pelen van het geloof bij de jongere generatie en de verteller. Peeters maakt er allesbehalve een klassieke streekroman van. Zorgvuldig balancerend tussen ingehouden weemoed en scherpe observaties vlecht hij de familielijnen van drie generaties door elkaar en construeert met dit verleden en zijn fantasie zijn eigen heden.
Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. David Van Reybrouck (1971) ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza 2010 voor Congo. Een geschiedenis. Congo is een magistraal boek dat een steeds tragischer wordend verhaal vertelt. De jury is zeer onder de indruk van de literaire wijze waarop Van Reybrouck zijn lezers ontwricht en hen een onthutsende confrontatie met het koloniaal verleden en het onvoorspelbare heden binnenvoert.
Van de jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts maakten deel uit Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne.
De bekroningen werden bekend gemaakt op maandag 1 november in het ntr-programma Kunststof op Radio 1. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 18 maart 2011 in het Letterkundig Museum. De prijzen werden uitgereikt door de Haagse wethouder van Cultuur, Marjolein de Jong.
In dit jaarboek wordt de lofrede over A.L. Snijders van L.H. Wiener eveneens afgedrukt. De toespraak die Jan Simoen op 6 maart 2010 over Els Beerten hield, ter gelegenheid van de bekroning met de Nienke van Hichtum-prijs 2009 van Allemaal willen we de hemel, vindt u ook in dit jaarboek.
Het jaarlijks symposium stond in 2010 in het teken van Den Haag in de literatuur; de teksten zijn in dit boek opgenomen. Schrijvers als Mensje van Keulen, Nicolette Smabers en Tomas Lieske wijdden uit over ‘Mijn Den Haag’ en ook theaterman Paul van Vliet en actrice Ellen Vogel spraken over hun verhouding tot de ‘mooie stad achter de duinen’.
Aad Meinderts,
voorzitter Jan Campert-Stichting