Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 1985
Advies van de jury voor de toekenning
Benno Barnard, geboren in 1954, debuteerde in 1981 met de gedichtenbundel Een Engel van Rossetti. In deze bundel is een Leitmotiv het bezweren van schoonheid, bijvoorbeeld de schoonheid van het verleden, de kindertijd, door middel van formules die die schoonheid onvergankelijk kunnen maken. ‘De ‘Engel’ dient letterlijk vereeuwigd te worden om behouden te kunnen blijven’, zoals het in de omslagtekst van de bundel geformuleerd staat. Naar het bezweren, het tot stilstand brengen van de tijd, verwijzen in Een Engel van Rosetti titels als The secret garden en Zwarte kunst.
Al in zijn debuutbundel lijkt vorm voor Barnard een belangrijk onderdeel van de bezweringsformule. Hij experimenteert met vaste vormen als vijfregelige verzen en verzen die zijn opgebouwd uit twee kwatrijnen, alsof hij zichzelf heldere kaders wil stellen waarbinnen de bezwering zich dient af te spelen.
In zijn tweede bundel, Klein Rozendaal, die in 1983 is verschenen, toont Barnard een ontwikkeling die bij andere dichters misschien een reeks van bundels zou hebben gevraagd. De thema's van zijn debuut keren weliswaar terug, maar in een strenger verband; zijn voorliefde voor de elegante, maar vaste vorm toont zich hier in zorgvuldig gecomponeerde reeksen met eenzelfde grondvorm. Klein Rozendaal, het in de eerste afdeling van de bundel beschreven domein van de kindertijd, lijkt de geheime tuin uit de eerste bundel te zijn, opgeroepen binnen de beheerste vorm van de bezweringsformule van twee maal vier regels.
Zoals heel vroeger toen ik dacht
dat je, als je de deur liet aanstaan, 's nachts
een tuin zou vinden, een geheime, de binnenplaats
die in het boek stond dat ik toen, betoverd, las.
Het thema van de jeugd en het verlangen naar het verloren paradijs van de kindertijd, is wel heel gangbaar in de Nederlandse literatuur van deze tijd. Wat Barnards poëzie onderscheidt van het werk van veel van zijn generatiegenoten zijn een aangenaam gebrek aan sentimentaliteit en een lichtheid van toon, die het domein dat hij beschrijft toegankelijk maken voor de lezer zonder het zijn geheimzinnigheid te ontnemen. Barnard