kelijkheid van het thema: ruim dertig leden woonden het symposium bij.
De restyling van het tijdschrift De Achttiende Eeuw is met succes doorgevoerd. Rubrieken als ‘Verklaring der Plaat’, ‘De vertelde achttiende eeuw’, ‘Berichten uit de geleerde wereld’ en ‘Omtrent bronnen’ hebben een vaste plaats in het tijdschrift gekregen. In 2004 verschenen niet alleen het eerste en het tweede nummer van jaargang 2003, maar ook het eerste nummer van 2004. Met het aanstaande verschijnen van het tweede nummer van 2004, een special over de natuur, zal de redactie naar verwachting de achterstand in jaargangen hebben ingehaald. Veel is te danken aan de voortvarendheid van de kernredactie, bestaande uit Inger Leemans, Edwin van Meerkerk (secretaris) en Tom Verschaffel. Tot de redactie zijn verder toegetreden Eric Jorink, Bert De Munck, Dorothee Sturkenboom; afgetreden zijn Maarten Prak en Theo Clemens.
In het tweede nummer van 2003 zijn artikelen opgenomen die in een leemte in de geschiedschrijving over de achttiende eeuw voorzien. Zo schrijft Freek Schmidt in een artikel over het nieuwe werkhuis te Amsterdam, ontworpen door Abraham van der Hart, over de wijze waarop de Nederlandse Verlichting vorm kreeg in de architectuur. René Vos schrijft over de ‘Republiek der Couranten’ (1675-1800) en Gijsbert Rutten over de transmissie van Vondels werken in de achttiende eeuw. Edwin van Meerkerk construeert aan de hand van een netwerkanalyse een sociaal-historisch model dat bruikbaar kan zijn bij de bestudering van de productie, distributie en consumptie van het gedrukte woord. Dat de redactie een scherp oog houdt voor actuele ontwikkelingen in de geschiedwetenschap blijkt ook uit het erop volgende nummer, waarin Kornee van der Haven ingaat op het verbod op godsdienstig en onbetamelijk toneel in de Amsterdamse Schouwburg. Edwina Hagen bespreekt papenvrees in de prinsgezinde politieke weekbladpers tussen 1781 en 1788, Thierry Alain de viering van de opstand van Enkhuizen tegen de Spanjaarden in 1772 en Peter Rietbergen de wijdverbreide internationale faam van de reiziger-botanicus Carl-Peter Thunberg (1743-1828). Het binnenkort te verschijnen natuurnummer zal bijdragen bevatten van Hanco Jürgens, Geert Palmaerts, Christian Bertram, Rina Knoeff, Dorothee Sturkenboom, Frans Grijzenhout, Arianne Baggerman en Rudolf Dekker.
De Werkgroep heeft sinds dit jaar een ‘Scriptieprijs Achttiende Eeuw’ ingesteld. De jury, bestaande uit Joris van Eijnatten, Ernestine van der Wall en Inger Leemans, is druk doende zich een oordeel te vormen over de inzendingen van het jaar 2003-2004. De Werkgroep heeft daarnaast