De Castelein kwam opnieuw uitvoerig ter sprake tijdens het derde Internationaal Congres van de Rederijkerskamers, georganiseerd door de ‘Aloude Rhetoryke van den Heylighen Gheest’ onder de kenspreuk ‘Pax Vobis’ te Oudenaarde op 25 mei 1986. In de voormiddag werd in de volkszaal van het stadhuis een academische zitting gehouden die gewijd was aan de activiteiten van de Oudenaardse rederijkers in vroegere tijd en meer bepaald aan Mathijs de Castelein, uit wiens Diversche Liedekens werd voorgedragen, tussen de spreekbeurten in.
Na een welkomstgroet van de heer Leon Vandevelde, hoofdman van ‘Pax Vobis’, sprak de heer Marcel van Lauwe, van de rederijkerskamer ‘De Kersauwe’, over de kamers van retorica te Oudenaarde in de XVe, XVIe en XVIIe eeuw. Dr. W. Waterschoot handelde over ‘De Oudenaardse rederijkers te Gent in 1539’ en Lic. Fr. D'Haene, van ‘Pax Vobis’, over ‘Matthijs de Castelein en zijn Const van Rhetoriken’. In dit jaarboek is de tekst van de lezing van Dr. Waterschoot opgenomen. Dezelfde auteur gaat hier ook verder in op de tekstuele, analytisch-bibliografische en druktechnische aspecten van de facsimile-editie die de heer Vandevelde bezorgde van de eerste uitgave van De Const van Rhetoriken, gedrukt te Gent bij Jan Cauweel in 1555.
Dertig jaar na deze eerste druk - hij zou nog door vijf andere worden gevolgd - kapituleerde de stad Antwerpen voor Farnese en deze nochtans in de geschiedenis van de Nederlanden niet zo roemrijke gebeurtenis werd in 1985 herdacht. Op uitnodiging van de Antwerpse rederijkerskamer ‘De Goudbloem’ hield Dr. Coigneau op 8 november in het Osterriethhuis een lezing over ‘De Goudbloem en haar factor Jeronimus van der Voort’, waarvan de uitvoerig geannoteerde tekst in dit jaarboek is opgenomen, in bijlage gevolgd door de tekst van het refrein dat Van der Voort voor zijn kamer vervaardigde voor het hervormingsgezinde refreinfeest te Brussel in 1581.
Het beleg en de val van Antwerpen in 1585 komt in dit jaarboek meer direkt ter sprake in een bijdrage van Prof. Lode Roose, waarin een aantal minder bekende rederijkersteksten zijn afgedrukt.
Eén jaar vóór Antwerpen had ook Gent zich aan de Prins van Parma moeten overgeven en dat werd dan ‘Het eind van een rebelse droom’, aldus de titel van de fraaie publikatie van het Gentse stadsbestuur met Opstellen over het calvinistisch bewind