Dankwoord
‘Met zijn duistere, onheilspellende en middelpuntvliedende gedichten drijft Alfred Schatter de Nederlandse poëziekritiek tot het uiterste’. Dat las ik eens in een beschouwing.
Wat probeert die Schaffer te zeggen, met die gedichten van hem? Menig criticus heeft zich dat afgevraagd. Evenals mijn vrienden. Mijn vader, een groot liefhebber van Jacques Perk en Bertus Aafjes, knipte tot aan zijn dood elk artikel over mij uit. Maar wat zijn zoon aan het ontsluiten was, geen idee.
Te associatief, te particulier, te grillig.
Weet ik eigenlijk zelf nog wel waar het mij om te doen was? Zeker, ik zet altijd hoog in. En ja, ik probeer clichés te vermijden en mij zo helder mogelijk uit te drukken. En vooral wil ik iets moois en onwrikbaars in de wereld zetten. Iets wat er eerst niet was. Een tekst die zelf een werkelijkheid is, en die ik ook weer prijsgeef aan een werkelijkheid: de lezer.
Ik geloof niet dat mijn ambities veel verschillen van die van andere schrijvers en dichters.
Maar wil ik verwarren? Wil ik de wereld van de criticus te kijk zetten? Wil ik herkend worden op straat?
Het soort gedichten dat ik tot nu toe heb geschreven, veelal gedreven door woede, verlangen, angst en verbazing, in een vorm die in Kooi wellicht tot het uiterste is verkend en nu ‘op’ is, is wel als flessenpost bestempeld.
Flessenpost. Ergens op een zonovergoten eiland sta ik met een wat beschimmelde wijnfles in mijn hand, daarin een gedicht. Wanneer ik dat gedicht geschreven heb, en waarmee, waar dat papier vandaan komt, dat is hier even niet belangrijk, maar daar sta ik, tot aan mijn middel in het kraakheldere water, fel wit zand achter me, wat wrakhout hier en daar, wuivende palmen, het onafgebroken ruisen.
Ik gooi de fles zover mogelijk in zee en stap dan door de branding terug, naar mijn zelf gevlochten hangmat onder de bomen. Straks stook ik een vuurtje en maak ik een visje klaar. Daar ben ik ondertussen erg handig in.
De volgende dag sta ik weer eens op de uitkijk aan de waterlijn, en zie in de verte een vlekje - een cruiseschip, een