kersspelen -, had zeker genoten van het oplossen van dit soort puzzeltjes en wie weet was het hem wèl gelukt ‘jabbekin’ te verklaren.
Een voorbeeld van hoezeer het toeval daarbij soms een rol speelt mag ik u niet onthouden. In het Esbatement van den Dryakelprouver prijst een kwakzalver voor diverse kwalen, naast kwikzilver en fenegriek, ook ‘rebecca’ aan. Muller en Scharpé geven geen uitleg. ‘Rebecca’ kan hier moeilijk verwijzen naar de vrouw van Isaäk in het Oude Testament, ook al was zij, evenals de kwakzalver, niet vies van een bedriegerijtje. In de wetenschap dat muziek volgens de toenmalige opvattingen een helende uitwerking had op melancholische gevoelens, kon ik als enige oplossing alleen de ‘rebec’ bedenken, een eensnarig middeleeuws strijkinstrument. Een betere oplossing had ik tot in het voorjaar van 2004 niet gevonden. Maar toen moest ik naar een congres in de Noord-Franse stad Lille. Daar logeerde ik in een hotel waarvan de gangen versierd waren met facsimiles van bladzijden uit een oud herbarium. Keurig ingelijst hingen daar tientallen tekeningen met op elk blad verklarende notities in een voor de meeste hotelgasten stellig onleesbaar handschrift. Maar goed dat oud schrift voor mij niet al te veel problemen meer heeft. Eraan voorbijlopend, zonder speciale aandacht te besteden aan al die prentjes, viel mijn oog letterlijk op het woord ‘rebecca’. Het bleek om een varensoort te gaan die, volledig, alsophila rebeccae heet. Of deze plant ook geneeskrachtige eigenschappen heeft, laat ik buiten beschouwing maar voor mij was daarmee het ‘rebecca’-raadsel opgelost.
Dames en heren, ik wil niet de indruk wekken met mijn correcties op het werk van mijn voorgangers, zij die zich eerder voor Everaert interesseerden en zijn spelen uitgaven of becommentarieerden, dat ik het altijd beter weet. Veel van wat u in mijn uitgave aantreft, is juist door onderzoekers vóór mij aangedragen. Het feit dat we van één persoon uit het begin van de zestiende eeuw zoveel spelen over zoveel verschillende onderwerpen bezitten, maakt Everaerts oeuvre meer dan bijzonder. Deze spelen verdienen het om beter bekend te worden. Voor opvoering zijn heden ten dage misschien alleen nog de esbatementen geschikt maar voor hen die belang stellen in de cultuur van de Lage Landen in een periode die richtinggevend is geweest voor het pad dat de Nederlandse geschiedenis heeft afgelegd, zijn Everaerts spelen onontbeerlijk. Ik kon me daarom niet met een jantje-van-leiden (vergeef me de uitdrukking) van de opdracht afmaken die de ‘Commissie voor opdrachten en adviezen op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde’ mij in