welk instrument? En in welke oren? Is liefde belangrijker dan een overtuiging? Is het vaderland belangrijker dan vriendschap? Is de leugen soms mooier dan de waarheid?
Vraag maar op, zegt de auteur, stel honderd vragen, lezer, stel er een miljoen, ik antwoord toch niet - en heeft ze geen overschot van gelijk, dames en heren? Want dat is namelijk een van de privilegies die wij, schrijvers van verhalen, hebben: wij mogen in onze boeken vragen stellen zonder dat wij daar een antwoord op verschuldigd zijn, wij mogen spreken zonder gezag, wij mogen vertellen zonder dat wij rekenschap hoeven af te leggen aan de realiteit, wij mogen schrijven zonder een oordeel te vellen.
En dat doet dit boek allemaal op een briljante wijze.
Wie zijn de goeie, de slechte, de helden, de lafaards?
Zoek het zelf maar uit.
Allemaal willen zij de hemel.
Dit is niet het boek van het grote gelijk, dit is een boek van verhalen, en als er uit al die verhalen toch een waarheid tevoorschijn komt, dan is het een zeer genuanceerde waarheid. Het is 1967 en onze Jef is dood, en hij was een echte held. Maar toch, wat is daar precies gebeurd, die avond in 1944? Wie schoot wie dood, en was het nu een ongeluk of niet? En hoe komt het toch dat de held niet blij was met zijn medaille?
Dit is een boek van de nuance. En de nuance, dames en heren, is niet grijs. De nuance is rijk, geschakeerd en krachtig. De nuance is ten slotte ons ultieme wapen tegen alle vormen van dom extremisme. Want als er een ding is dat domme extremisten haten, dan is het de nuance.
En op deze manier geeft dit boek uiteindelijk toch nog een soort van antwoord.
Maar natuurlijk is dit boek veel meer dan een hoop vragen en een pak nuances, het is vooral wat een echt groot boek hoort te zijn: een ongelooflijk meeslepend verhaal. Een ongelooflijk meeslepende verzameling verhalen moet ik zeggen, een symfonie, schreef de Volkskrant. Het is de ultieme triomf van de rasverteller Els Beerten. Els Beerten is een uitbundige