| |
| |
| |
Bob Cornelis van den Boogert
Amsterdam 1958 - Amsterdam 2015
Op 10 september 2016 opende in Rijksmuseum Twenthe te Enschede, de ambitieuze tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse, Klassieke schoonheid in de Gouden Eeuw. Ingetogen, maar liefdevol werd daarbij kunsthistoricus Bob van den Boogert herdacht, in aanwezigheid van zijn naasten en een groot deel van zijn - kunsthistorische - vrienden. De tentoonstelling werd door Van den Boogert geïnitieerd en hij werkte al intensief aan de voorbereiding toen hij in de vroege ochtend van 1 mei 2015 onverwachts overleed in het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam. Op de avond van 30 april, die hij doorbracht met bevriende kunsthistorici, verloor hij het bewustzijn als gevolg van een hersenbloeding. Hij is 56 jaar geworden.
Met de hem zo eigen enthousiaste gedrevenheid vertelde Van den Boogert op de avond van 30 april nog uitvoerig over zijn visie op De Lairesse, zijn plannen voor het project en over de stand van zaken. Met een aantal collega's had hij al afspraken gemaakt over bijdragen aan de catalogus en met verschillende buitenlandse musea was hij in gesprek over bruiklenen. Hij was net terug uit Berlijn, waar hij een vruchtbare bespreking had gehad bij de Staatliche Museen, maar ook een voor zijn doen ontspannen tijd had kunnen doorbrengen met zijn levenspartner, kunsthistorica Elke Stevens.
| |
| |
Gerard de Lairesse was één van de kunstenaars die Van den Boogert al als jong kunsthistoricus bewonderde; in 1985 wijdde hij zijn kandidaatsscriptie aan de schilder. In de ogen van Van den Boogert moest de tentoonstelling in Enschede De Lairesse niet alleen tonen als de belangrijkste schilder van de Gouden Eeuw naast Rembrandt, maar bovenal óók een aanzet geven tot een herwaardering van het classicistisch idealisme, het klassieke schoonheidsideaal dat in het beeld van de Hollandse kunst sinds, zeker, de 19de eeuw steeds meer als on-Hollands is genegeerd. Dat De Lairesse de ‘Italiaanse’ vormentaal in de noordelijke schilderkunst van de zeventiende eeuw incorporeerde, was voor Van den Boogert zeker een van de gronden voor zijn bewondering.
Zijn doctoraalexamen aan de Universiteit van Amsterdam behaalde hij in 1988 met een scriptie gewijd aan Michiel Coxcie, de Vlaamse kunstenaar die in de zestiende eeuw zo'n belangrijke schakel was tussen de kunst van Italië en die van de landen boven de Alpen. De scriptie vormde de opmaat voor de grote tentoonstelling Maria van Hongarije, Koningin tussen keizers en kunstenaars die in 1993 deels te zien was in Museum Catharijneconvent en deels in het Noordbrabants Museum en werd begeleid door een omvangrijke catalogus waarvan Van den Boogert met Jacqueline Kerkhoff de auteur was. Met het onderzoek voor die tentoonstelling legde hij ook de basis voor het proefschrift waarop hij in 1998 promoveerde: Habsburgs hofmecenaat en de introductie van de Italiaanse Hoogrenaissance in de Lage Landen. Daarin verbond hij precies die twee interessegebieden die hem als jong kunsthistoricus het meest fascineerden en die in de Nederlandse kunsthistorische wereld toen nog weinig aandacht kregen: de Italiaanse renaissance en de kunst van de Nederlanden van de zestiende eeuw. Bovendien toonde hij de volle breedte van zijn belangstelling; architectuur, glaskunst en wandtapijten hadden in de uitwerking van het thema net zo goed zijn aandacht als de beeldhouwkunst, schilderkunst en de teken- en prentkunst.
Het lag misschien niet direct voor de hand dat Van den Boogert zou promoveren als kunsthistoricus. Hij werd geboren op 20 juni 1958 en groeide op in de naoorlogse nieuwbouw van Amsterdam-Geuzenveld, in een gezin zonder academische achtergrond. Zijn moeder was zorgzaam, zijn vader werkte in het middenkader van de Amsterdamse politie. Niettemin hebben zijn ouders zowel hem als zijn twee jaar jongere broer Marcel gestimuleerd om het gymnasium en een universitaire studie af te ronden en zij waren trots op hetgeen hun zonen wat dat betreft bereikten. Dat zijn
| |
| |
vader tijdens de oorlog bij het verzet betrokken was en tenauwernood aan het vuurpeloton is ontsnapt, was voor Van den Boogert mede bepalend voor de vorming van zijn karakter. Hij had een bijna feilloos gevoel voor recht en onrecht en voor mensen die ‘deugen’ en die ‘niet deugen’.
