kampt, zich ook internationaal voordoen. De uitspraak dat de toekomst van de Neerlandistiek ook op haar internationale aard berust, biedt voor de Zuid-Afrikaanse neerlandistiek de gelegenheid om een bijdrage aan het koloniale en het postkoloniale discours te leveren, en daarnaast door te gaan met vertaalactiviteiten Nederlands-Afrikaans.
De drie academische organisaties die zich met de neerlandistiek bemoeien, de savn, het Noordelike Kennisnetwerk vir Neerlandistiek (nkn) en het Kaapse Forum (kf), zetten hun werkzaamheden actief voort. Terwijl andere vakorganisaties duidelijk neigen tot terugloop kunnen genoemde drie neerlandistische organisaties van onverminderde belangstelling en activiteit getuigen. De winterschool voor studenten werd in 2008 door de Rhodes-universiteit (Grahamstad) georganiseerd, met als docenten Alice van Kalsbeek (taalverwerving) en Yves T'Sjoen (letteren en cultuur). De populariteit van de winterschool liet zich na afloop ervan zelfs in het oprichten van een Facebook-groep zien. Neerlandistiekdagen werden in Stellenbosch (april 2008) en Johannesburg (februari 2009) gehouden en in Johannesburg was zowel het aanbod aan referaten als de opkomst groter dan verwacht.
Op onderzoeksterrein blijft er bij docenten, studenten én emeriti een enthousiaste interesse voor onderzoek dat volledig of voor minstens 50% op de neerlandistiek gericht is. Het nkn reikt jaarlijks zijn subsidies voor vijf academische onderzoeksprojecten uit. Maar er zijn veel meer projecten. Over grenzen/Oor grense, een vergelijkende studie over Nederlandse, Vlaamse en Afrikaanse poëzie, samengesteld door Ronel Foster, Yves T'Sjoen en Thomas Vaessens, verschijnt maart/april 2009 bij Acco, samen met een anthologie getiteld Grenzeloos.
Er worden steeds meer vertalingen van Nederlandstalige teksten gepubliceerd. Van Lina Spies is eind 2007 een Afrikaanse vertaling van Anne Franks Het Achterhuis verschenen; H.P. van Coller verzorgde een vertaling van Luuk Gruwez (Bandelose gedigte) en Daniel Hugo's vertaling, 'n Slagterseun met 'n brilletjie (Tom Lanoye), verscheen in 2008. De publicatie (eind 2007) van het verhaal van de Javaanse kampervaringen van Will van Halewijn, haar moeder en twee jongere zussen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals verteld aan Mariël le Roux (docente in verpleegkunde), toont dat er zeker ook bij het algemene publiek belangstelling voor die soort geschiedschrijving bestaat. In dit verband verdient ook Karel Schoeman vermelding, die onverpoosd in boek na boek de geschiedenis van de Kaapkolonie, met inbegrip van de Nederlandse betrokkenheid,