Voorwoord
Dit jaarboek bevat de juryrapporten en dankwoorden van de literaire prijzen van de Jan Campert-Stichting en de essays die over de laureaten geschreven werden. Het tweede gedeelte wordt gevormd door de teksten van het symposium gewijd aan Louis Paul Boon.
De Jan Campert-Stichting, die al 65 jaar de literaire prijzen van de gemeente Den Haag toekent, heeft voor 2012 vier schrijvers bekroond.
Joke van Leeuwen (1952) ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2012 voor haar gehele oeuvre. Joke van Leeuwen is een bijzonder veelzijdige kunstenaar die een groot en gevarieerd oeuvre op haar naam heeft staan. Haar werk is onconventioneel en verrassend speels. Ze schrijft over innemende wezens, kinderen en volwassenen die hun eigen eigenzinnige gang proberen te gaan. Tedere anarchie is haar handelsmerk. Ze houdt van taal en elk boek getuigt van de tover van 26 letters. Vooral in haar werk voor kinderen, maar ook in dat voor volwassenen gaan woord en beeld een vrolijk gevecht aan, of vallen in elkaars armen.
Wouter Godijn (1955) valt voor zijn bundel Hoe H.H. de wereld redde de Jan Campert-prijs 2012 toe. Hoe H.H. de wereld redde. Niet. Dat is de conclusie van deze magistrale bundel van Wouter Godijn. De mens ondergaat de wereld namelijk gewoon in Godijns universum. Dit is een verzameling vol existentiële verzen: over ziek zijn, doodgaan, in de wereld staan en over de kracht van poëzie (heel relatief). Gewichtige onderwerpen, maar toch is Godijn vaak onbedaarlijk grappig. De lezer wordt in deze bundel van het ene uiterste naar het andere geslingerd. Nu eens krijg je pure slapstick, dan weer een politieke parabel, het ene gedicht is keihard, het andere ontroerend. Godijn trekt alle registers open en zijn lezer moet heel flexibel zijn, maar wie deze poëtische roetsjbaan aandurft, beleeft een bijzondere ervaring waarin plezier en verdriet heel dicht bij elkaar liggen.