Dat de biografie in Nederland een voorspoedige ontwikkeling doormaakt, wordt algemeen erkend. Dat biografieën worden genomineerd voor algemene letterkundige prijzen is thans geen strijdpunt meer. En van groter belang: steeds meer historische figuren, onder wie veel schrijvers van literair werk, werden in de periode waarover de jury een oordeel moest vellen, bedacht met een goedgeschreven, waardevolle biografie. Naast de schrijvers Andreus, Debrot, Van Deyssel, Van Eeden, Van Effen, Gorter, Heijermans, Abel Herzberg, H. Roland-Holst, Slauerhoff, Alberdingk Thijm en Belle van Zuylen kregen zo andere figuren van betekenis hun levensbeschrijving. We noemen Beel, Bolland, Dijksterhuis, Heijmans, Huizinga, Christiaan Huygens en De Ruyter.
De commissieleden hebben deze biografieën aan de hand van genoemde criteria tegen het licht gehouden. Aldus kon een lijst van negen werken worden vastgesteld, die naar het oordeel van de gehele Commissie van een hoog tot zeer hoog niveau zijn. Uiteindelijk kregen twee werken unanieme waardering. Deze hebben veel gemeen: een perfecte, toegankelijke stijl, directheid en beknoptheid, een ogenschijnlijke spontaniteit en frisheid van taalgebruik, precisie in de weergave van de gebeurtenissen, de greep van de biograaf op zijn stof, op zijn personage en de krachten die zijn leven richting geven. Beide werken getuigen bovendien van de grote verbeeldingskracht van hun auteur.
Maar ten slotte vond de Commissie dat zij geen Salomonsoordeel mocht vellen. Zij liet de weegschaal doorslaan naar de kant van de biografie die zij tot en met de verantwoording van de bronnen als vlekkeloos beoordeelde en die als resultaat van zelfbewust biografisch schrijven alle andere biografieën overtreft. En daarmee draagt zij voor bekroning met de Henriëtte de Beaufort-prijs 1998 voor: de biografie die Hans Goedkoop in 1996 publiceerde onder de titel Geluk. Het leven van Herman Heijermans.
Deze biografie is het resultaat van intelligent onderzoek en bevlogen, geestig schrijven. In acht episoden, telkens bestaande uit drie hoofdstukken, roept Goedkoop het leven op van Heijermans. In een negende episode volgt de nawerking van Heijermans' leven tot nu toe. Goedkoop, van huis uit historicus, heeft in een verantwoording van zijn ‘overlopen’ naar de biografie eens geschreven: ‘Wie een context voor een leven zoekt, die moet niet zoeken in een hemelsbreed verband van staat en politiek en wat dies meer zij, evenmin in eeuwenlange ontwikkelingslijnen, maar gewoon waar je die in je eigen leven zoeken zou: bij de levens van mensen rond-