in de Gouden Eeuw’. Het congres werd bezocht door zo'n 100 mensen, en had na een plenaire lezing steeds twee parallelsessies. De congrescommissie, met Johan Koppenol, Nina Geerdink, Ton van Strien (vu), Marco van Leeuwen (uu/iisg) en Inge Broekman (UvA) had Maarten Prak verzocht een inleiding te verzorgen, met daarin de resultaten die tot nu toe in onderzoek over dit onderwerp naar voren zijn gekomen. De parallelsessies waren thematisch ingedeeld: Praktische kennis, Priesters en Predikanten, Carrière in zaken, Patronage, Kunstenaarscarrières, Kunstenaars op zoek naar status.
Er waren lezingen van Janneke Tump, ‘Circulatie van technische kennis in Holland tussen 1400 en 1720’; Joanna Skrobut, ‘Vroedvrouwen en hun functie’; Eric Jorink, ‘De wetenschappelijke carrière van Swammerdam’; Gian Ackermans, ‘Priestercarrières in de Hollandse Zending’; Jeroen Jansen/Thijs van Heelsbergen, ‘Van uurwerkmaker tot predikant: Brandt’; David van der Linden, ‘Preken in ballingschap’; Claartje Rasterhoff, ‘Carrière en concurrentie in de Hollandse boekhandel’; Djoeke van Netten, ‘Een boek als carrièrekrik: Willem Janz Blaeu’; Els Kloek, ‘Loopbaan, carrière en levensloop van vrouwen in de Gouden Eeuw’; Frans Blom/Sophie Reinders, ‘Vondel, Vergilius en patronage’; Nina Geerdink, ‘Jan Vos als dichter en glazenmaker’; Henk van Nierop, ‘De affaire Romeyn de Hooghe’; Piet Bakker, ‘Kunstschilders in Leiden en de crisis op de kunstmarkt’; Erna Kok, ‘De succesvolle loopbanen van Flinck en Bol’; Harm Nijboer, ‘Amsterdamse schilders: factoren van succes en falen’; Marion Boers, ‘Kunstenaars en de markt in Haarlem: Hendrick Corneliszn Vroom’; Priscilla Valkeneers, ‘De adellijke ambities van Justus van Egmont’ en Ineke Steevens, ‘Migratie en jobmobiliteit’. De lezingen werden steeds gevolgd door discussies met de zaal.
Een deel van de congreslezingen wordt als te doen gebruikelijk opgenomen in het tijdschrift van de Werkgroep, De zeventiende eeuw, dat twee keer per jaar verschijnt. De tijdschriftredactie bestond in 2010 uit: M. de Baar, F. Blom, O. van Marion, J. De Landtsheer en K. De Clippel, F. Dietz (redactie-secretaris). De oude jaargangen van het tijdschrift zijn het afgelopen jaar door de dnbl gedigitaliseerd (zie www.dbnl.org). Om nieuwe jaargangen on line te kunnen publiceren, is bij nwo een aanvraag ingediend in het kader van Open Access gelden (ingediend door M. Prak en E. Stronks, namens Verloren, de redactie en Igitur). De uitslag van de beoordeling van die aanvraag is er nog niet.
De jaarlijkse ledenvergadering werd eveneens op 28 augustus gehou-