Vooraf
Het kro-programma Tien voor Taal nodigde eind februari 2002 per ongeluk twee dode Nederlandse dichters uit om deel te nemen aan de taalstrijd met Vlaanderen: J.C. Bloem en Gerrit Achterberg. Uitgeverij Querido, waar het verzoek binnenkwam, moest de medewerker van tv-producent Endemol helaas teleurstellen.
Gerrit Achterberg is dood, maar zijn poëzie leeft gelukkig voort. Ze blijft lezers en schrijvers inspireren. Dat bleek ook vorig jaar weer, op het Achterbergsymposium in Utrecht. De integrale tekst van de lezingen die op die bijeenkomst zijn gehouden, vindt u - naast enkele andere bijdragen - in deze tweede aflevering van het Jaarboek Gerrit Achterberg. Het symposium werd, net als het jaar daarvoor, goed bezocht en goed gewaardeerd. Ook het Genootschap is dus nog niet dood. Integendeel. Eind 2002 organiseert het wederom een symposium en ook nog dit jaar komt het Genootschap met een eigen website.
Soms inspireert de poëzie van Achterberg ook tot snode plannen. Begin februari leek het er (héél) even op dat onbekende gedichten van Achterberg boven water waren gekomen in het nieuwe poëzietijdschrift Awater. Landelijke dagbladen berichtten over deze vondst, maar moesten kort daarop verslag doen van de ontmaskering ervan. Het volledige verhaal van de apocriefe Achterberg-gedichten ‘Deling’ en ‘Droomijs’ leest u in dit Jaarboek.