In Memoriam
Graaf André de Kerchove de Denterghem Euverdeken der Fonteine. (1885-1945).
De Souvereine Koninklijke Hoofdkamer van Rhetorica zal eerbiedig indachtig blijven dat hij sinds 1929 haar toegewijde Euverdeken was, en dit in eervolle aansluiting met de traditie van zijn overgrootvader Constant de Kerchove de Denterghem, zijn grootvader Charles de Kerchove de Denterghem en van de edele dames zijner familie die het in 1850 aan ‘De Fonteine’ geschonken vaandel borduurden.
Zijn hooggewaardeerde belangstelling was er een ‘metter daad’, zooals niet anders dan vanwege de actieve personaliteit en den grooten beschermer der Gentsche Floraliën kan verwacht worden, die op allerlei gebieden, begrijpend en animeerend zijn rijke begaafdheid gelden liet.
Ter gelegenheid van 's Lands Eeuwfeest was het aan zijn spontaan initiatief te danken dat een vroeger opzet om het middenpaneel van het ‘Lam Gods’- schilderij der Van Eycks als ‘tableaux vivants’ uit te beelden door de Weledele Gravin, zijn gade, grootmoedig en enthousiast werd prijsgegeven voor de meer volksche en grootscher opvoeringen, die vóór de Sint Baafs Kathedraal in Juli 1930 zouden plaats vinden.
Bij de voorbereiding en bij de uitvoering zelf was zijn verre of persoonlijke aanwezigheid steeds een sterke steun en gewaardeerde aanmoediging. Mede met hem, want ook door hem bezield, verdienen hierbij ook de Weledele Gravin, zijn gade, den heer Vander Stegen, burgemeester van Gent en Zeer Eerw. Kan. Van den Gheyn, die eveneens werkdadige beschermers waren van de ‘Lam Gods’-voorstellingen, in dit blijk van blijvende hulde, aan zijn nagedachtenis gebracht, hun aandeel te krijgen.
Wanneer verder, tijdens zijn Euverdekenschap, zijn tusschenkomst gewenscht bleek, bracht telkens zijn beschermend gebaar de vereischte hulp en den doelmatigen steun. Hetzij uit Berlijn, Parijs of Rome, steeds kwam zijn belangstelling te gelegener tijd.
Het is voor zijn nagedachtenis, zoowel als voor de Souvereine Hoofdkamer, vereerend te hebben bekomen dat, zooals Graaf