Duurzaam monument
‘Dat wonder der woestijn, de Pyramide, niet van Gizeh, maar van Austerlitz’, aldus een gids uit 1900, werd op 21 oktober 1804 met groots vuurwerk en diner ingewijd. Als woestijndecor diende hier de uitgestrekte heidevelden, waar de Pyramide destijds van grote afstand zichtbaar was.
Het idee kwarn van de Franse generaal Auguste de Marmont, die door Napoleon aangesteld was als dertigjarige opperbevelhebber van de Bataafse Republiek. Voorjaar 1804 vertrok hij met 18.000 man naar de hei tussen Zeist en Woudenberg.
Hier legde hij een drie kilometer lang trainingskamp aan voor zijn nieuwe leger, dat op een mogelijke Engelse invasie voorbereid moest worden.
Het strategisch centraal in Nederland gelegen kamp met oefenterrein van 240 hectare werd tot Frans grondgebied verklaard. Marketensters, drankhandelaars en andere kooplieden bedienden de soldaten in dit belastingparadijs. De grootse legermanoeuvres trokken duizenden toeristen.
Vanwege het mooie najaarsweer besloot Marmont wat langer te blijven en zijn mannen aan het werk te houden met de oprichting van het gedenkteken. Binnen een maand was de 23 meter hoge aarden Pyramide en een 13 meter hoge houten obelisk voltooid. De vier zijden aan de basis waren 48 meter lang en als hellingshoek werd 45 graden genomen. Het terrein rondom de Pyramide kreeg een afbakening in de vorm van een droge gracht. Precies tegenover een hoekpunt van de Pyramide kwam een toegangshek met bruggetje over de gracht.
De ijdele generaal schreef later (Mémoires, 1857) over zijn beweegredenen: ‘(...) een duurzaam monument dat de komende eeuwen herinnert aan ons verblijf op deze vlakte en dat de herinnering levend houdt aan de overwinningen die Frankrijk en zijn bevelhebber zo beroemd hebben gemaakt.’ Maar bovenal wilde hij hiermee zijn naam ‘conserveren in streken waar ik geheerst heb’. Toen koning Lodewijk Napoleon in 1806 bepaalde dat zijn Marmontberg voortaan Pyramide van Austerlitz zou heten naar de overwinning die zijn grote broer bij de gelijknamige plaats in 1805 behaalde, reageerde Marmont dan ook uiterst verbolgen.