Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2002
Advies van de Commissie voor schone letteren
In een van zijn beroemdste kritieken, uit 1886, schreef Lodewijk van Deyssel: ‘Ik houd van het proza, dat als een man op mij toekomt.’ Wat Van Deyssel wilde, was een nieuwe literatuur, die gepassioneerd is, krachtig, beeldend, enerverend. De Commissie voor schone letteren moest aan Van Deyssels opzwepende woorden denken bij het lezen van de bundel Werk van de Vlaamse acteur en regisseur Josse De Pauw, geboren in 1952.
Met de bekroning van De Pauw op grond van zijn bundel Werk heeft de Commissie een beslissing genomen die nieuw is in het bestaan van deze aanmoedigingsprijs. De Pauw ontpopte zich in de loop van de jaren als een begenadigd stilist, zowel van korte verhalen, columns, die gepubliceerd worden in de Standaard der Letteren, als toneel- en filmscripts. Werk is een veelzijdige bundeling van diverse genres, zoals beschouwingen, reisverhalen, dagboekaantekeningen, theaterteksten. Het boek beslaat zo'n tien jaar literaire arbeid.
Strikt genomen behoort Werk tot het domein van de non-fictie. Geen roman dus, geen literaire verhalenbundel. Elke tekst van De Pauw is geworteld in de werkelijkheid, zonder dat er overigens sprake is van enige ‘kopieerlust des dagelijksen levens’, waartegen Potgieter zich al verzette. De Pauw beschikt over een fenomenaal waarnemingsvermogen, gekoppeld aan stilistische souplesse en treffende keuze van vergelijkingen en metaforen. Soms kunnen we aan schrijvers als Louis Paul Boon en Hugo Claus denken, maar dan in bewonderende zin. De Pauw heeft aan de ogenschijnlijk losse stukken een hechte structuur gegeven, waardoor Werk een obligate bundeling overtreft en een sterk samenhangend geheel wordt. Er zijn voldoende rode draden door het boek geweven om die eenheid te versterken. Erg roerend zijn de licht-weemoedige observaties over De Pauws opgroeiende dochter, wier blik op de wereld en spraakvermogen tot verrassende miniaturen voor de lezer leiden. Net als zijn dochter groeit de bevriende Boken Bruine Suiker uit tot een romanpersonage wiens belevenissen en gedachten de lezer geen seconde wil missen. Hij is een zeldzaam levensecht personage.
Het reisverhaal geeft De Pauw een nieuwe dimensie. Hij beschrijft nooit zijn aankomst, nooit het gedoe op vliegvelden bij in- en uitchecken.