beoogd van een- en meerdaagse congressen.
Op donderdag 27 augustus organiseerde de Werkgroep een congres over ‘De Lage Landen en de Nieuwe Wereld’, in samenwerking met de Leuvense universiteit. De laatste jaren is ook door de herdenking in 2002 de aandacht vooral weer uitgegaan naar de relaties met Azië. Maar er zijn intussen spraakmakende, soms ook controversiële studies verschenen die nieuw licht hebben geworpen op de betrekkingen met de Nieuwe Wereld. Dit congres wilde de politieke, sociale en vooral ook culturele en artistieke dimensies van die kennismaking tussen onze voorouders en de bewoners, flora en fauna van de Amerika's in kaart brengen. Een honderdtal deelnemers uit binnen- en buitenland hoorden lezingen over verschillende aspecten van deze betrekkingen van onder anderen Eddy Stols, Ernst van den Bogaart, Michiel van Groessen, Ralph De Coninck, Jaap Jacobs, Marijke Barend, Johan Verberckmoes, Marijke Meijer Drees en Ineke Phaf-Rheinberger. Na elke lezing was er een korte plenaire discussie.
Het congres werd georganiseerd door Maarten Prak en Geert Vanpaemel (namens de Werkgroep) en Elmer Kolfin, Werner Thomas, Johan Verberckmoes. Een deel van de congreslezingen wordt als te doen gebruikelijk gepubliceerd in het tijdschrift van de Werkgroep, De zeventiende eeuw, dat twee keer per jaar verschijnt. De redactie bestaat uit J. Jansen (redactiesecretaris), T. Van Houdt, J. Spaans, E. Kloek en K. Van der Stighelen.
De jaarlijkse ledenvergadering werd op 27 augustus, in aansluiting op de laatste sessie van het congres gehouden. Twee toekomstige congressen werden onder de loep genomen. In 2005 wordt in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek een congres over digitale technieken georganiseerd. Ook zal er komend jaar een folder van de Werkgroep verschijnen.
Dit jaar is op de jaarvergadering voor de vierde keer de jaarlijkse prijs voor bijzondere afstudeerscripties op het gebied van de cultuur van de zeventiende eeuw uitgereikt. De winnende scriptie zal, omgewerkt tot artikel, gepubliceerd worden in het najaarsnummer van De zeventiende eeuw.
Els Stronks, secretaris