retariaat per 1 januari 1996 officieel over van Peter van Zonneveld. De inspirerende medeoprichter van de werkgroep werd reeds bij zijn afscheid van de redactie een erelidmaatschap aangeboden, mede om zijn verdiensten in het bestuur.
Op 16 november 1996 werd in de Agnietenkapel te Amsterdam het twintigste symposium gehouden onder de titel: Allard Pierson in een kenterende tijd. Na een inleiding door de voorzitter, dr. P.B.M. Blaas, waarin hij aandacht wijdde aan het twintigjarig bestaan van de werkgroep, sprak dr. P.G.J.M. Raedts over Allard Pierson in de klem tussen geloof en wetenschap. Dr. Olf Praamstra volgde met een vergelijking tussen de drie literatoren Allard Pierson, Conrad Busken Huet en Carel Vosmaer. Dr. R.A. Lunsingh Scheurleer sloot de dag af met een kijk op de collectievorming van Pierson, verlucht met dia's uit het Pierson-museum. De lezingen zijn inmiddels gepubliceerd in de eerste aflevering van de eenentwintigste jaargang van het documentatieblad (maart 1997).
Op 3 februari 1996 was er een speciale bezichtiging van twee negentiende-eeuwse tentoonstellingen in het Rijksmuseum. J.F. Heijbroek, conservator, hield daarbij een inleiding over ‘Voor Nederland bewaard’. In de middag werd ‘De lelijke tijd’ bezocht na een toelichting. Speciaal voor de leden werd de Aduard-kapel geopend. Er was grote belangstelling voor deze dag.
De nieuwe vleugel van het Rijksmuseum kon onder de enthousiaste leiding van conservator Wiepke Loos bezocht worden op 22 juni.
Van het tijdschrift De negentiende eeuw verschenen vier afleveringen. De redactie bestond uit: Saskia de Bodt, Henk Eijssens, Ton van Kalmthout, Nop Maas (secretaris), Marita Mathijsen, Pieter Stokvis en Boudien de Vries.
M. Mathijsen (secretaris)