Juist toen Van den Boogert zich begin jaren '70 intellectueel begon te ontwikkelen, waren het roerige tijden van luidruchtig verzet tegen de gevestigde orde. Een anarchistische instelling was ook hem niet vreemd en hij verzette zich als adolescent al met verve tegen het ouderlijk milieu. Dat leidde tot een jarenlang verstoorde verhouding tussen hem en met name zijn vader. Later is dat toch weer meer dan goed gekomen en na de te vroege dood van zijn moeder in 2002 heeft hij zich liefdevol ontfermd over zijn vader. Zij genoten van de regelmatige gezamenlijke uitstapjes, dagtochtjes, maar ook langere reizen naar buitenlandse steden. Altijd werden musea en kerken bezocht om kunst te zien en zo waren de rollen omgedraaid. Als kind werd hij door zijn ouders meegenomen naar musea en kerken, ongetwijfeld in het kader van een goede opvoeding.
In 1971 bezocht het gezin de Sint-Baafskathedraal in Gent en het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck maakte op Van den Boogert, toen 13 jaar, een onuitwisbare indruk. Zijn broer Marcel, met wie de band altijd hecht is gebleven, herinnert zich: ‘Bob stond aan de grond genageld. De kleuren, de stofuitdrukking, het atmosferisch perspectief... Hij gaf uitleg bij [de kopie naar] het gestolen paneel van De rechtvaardige rechters, een docent was geboren.’
Van den Boogert bekeek alles, gretig, geconcentreerd en bewogen en kon zijn bewondering, maar vooral ook zijn kennis genereus met anderen delen. Urenlang kon hij meedenken over projecten waaraan anderen werkten en zijn kennis en ervaring kwamen altijd van pas. Tegelijk kon hij iemand ook kritisch de les lezen, maar door zijn deskundigheid, oprechte betrokkenheid en humane instelling was zijn kritiek meestal ook te accepteren. Dat alles maakte hem tot een ideale docent en studiebegeleider. Het was niet voor niets dat hij in de tijd rond zijn promotie enige tijd de onderwijstaken van Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam mocht waarnemen. Het was toen al tot intensieve samenwerking gekomen met sommige van zijn voormalige docenten. Zo werkte Van den Boogert mee aan diverse publicaties van Hessel Miedema en vooral ook aan die van Van de Wetering, voor wie hij in 2014 nog een belangrijke bijdrage leverde aan het persklaar maken van het zesde en laatste deel van het Corpus of Rembrandt Paintings.
| |
| |
Kort na zijn promotie werd Van den Boogert in 1998 benoemd tot Hoofd Collectie en Presentatie bij Museum Het Rembrandthuis. Hoewel hij daar onder verschillende directeuren werkte, was het toch zijn visie die van beslissende invloed is geweest op de ontwikkeling die het museum heeft doorgemaakt. Ook al was dat niet direct zijn taak, hij schreef de vierjaarlijkse beleidsplannen waarmee hij altijd de maximale overheidssubsidies voor het museum wist binnen te halen. Nog maar net benoemd, zette hij op basis van intensief bronnenonderzoek de lijnen uit voor de zo authentiek mogelijke reconstructie van de inrichting van het huis. De kunstkamer met een reconstructie van Rembrandts verzamelingen had zijn bijzondere belangstelling en dat leidde in 1999 bij de heropening van het museum tot de expositie en het boek Rembrandts schatkamer.
