brak. Niet alleen onderwijs, ook kunst en zelfs de letteren daaronder, vergden zorg van de Regering.
Na Wereldoorlog ii bracht minister Van der Leeuw in 1945 bijna even het paradijs op aarde. Hij benoemde de dichter Martinus Nijhoff als Rijksadviseur voor de letteren. Maar na de verkiezingen van 1946 bleek onze volksgemeenschap Plato te volgen en de dichters te weren. Consequent waren zij echter niet want er kwamen geen filosofen aan het roer en dat is tot op heden nog steeds niet het geval, althans niet merkbaar. Wel stegen de bedragen voor de letteren aanzienlijk, deels door adviezen van de Raad van de Kunst, deels door acties van de schrijvers.
Wat wij nu hebben vastgesteld is:
- de overheid steunt de letteren ten principale (fl. 12.000,- in 1939);
- de overheid steunt de letteren nu met een bedrag dat zichtbaar is, te weten 2 1/2 miljoen Fonds voor de Letteren, 1/2 miljoen leengeld;
- tel hierbij subsidies voor boeken, voor prijzen etc. en wees dan heel royaal en stel het totaal op vijf miljoen.
Wat wij ons nu nog hebben af te vragen is:
- wát is de ratio? heb je wat aan letteren? en wel zodanig dat je de gemeenschap zonder dat deze het misschien wil, vijf miljoen afneemt?
Om dit goed te plaatsen nog het volgende:
- de gehele begroting van o & w is 23 miljard (ruim 7% Nationaal Inkomen);
- universiteit en hogeschool: 4 miljard hiervan.
Als wij dat verdelen in drie parten (onderzoek - onderwijs - beheer), dan mag je concluderen dat voor creatieve wetenschappelijke arbeid ruim duizend miljoen wordt uitgegeven.
Dan hebben wij duizend miljoen tegenover vijf miljoen en je vraagt je af hoe komt het dat over het eerste zo weinig discussie is en over het tweede zo veel? De wetenschappelijke onderzoeker speurt en ondervraagt de wereld om zich heen. Zo heeft Vestdijk in veertig jaar in zijn honderd boeken de wereld om zich heen ondervraagd en in beeld gebracht.
Gerrit Krol zegt:
‘Waarom is literatuur zeldzaam, of liever, waarom wordt er zo zelden van literatuur genoten? Voor het waarderen van literatuur heb je een tweeledig talent nodig. Talent om jezelf te leren kennen en talent voor taal. De psychologie - als de psychologie verstand had van literatuur - zou ons leren dat het daarbij gaat om mensen met een textaal gevoels-