10. Verslag van de Werkgroep zeventiende eeuw over het jaar 1995-1996
De Werkgroep zeventiende eeuw bestond in 1995 tien jaar. In augustus 1995 lag het aantal leden rond de 550. De Werkgroep houdt ieder jaar een congres en streeft ernaar haar congressen afwisselend in Nederland en in Vlaanderen te laten plaatsvinden. Ook wordt een zekere afwisseling beoogd van een- en meerdaagse congressen.
Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli 1995 stelde de Universiteit van Leiden haar Academiegebouw ter beschikking voor een congres van de Werkgroep naar aanleiding van de 300ste sterfdag van Christiaan Huygens. Ongeveer 60 deelnemers woonden de lezingen bij. Er waren ruim 30 sprekers, van wie een derde uit het buitenland afkomstig was. Het congres stond onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen te Amsterdam. De congrescommissie werd gevormd door A. Eyffinger, mw. M. Fournier en L.C. Palm. Er werden lezingen gehouden in onder meer de secties ‘Optica’, ‘Correspondentie’, ‘Leven’ en ‘Huygens' Cosmotheoros’. Op vrijdagavond 7 juli waren de congresdeelnemers te gast bij Museum Boerhaave, alwaar met name de Huygenscollectie van het museum bezichtigd kon worden.
De congreslezingen verschijnen als te doen gebruikelijk in het tijdschrift van de Werkgroep, De Zeventiende Eeuw, dat jaarlijks twee keer uitkomt. De redactie bestaat uit: M.B. Smits-Veldt, J. Spaans, H. Vlieghe, M. van Vaeck en L. Noordegraaf. De uitgever van het tijdschrift is Verloren te Hilversum. Voor de aflevering die aan het Huygenscongres gewijd wordt, treedt L.C. Palm als gastredacteur op.
De Werkgroep heeft in 1995 twee algemene ledenvergaderingen gehouden: een extra ledenvergadering in januari en de gebruikelijke jaarvergadering. Op 27 januari 1995 vond te Utrecht de extra algemene ledenvergadering plaats. De noodzaak tot deze vergadering was een aantal aanvankelijk interne conflicten tussen de toenmalige penningmeester, H.H. Kubbinga, en de overige bestuursleden. Deze conflicten spitsten zich uiteindelijk toe op de voorbereidingen van het congres 1995 over Christiaan Huygens. Een niet onaanzienlijk begrotingstekort dreigde doordat de penningmeester, tevens lid van de congrescommissie, met een vergaande mate van zelfstandigheid kostbare verplichtingen namens de Werkgroep was aangegaan. In het najaar van 1994 had de penningmeester zich tijdens een bestuursvergadering demissionair verklaard,