Josepha Judica Mendels
Groningen 18 juli 1902 - Eindhoven 10 september 1995
Het leven van Josepha Mendels is een treffende illustratie van het feit dat de werkelijkheid ongerijmder is dan de gebeurtenissen in menige roman. Haar werk en haar persoon, voor zover peilbaar, maken het moeilijk een biografisch overzicht te geven zonder daarin details te vermelden die in zo'n geschrift ongebruikelijk zijn. Dat zal straks duidelijk worden.
Ik begin met een zakelijke opsomming van de blijken van erkenning die Josepha Mendels ten deel zijn gevallen.
1947: haar debuut, Rolien en Ralien, een roman, wordt onderscheiden met een eervolle vermelding van de gemeente Amsterdam.
1950: de in dat jaar gepubliceerde roman Als wind en rook wordt bekroond met de Vijverbergprijs van de Jan Campert Stichting.
1964: Josepha Mendels ontvangt in Parijs de ‘Palmes Académiques’, ‘pour les services rendues à la Culture Française’.
1982: Josepha Mendels ontvangt bij gelegenheid van haar tachtigste verjaardag in Amsterdam de koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
1986: Josepha Mendels ontvangt voor haar gehele oeuvre de (dan voor het eerst uitgereikte) Anna Bijns Prijs, in het Concertgebouw te Amsterdam.
Centrale thema's in haar werk: de kinderlijke beleving, het opgroeien tot volwassenheid, godsdienst, liefde, moederschap, de Tweede Wereldoorlog in zijn onbegrijpelijkheid van antisemitische gruweldaden, schrijverschap, jodendom, ouderdom en dood.
Josepha Judica Mendels werd geboren op 18 juli 1902 in Groningen, als dochter van Isidore Mendels, leraar Nederlands, en Emma Levi, een orthodox joods echtpaar. Vooral de vader was streng in de leer. Volgend op Edith en Ada was Josepha de derde dochter. De vader, die op eindelijk een zoon gerekend had, was zo teleurgesteld dat hij van de twee voor de baker bestemde rijksdaalders er één in zijn zak hield.
Josepha, die dus een jongen had moeten zijn, werd naar een lagere en vervolgens naar een middelbare meisjesschool gezonden. Na het in 1920 met veel moeite behaalde einddiploma mms verwierf zij in 1923 haar ‘lager acte’, waarna zij als onderwijzeres mislukte. Daarvóór had zij nog een