tellegen omdat hij toch vooral schrijver van kinderboeken is, zo liet althans de Stichting Libris Literatuurprijs weten. Maar verder zijn ook bv. Hugo Claus (Belladonna), A.F.Th. van der Heijden (Asbestemming), Joost Zwagerman (De buitenvrouw) toch op zijn minst opvallende afwezigen. De zes genomineerden zullen worden bekend gemaakt op 3 april.
De Organisatie voor Islamitische Propaganda heeft onlangs bekendgemaakt dat, naar aanleiding van de 16de verjaardag van de Islamitische Revolutie, een prijs zou worden ingesteld voor een novelle, waarin de angsten van Salman Rushdie het best worden verwoord. Zoals bekend leeft de Brits-Indische schrijver ondergedoken sinds hij door Ayatollah Khomeiny ter dood werd veroordeeld wegens godslastering.
Het P.E.N.-Centrum voor Vlaanderen heeft krachtig geprotesteerd tegen een dergelijke bekroning. Het zou ‘een nieuwe een perverse aanval [betekenen] op de schrijver van De duivelsverzen en op de vrijheid van het woord’. Er wordt op aangedrongen dat de Europese Unie Iran onder druk zou zetten om de fatwa op te heffen.