5. Verslag van de vertegenwoordiger in Zuid-Afrika over het jaar 1994
In tegenstelling met andere afdelingen bestaat er geen infrastructuur in de afdeling Zuid-Afrika die het houden van vergaderingen zou mogelijk maken. Daartoe zijn ook de afstanden in dit land te groot. Dat neemt echter niet weg dat de afzonderlijke leden cultureel actief zijn op eigen terrein en in eigen omgeving.
De Zuidafrikaanse leden die door hun werk de neerlandistiek in dit land propageren, verheugden zich vooral over het besluit van de Nederlandse Taalunie om een soort inhaalactie uit te voeren en daarmee de schade te herstellen die de jarenlange culturele boycot terwille van de apartheidspolitiek veroorzaakt had. Een grote som geld wordt aangewend om vooral aan universiteiten de studie en uitstraling van het Nederlands nieuw leven in te blazen.
Verder verheugden veel academici zich in de hernieuwde contacten met Nederland, die thans onder meer uitruiling van docenten en het toekennen van studiebeurzen mogelijk maken. De belangstelling die van Nederlandse zijde betoond wordt in de cultuur van Zuid-Afrika wordt hier ook op hoge prijs gesteld. Sedert de eerste democratische verkiezingen van april 1994 en de installering van de nieuwe regering zijn op internationaal vlak veel deuren opengegaan wat de uitruiling van kennis en ideeën alleen ten goede komt.
Met spijt moet ik hier meedelen dat enkele leden van de afdeling Zuid-Afrika plots overleden zijn. Het gaat hier om kol. dr. J. Ploeger, dr. G.S. Nienaber en dr. F.J. Snyman. Allen waren zeer gerespecteerde leden die zich op bijzondere wijze door hun leven en werk onderscheiden hebben.
Graag melden we hier dat dr. Edith Raidt op 24 juni de C.J. Langenhovenprijs van de Suid Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns ontving. Zij kreeg ook ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag een door collega's samengesteld Festschrift getiteld Nuwe perspektiewe op die geskiedenis van Afrikaans. Dr. R. Pheiffer is met pensioen gegaan en hem werd de titel ‘Emeritus Professor’ van de Universiteit van Kaapstad toegekend. De bekende Afrikaanse dichter Ernst van Heerden mocht vanwege de Universiteit van Stellenbosch een eredoctoraat in ontvangst nemen. Aan Anna Boeseken werd het erelidmaatschap van de ‘Stigting Simon van der Stel’ aangeboden. Dr. H. van Vuuren is tot professor be-