Het was de eerste tentoonstelling in een lange reeks rond Rembrandt en zijn leerlingen die onder verantwoordelijkheid van Van den Boogert in het museum is gerealiseerd. Daarbij ging het zowel om monografische tentoonstellingen, als om thematische en om tentoonstellingen die de hoogtepunten uit een - buitenlandse - tekeningencollectie naar Amsterdam brachten. Van den Boogert wist de grenzen van het tentoonstellingsbeleid van Museum Het Rembrandthuis te verleggen door naast tentoonstellingen van tekeningen en prentkunst ook steeds weer tentoonstellingen te maken met schilderijen van Rembrandt en kunstenaars uit zijn kring. Enkele titels illustreren dat: Goethe & Rembrandt, Tekeningen uit Weimar (1999), Het mysterie van de jonge Rembrandt (2002), Rembrandt, Zoektocht van een genie (2006), Uylenburgh & zoon, Kunst en commercie van Rembrandt tot De Lairesse (2006), Jacob Backer (1608/09-1651), Rembrandts tegenpool (2008), Jan Lievens (1607-1674), Loopbaan van een wonderkind (2009) en Gedrukt tot Amsterdam, Amsterdamse prentmakers en-uitgevers in de Gouden Eeuw (2011). Vrijwel altijd verscheen daarbij een catalogus, vaak met bijdragen van Van den Boogert of onder zijn redactie. De tentoonstellingen waren niet alleen kunsthistorisch van hoog niveau, ze trokken ook grote aantallen bezoekers. Precies daar lag de grote kracht van Van den Boogert. De meest succesvolle van de door hem gerealiseerde tentoonstellingen hebben bovendien wezenlijk bijgedragen aan de financiële reserves van het museum.
In het licht van zijn verdiensten voor de ontwikkeling en het succes van Museum Het Rembrandthuis is het triest dat zijn gedwongen vertrek in 2013 werd uitgelokt juist door - in zijn ogen - incapabele bestuurders. Dat Van den Boogert in die opvatting niet alleen stond, bleek tijdens zijn
| |
| |
uitvaart, waar Ernst van de Wetering openlijk en fel uithaalde naar de directie en Raad van Toezicht van het museum.
Een wezenlijk onderdeel van het door Van den Boogert uitgezette tentoonstellingsbeleid waren de regelmatige exposities van hedendaagse kunst. Hij toonde in het Rembrandthuis onder andere schilderijen van Henk Helmantel (2000) en tekeningen van Peter Vos (2013). Zeker zo belangrijk waren de presentaties waarmee hij buitenlandse kunstenaars introduceerde bij het Nederlandse publiek. Daarvan waren de tentoonstellingen van prenten door Erik Desmazières (2004) en Horst Janssen (2008) hem zelf het meest dierbaar.
Als bestuurslid van de Hercules Segersstichting heeft Van den Boogert zich tot het laatst ingespannen om hedendaagse kunstenaars te promoten. In dat verband verscheen begin juli 2015, postuum, het laatste boek waaraan hij heeft kunnen bijdragen, Simon Koene, Een grafisch oeuvre, bij een mede door hem geïnitieerde expositie in het Haagse Gemeentemuseum. Zijn verhouding tot de moderne kunst was overigens gecompliceerd. Zo kon hij met smaak vertellen over zijn aanvaring, als jonge student, met de legendarische hoogleraar Hans Jaffé over het belang van Piet Mondriaan, voor Van den Boogert beslist een overschat kunstenaar. Ook kon hij terloops laten vallen dat hij de complete herdruk van het blad De Stijl voor goed geld van de hand had gedaan omdat die toch niet veel toevoegde aan zijn enorme bibliotheek. Later nam hij publiekelijk stelling tegen de aankoop van Mondriaans Victory Boogie Woogie voor het Haags Gemeentemuseum. Kritiek kon hij altijd scherp motiveren dankzij zijn brede kennis van de internationale moderne kunst, geplaatst in het perspectief van de kunstgeschiedenis.
Zijn kritiek gold zeker ook de moderne architectuur. Zijn aanstelling bij Museum Het Rembrandthuis volgde op uitvoerige discussies in de media over de voorgenomen reconstructie van het oorspronkelijke interieur en de verwijdering van het interieur zoals architect K.P.C. de Bazel dat in 1911 had aangebracht. Mede op grond van de door hem aangedragen argumenten verloor het Cuypersgenootschap de rechtszaak tegen de ontmanteling daarvan. Van den Boogert was in het algemeen een voorstander van historische reconstructies en kon fel uithalen naar de modernistische gebouwen die architecten als Pi de Bruin en Ben van Berkel meenden te kunnen bouwen in de Amsterdamse binnenstad. Voor de camera van de lokale omroep AT5 maakte hij eens een wandeling door de stad waarin hij zijn kritiek helder onderbouwde, ook begrijpelijk voor de
| |
| |
leek. Sinds hij in 1998 toetrad tot de redactie van Binnenstad, het blad van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, verschenen ook daarin regelmatig kritische artikelen van zijn hand. Hoewel zijn werk voor het museum steeds minder tijd liet voor bijdragen aan Binnenstad, bleef Van den Boogert tot aan zijn dood lid van de redactie, maar van een - verlate - bespreking van de herinrichting van het Paleis op de Dam is het niet meer gekomen; ook daarover was hij gepassioneerd en ontstemd.
