17 Dec. 1952: Dr G.A. van Es, Hypothetisch-conditionele voegwoorden.
21 Januari 1953: Dr A.C. Bouman, Het semantisch spectrum.
25 Febr. 1953: Dr F. de Tollenaere, Een Nederlands-Skandinavische dialectparallel.
25 Maart 1953: Dr P.J. Meertens, Bij de kaart van het dwaallicht.
22 April 1953: Dr C. Kruyskamp, Een onuitgegeven Nederlandse grammatica uit de 18e eeuw.
3 Juni 1953: Dr F.K.H. Kossmann, Prosodische proefnemingen, Coornhert.
Van het Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde zijn gedurende het verslagjaar vier afleveringen verschenen, tezamen vormende deel LXX, benevens de eerste twee afleveringen van deel LXXI. Dr C. Kruyskamp verzorgde het secretariaat van de redactie.
De traditionele vergadering der Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde op de vooravond van de Jaarvergadering vond plaats op 17 Juni 1952; 28 leden der Maatschappij woonden haar bij. Dr H. Schulte Nordholt sprak er over: ‘Manierisme en Contrareformatie’.
De volgende dag werden op de Jaarvergadering tot leden der Commissie gekozen de heren Meyers en Pelinck, de eerste in de vacature ontstaan door het overlijden van de heer Barge, de laatste in de plaats van de heer Enno van Gelder Sr, die tot de raadgevende leden overging. In October 1952 aanvaardde de heer Milo het voorzitterschap; wegens langdurige ziekte moest zijn functie echter bijna steeds worden waargenomen door zijn voorganger, de heer Fockema Andreae.
De vijf bijeenkomsten van dit jaar werden gedeeltelijk in de Universiteitsbibliotheek, gedeeltelijk bij de leden aan huis gehouden, en wel in 1952 op 30 October en 27 November, in 1953 op 29 Januari, 26 Februari en 26 Maart. De sprekers en hun onderwerpen waren in hoofdzaak de volgende. De heer Bakhuizen van den Brink behandelde enige 18e eeuwse rekeningen uit het Senaatsarchief alsmede de verhouding tussen de Bibliotheca Thysiana en het archief van Daniel van der Meulen; de heer Byvanck twee recente catalogi van handschriften; de heer Fischer de erfenisprocedure Isenghien contra Oranje. De heer Fockema Andreae hield voordrachten over de geschiedenis van het vieren van periodieke jubilea door instellingen en over archiefzorg in de Ned. Hervormde Kerk; de heer van Gils gaf palaeografische ‘Varia ad varios’; de heer