Vreemde keukens
Met heerlijke geuren uit de vier windstreken scheren de uitgeverijen De Lantaarn en Time Life zeer hoge toppen. Negen schitterende culinaire reizen staan tot nu toe op het palmares van De Lantaarn, uitgelezen evocaties van landschappen en streekgerechten. Na Toscane (incredibele!) ging de laatste reis (1994) naar de Provence. Culinaire reizen, culinaire geschiedenis, what's in a word? De Lantaarn vindt er stof in voor nog een prestigieuze reeks, als eerbetoon aan de culinaire traditie van een land. Meesterwerken uit de kunstgeschiedenis begeleiden klassieke recepten of recepten die grotendeels op historische bronnen teruggaan. Recent zijn er twee verschenen: De Chinese kookkunst van Elizabeth Chong en De Italiaanse kookkunst van Lorenza de'Medici (Leesidee, 1995, p. 67), tevens de auteur van culinaire reizen naar Italië en Toscane.
‘Koken in de wereld’ is een serie die Time Life in 1993 lanceerde. Klassieke recepten, keukengeheimen van chefs, beschrijvingen van land en volk in een prachtige vormgeving; maar toch méér voor keukengebruik dan de droomboeken uit de bovengenoemde reeksen. Praktischer van opzet dus, met recepten die in ieders bereik liggen voor een haalbare prijs. Zo komt bv. Indonesië binnen handbereik, dankzij Widjaya Kusuma (zie p. 152). Zeker haalbaar is ‘Oosters culinair’ (De Lantaarn), een kleine stevige hardcover-reeks waarin een gamma van keukens uit het Verre Oosten helder geïntroduceerd wordt. Tot nu toe bevat de serie acht deeltjes.
Stefan Ullmanns Kookkunst uit China (zie p. 151) is een witte raaf onder de oosterse kookboeken. Authentieke recepten maar wellicht niet naar ieders gading.
Sri Owen verzamelde in Rijst (zie p. 150) recepten van over de hele wereld. ‘Hét definitieve boekwerk over rijst’ prijst het zichzelf aan en we hebben de neiging dat te geloven.
Nóg een buitenbeentje in de vreemde keuken: De joodse keuken nieuwe stijl van Berthe Meijer (Leesidee, 1995, p. 68) in de reeks ‘Gezond koken’. Ook de koosjere hap onstnapt niet aan de nieuwe trends.
En dan nog dit: de oosterse keukens, de Franse, de Italiaanse worden met grote eensgezindheid en in ruime aantallen uitgegeven. Een echte wereld-stoptrein is bv. uitgeverij BZZTôH: de ‘Bever’-serie (zie p. 165) verrast ook met boeken over culinair veel minder ontdekte contreien.