Voor Van den Boogert was een moderne kunstenaar interessant als hij de techniek van het gekozen medium tot in de perfectie beheerste of als hij in een eigen beeldtaal vorm wist te geven aan grote filosofische, literaire en menselijke thema's. Behalve een symbolistisch schilderij van rond 1900 (het symbolisme was zeker ook een van zijn grote passies) hingen daarom in zijn woonkamer prominent twee werken: een kleurenets met een zelfportret van Horst Janssen en een schilderij op het Faust thema door Harry Knopperts, een weinig bekende, maar uitstekende hedendaagse Nederlandse schilder. Beiden voldeden voor hem volledig aan zijn hoge maatstaven. Uit de keuze voor deze beide werken blijkt dat hij zeker niet alleen geïnteresseerd was in het moderne realisme, wat hem wel is verweten toen hij Henk Helmantel toonde in Museum Het Rembrandthuis. Over Janssen schreef hij een bijdrage voor de catalogus bij de tentoonstelling in het Rembrandthuis en er lagen afspraken over een essay van zijn hand voor een boek over Knopperts.
Anselm Kiefer was ook zo'n bewonderde kunstenaar. Diens aangrijpende installatie in het Grand Palais in Parijs, Sternenfall, maakte in 2007 een diepe indruk. Het was voor Van den Boogert een van de mooiste tentoonstellingen van hedendaagse kunst die hij ooit zag. Tot zijn grote vreugde kon hij in het najaar van 2011 afreizen naar Tel Aviv om in het museum daar te assisteren bij de inrichting van een Kiefer-tentoonstelling.
Vanuit zijn persoonlijke visie op de moderne kunst maakte Van den Boogert de laatste jaren plannen voor de oprichting van een tweede museum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Dat zou de - figuratieve - kunstenaars moeten laten zien die het Stedelijk Museum, volgens hem volkomen onterecht, stelselmatig niet exposeert. Bovendien wilde hij nog een nieuwe algemene kunstgeschiedenis schrijven en ook nog eens een grote roman. De literatuur en muziek hadden zeker ook zijn liefde en hij kon die niet los zien van de beeldende kunsten. Daarmee komen zijn diepste drijfveren in zicht, in de woorden van zijn broer Marcel en levensgezellin Elke:
| |
| |
Het sleutelwoord is schoonheid. Bob was een estheet, niet een poseur (...), maar iemand voor wie de zintuiglijke kant van de kunst belangrijker was dan de conceptuele. Hij is altijd minder verrast geweest door het idee achter het kunstwerk dan door de uitvoering, omdat ideeën of concepten vaak niet ontsnappen aan een zekere trivialiteit, die bij een volmaakte uitvoering altijd afwezig is. Bob had een hang naar perfectie (...). Bij geliefde schrijvers als Céline, Strindberg en Reve herkende hij de treffend geformuleerde afkeer van de lelijkheid en lulligheid van de eigen tijd, die ook de onze is. Perfectie (...) biedt troost voor die alledaagse afstotelijkheid en inspireert door haar gedurfde gooi naar het allerhoogste.
Zijn drijfveren maakten óók dat werk en persoonlijk leven door Van den Boogert niet gescheiden konden worden. Net zoals hij tot diep in de nacht kon doorwerken aan voorliggende projecten en teksten, kon hij met vrienden en collega's tot diep in de nacht bomen over de kunsten en over het leven, onder het genot van meerdere goede glazen jenever en de nodige sigaretten. Dan kwam alles voorbij en bleek keer op keer dat hij niet alleen een generalist was in alle opzichten, maar ook de diepte zocht. Zo kon hij zelfs een analyse geven van de pianowerken van Friedrich Nietzsche. Dat betekent overigens niet dat hij overal voor openstond. Van het literaire en muzikale genie van iemand als Stephen Sondheim was hij bijvoorbeeld niet te overtuigen; dat is immers musical en in zijn ogen daarom per definitie geen kunst, de Rolling Stones daarentegen dan weer wel.
Waar Van den Boogert ook nauwelijks voor openstond, waren kritische noten op zijn eigen functioneren. Juist tijdens die lange nachten konden zijn meest nabije vrienden wel eens een poging wagen en hem een spiegel voorhouden, zonder dat het uitliep op een levenslange gebrouilleerdheid. Met een laatste glas werd de vriendschap altijd weer beklonken, rancuneus was hij zeker niet.
