ten per jaar en een tijdschrift dat regelmatig verschijnt. Het aantal gewone leden van de Werkgroep is in het afgelopen jaar gestegen tot 310; het aantal instituutsleden is net als vorig jaar 90. De goed bezochte Burgerhartlezing, over de actualiteit van de Verlichting, werd op 1 oktober 2009 gehouden door de literatuurhistoricus Peter-André Alt, hoogleraar aan de Freie Universität Berlin en directeur van de Friedrich Schlegel Graduate School of Literary Studies. Alt besprak de politieke dilemma's van Friedrich Schiller, die hoopte dat de staat zichzelf overbodig zou maken door haar burgers op te voeden tot ontwikkelde en zelfkritische kunstbeschouwers, met oog voor het menselijk tekort. Net als Peter Reill in 2008, onderstreepte ook Alt het belang van verbindende elementen, van de redelijkheid, twijfel en nuance voor dichters en denkers uit de periode van de Verlichting. In De Groene Amsterdammer verscheen een portret van Alt. Zijn lezing, getiteld ‘Schiller and Politics. Perspectives of an Aesthetic Enlightenment’ is uitgegeven als tweede nummer in de Reeks Burgerhartlezingen Werkgroep 18e Eeuw.
Op 22 en 23 januari vond het symposium ‘Enlightenment? Ideas, transfers, circles, attitudes, practices’ plaats in het schitterende gebouw Het Pand te Gent. Het was een coproductie van de Werkgroep en de Universiteit Gent, de laatste vertegenwoordigd door het gewaardeerde lid Christophe Madelein. Naast Madelein maakten ook Wiep van Bunge, Lex Raat, Inger Leemans, Claudette Baar-de Weerd en Hanco Jürgens deel uit van de congrescommissie. Keynotes waren Wiep van Bunge (Erasmus Universiteit), Peter Clark (Helsingfors Universitet), David Sorkin (University of Wisconsin-Madison) en John Robertson (Oxford University). Daarnaast hielden achtereenvolgens ook Alise van HeckeJameson, Hanco Jürgens, Christophe Madelein, Emiliano Acosta, Florian Heyerick en Marion Huibrechts een lezing. Belangrijke thema's waren religie- en ideeëngeschiedenis, nationale contexten en materiële cultuur.
Tijdens het congres werd ook de Scriptieprijs 2008 uitgereikt aan Frederik Dhondt voor zijn scriptie Nec pluribus impar? De campagnes en onderhandelingen van Lodewijk xiv in de Zuidelijke Nederlanden 1707-1708. Eervolle vermeldingen waren er voor Marianne Eekhout en Ivo Nieuwenhuis. Ook werd de algemene ledenvergadering gehouden. Annemieke Kouwenberg trad af, Rik Vosters trad toe tot het bestuur. Het bestuur is nu als volgt samengesteld: Claudette Baar-de Weerd (tweede secretaris), Wiep van Bunge (voorzitter), Lia van Gemert, Kornee van der Haven,