Titels met een psychologisch tintje, zoals De verwondering, Schaamte en Het verlangen, lijken hun gelijk te geven: wie verwonderd, beschaamd of begerig is, kan geen meester blijven over zichzelf. Hij moet de andere in zichzelf erkennen.
Maar de psychoanalyse leert ons dat niemand heer is in eigen huis. Iedere psyche is gespleten in een bewust en een onbewust deel. In zijn Traumdeutung noemt Freud het onbewuste een ‘ander schouwtoneel’. Claus noemt een van zijn dichtbundels Alibi, dat wil zeggen ‘ergens anders’. In veel van zijn teksten verschijnt het andere, het onderbewuste in dromen, fantasieën, hallucinaties en visioenen. Zo lijken zijn werken zelf wel droomverhalen. In de vrije associatie, die Claus' methode is, ontsnapt de taal een ogenblik aan de greep van het bewustzijn en onthult in Beelden, Imitaties en Sporen verborgen begeertes, driften en trauma's.
Door in elk werk van genre, aanpak, stijl en toon te veranderen wil Claus elk van die verdrongen inhouden een kans geven. Daarom legt hij zich niet neer bij wat hij beheerst, herhaalt hij nooit een succesformule, maar blijft hij experimenteren met het onbekende en het nieuwe. Precies dat steeds opnieuw in twijfel trekken van het eigen kunnen maakt hem tot een modern kunstenaar.
De conclusie is duidelijk. Claus' titels ondergraven telkens weer een meesterschap: het gezag van de vader, de heerschappij van de mens, de dwang van de cultuur, de tirannie van de autoriteiten, de autonomie van het ik, de suprematie van de rede, de eenduidigheid van de taal. Ik neem de proef op de som met zijn laatste roman: Belladonna. Dat is alweer een dubbelzinnige titel: Atropa Belladonna is de nachtschade, een kruid dat als schoonheidsmiddel dient om de pupillen te verwijden, maar bij overdreven gebruik tot blindheid leidt en dat als drank een dodelijk vergif is. De verblindende en dodelijke schoonheid is ongetwijfeld die van de vrouw tegenover de machteloze man. Het Italiaanse ‘belladonna’ betekent immers ‘mooie vrouw’, en ‘donna’ komt van ‘domina’, meesters. In een wereld zonder meesters is alleen plaats voor een meesteres. Haar namen zijn: vrouw, moeder, natuur, lust, dood.
Laat ik eindigen met een persoonlijke noot. Ik behoor niet tot de intimi van Claus. Daarom ben ik al lang op zoek naar een geschikte manier om hem te begroeten. ‘Dag Hugo’ lijkt me te vrijpostig en ‘dag mijnheer Claus’ vind ik te afstandelijk. De voorlaatste keer dat we elkaar ontmoetten loste ik het probleem op door hem aan te spreken met ‘Meester’. Die