Op de vooravond van zijn overlijden, bij zijn vrienden, poneerde hij stellig dat hij maar dood moest als ooit de kans bestond dat hij niet meer zou kunnen denken. Nog eenmaal toonde hij de diversiteit van zijn interesses en daarmee alle facetten van zijn intellect. Het was alsof hij zijn dood voorvoelde en daarom ook nog eenmaal zijn belangrijkste bronnen van inspiratie wilde memoreren.
Als eerste is daar dan Wim T. Schippers en met name diens televisieshows rond Barend Servet en Sjef van Oekel die in zijn jeugd zo'n ophef
| |
| |
veroorzaakten. Vooral de spruitjes schillende koningin zorgde, als altijd, voor de nodige hilariteit en ook werd de kersttoespraak van de pseudo-Juliana geciteerd. Van den Boogert kon die helemaal reciteren, uit zijn hoofd, wat hij regelmatig deed; ‘Kijk ook eens langs die kerstboom, naar de diepere betekenis van het kerstgebeuren an sich’ ontlokte aan hem, zoals altijd, een bulderende lach na de woorden ‘an sich’. Wagner passeerde en Goethes Faust, maar het ging vooral ook over twee andere literaire helden van Van den Boogert. Hij betoogde uitvoerig dat de teksten van Couperus die gaan over de Antieken van een veel groter belang zijn dan zijn Haagse en Indische romans. En Gerard Reve; als hij in de diepste put zat, kon één alinea Reve hem er wel weer uithalen.
Er werd een passage aangehaald uit Het boek van Violet en Dood waarin Reve een begrafenis beschrijft. ‘Ik keek rond, maar ik zag nergens een mooie jongen, en hoe kon dat? Als je begraven werd en er was helemaal geen mooie jongen bij dan had je net zo goed kunnen blijven leven, want wat kocht je er voor? Het was allemaal weggegooid geld.’ Het gaat hier natuurlijk in de kern om de voortdurende zoektocht naar schoonheid. Daarmee is precies óók de kern geraakt van de passie van Van den Boogert voor de kunst in al haar verschijningsvormen. In de intrinsieke schoonheid van de grote meesterwerken zocht hij naar troost voor het leven. Het was voor de atheïst die hij was als een Ersatzreligion. We kunnen alleen maar hopen dat Bob van den Boogert in de dood de ultieme, pure schoonheid heeft gevonden, anders had hij net zo goed kunnen blijven leven.
robbert nachbahr
Met dank aan Elke Stevens, Marcel van den Boogert, Gerrit Vermeer en Jaap van der Veen.
| |
Voornaamste geschriften
Maria van Hongarije. Koningin tussen keizers en kunstenaars. Catalogus tentoonstelling Utrecht (Museum Catharijneconvent) en Den Bosch (Noordbrabants Museum) 1993. Redactie, met Jacqueline Kerkhof. |
Habsburgs hofmecenaat en de introductie van de Italiaanse Hoogrenaissance in de Lage Landen. Amsterdam 1998. [dissertatie] |
Goethe & Rembrandt. Tekeningen uit Weimar. Uit de grafische bestanden van de Kunst- |
| |
| |
sammlungen zu Weimar, aangevuld met werken uit het Goethe-Nationalmuseum. Catalogus tentoonstelling Amsterdam (Museum Het Rembrandthuis) 1999. Redactie, met Charles Dumas. |
Rembrandt's schatkamer. Catalogus tentoonstelling Amsterdam (Museum Het Rembrandthuis) 1999. |
Diverse bijdragen in: Ernst van de Wetering en Bernhard Schnackenburg (red.), Het mysterie van de jonge Rembrandt. Catalogus tentoonstelling Kassel (Staatliche Museen Kassel, Gemälde Galerie Alte Meister) en Amsterdam (Museum Het Rembrandthuis) 2002. |
Ernst van de Wetering, Bob van den Boogert e.a. (red.), Rembrandt, Zoektocht van een genie. Catalogus tentoonstelling Amsterdam (Museum Het Rembrandthuis) 2006. ‘Horst Janssen in het landschap van Rembrandt’, in: Bob van den Boogert en Jutta Moser-Hoos (red.), De vergankelijke wereld van Horst Janssen. Catalogus tentoonstelling Amsterdam (Museum Het Rembrandthuis) 2008 |
|
|