In het noorden van Zuid-Afrika heeft de Universiteit van Pretoria het initiatief genomen om een Boekenfeest rond het werk van Tom Lanoye te organiseren. De boekhandel en uitgeverij Protea bood financiële ondersteuning en verzorgde bovendien een boekententoonstelling. Lanoye werd door de Zuid-Afrikaanse dichter en academica Joan Hambidge geinterviewd, en trad twee maal op. Toonzettingen door de Zuid-Afrikaanse componist Niel van der Watt van enkele van Lanoyes oorlogsgedichten beleefden tijdens het feest hun wereldpremière. Ook Hambidge las voor uit eigen werk, net als Mustafa Stitou en Annelies Verbeke. Die twee waren door het nkn uitgenodigd voor een schrijversreis langs vier universiteitssteden, waar ze bij acht universiteiten hun werk presenteerden voor studenten en andere geïnteresseerden.
Aansluitend bij het Boekenfeest organiseerde het nkn een minisymposium Neerlandistiek op de campus van de Universiteit van Pretoria. Docenten hadden de gelegenheid tot bijpraten en smeedden nieuwe plannen; docenten en nagraadse studenten verzorgden een aantal onderzoeksvoordrachten. In dezelfde week was er bij het Centrum voor Kinder- en Jeugdliteratuur van de Universiteit van Zuid-Afrika (‘Unisa’) een tweedaags symposium, speciaal voor jeugdliteratuur, met onder de deelnemers Anne Provoost en Riana Scheepers. Het volgende symposium voor neerlandistiek zal in 2006 georganiseerd worden in Bloemfontein.
De dagbladpers besteedde aandacht aan het Boekenfeest en het symposium. Eén van de geïllustreerde tijdschriften van Zuid-Afrika, De Kat, kondigt voor het komende herfstnummer een artikel aan over de Nederlandse letterkunde.
Voor 2006 zijn er ook overigens veel initiatieven op gang: een docentenwerkwinkel neerlandistiek in Stellenbosch, het congres van de Afrikaanse Letterkundevereniging (waarbij het Nederlands ook ter sprake komt), de gebruikelijke schrijversreizen (één in het zuiden en één in het noorden). De mooie stad Gent mag in augustus een beduidend getal Zuid-Afrikaanse neerlandici verwachten bij het driejaarlijkse ivn-congres. En ook het driejaarlijks internationaal savn-Neerlandistiekcongres in Zuid-Afrika werpt zijn schaduwen vooruit: Durban, medio 2007.
Aan enkele universiteiten waar de neerlandistiek vroeger een terugang beleefde, is er weer groei gekomen. In heel het land is groei geboekt op nagraads niveau. Samenwerkings- en onderzoeksinitiatieven tussen universiteiten in Zuid-Afrika en in Nederland en/of België zijn