11. Verslag van de Werkgroep negentiende eeuw over het jaar 1992-1993
De Werkgroep negentiende eeuw had op 1 april 1993 476 leden.
Het bestuur bestond tot 21 november uit dr. W. van den Berg (voorzitter), mw. dr. A. Deprez, Henk Eijssens (penningmeester), G.J. Hooykaas, dr. E. van Uitert en Peter van Zonneveld (secretaris).
Op zaterdag 21 november 1992 werd in het Van Goghmuseum te Amsterdam het zestiende symposium van de Werkgroep gehouden. Het thema was: ‘De biologisering van het wereldbeeld’. Piet de Rooy gaf onder de titel De hypnose van het evolutiedogma een overzicht van de ontvangst van Darwins ideeën. Jan de Vries stelde in zijn lezing Beeldende kunst tussen creatie en evolutie de doorwerking van Darwins opvattingen in de beeldende kunst aan de orde. Jan Fontijn sprak over Darwinisme, Van Eeden en de eeuwwende. Het symposium werd afgesloten met een discussie. De lezingen zijn inmiddels gepubliceerd in de eerste aflevering van de zeventiende jaargang van het documentatieblad (maart 1993).
Tijdens het symposium nam de Werkgroep afscheid van twee bestuursleden die zes jaar tevoren waren aangetreden. Dr. W. van den Berg, die de voorzittershamer overdroeg aan dr. P.B.M. Blaas, heeft zich met G.J. Hooykaas de afgelopen jaren ingezet om de Werkgroep zoveel mogelijk een multidisciplinair karakter te geven. N.P. van den Berg trad toe tot het bestuur.
Van het tijdschrift De Negentiende Eeuw verschenen vier afleveringen. De redactie bestond uit: Henk Eyssens, Jan Jaap Heij, Marja Keyser, Nop Maas, Marita Mathijsen (secretaris), Pieter Stokvis en Peter van Zonneveld. In de zomer van 1992 heeft Marja Keyser, die vanaf het eerste uur actief bij het documentatieblad betrokken was, de redactie verlaten. Zij werd opgevolgd door Ton van Kalmthout. Op 1 januari 1993 droeg Marita Mathijsen het redactiesecretariaat, dat zij sinds 1988 zo punctueel vervulde, over aan Nop Maas.