Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1945
(1945)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [1901-2000]– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 287]
| |
Verslag van de jaarlijksche vergadering te Leiden 22 december 1945De beschrijvingsbrief luidde:
Leiden, December 1945. M.
Het Bestuur van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde noodigt U uit tot het bijwonen van de jaarlijksche vergadering op
Zaterdag den 22sten December 1945 te Leiden in het café-restaurant ‘Zomerzorg’, Stationsweg 57 klokke elf.
De orde der werkzaamheden is als volgt:
I. Opening der vergadering door den voorzitter, den heer dr H.E. van Gelder.
II. Bekendmaking van den uitslag der stemming over de te benoemen gewone leden. Ieder gewoon lid is gerechtigd, zijn stem uit te brengen omtrent de vraag, welke leden zullen worden benoemd. Zij die van dat recht gebruik maken, zorgen dat het hun nevens de candidatenlijst toegezonden stembiljet, duidelijk ingevuld en met hun naam onderteekend, uiterlijk 24 uur voor den aanvang der jaarlijksche vergadering is ingekomen bij den Secretaris. Een in de voorafgaande maandvergadering te benoemen commissie van te Leiden of in de naaste omgeving van Leiden woonachtige leden maakt den uitslag der stemming den avond tevoren op, en deelt dien aan de vergadering mede (art. 8 der wet).
III. Voorstel tot het benoemen van eereleden.
IV. Mededeeling van de namen dergenen, die van het lidmaatschap vervallen zijn verklaard ingevolge het besluit van de Buitengewone Vergadering van 11 Augustus 1945.
V. Stemming over de toekenning van den prijs van aanmoediging, genaamd Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs.
VI. Voorstellen tot wijziging van de Wet, ten einde deze in overeenstemming te brengen met de plannen tot nauwer samenwerking met niet te Leiden woonachtige leden, waartoe den 11den Augustus is besloten (zie hieronder).
VII. Verkiezing van drie bestuursleden (wetsart. 23; zie het bijgevoegd stembiljet).
VIII Verkiezing van een secretaris (wetsart. 25; zie het bijgevoegd stembiljet).
IX. Voorstellen tot machtiging van het Bestuur om voor het resteerend deel van het vereenigingsjaar 1945/'46 de bedragen, genoemd in de artt. 32, 33 en 35 van de Wet, vast te stellen op respectievelijk 400, 200 en 400 gld.
X. Benoeming van een voorzitter.
Noenmaal
Het Bestuur biedt den bezoekers van deze vergadering een noenmaal aan. Zij die hieraan wenschen deel te nemen gelieven de bijgaande kaart tijdig (liefst eenige dagen vóór 20 December) aan den Secretaris duidelijk ingevuld terug te zenden.
XI. Voordracht van dr P. Geyl: Groot-Nederlandsche Cultuurgemeenschap.
XII. Rondvraag.
Men wordt verzocht terstond bij het binnenkomen de presentielijst te teekenen. | |
[pagina 288]
| |
(VI) Voorgesteld worden de volgende wijzigingen en aanvullingen van de Wet: Art. 6. Hierin te lezen April in plaats van Mei.
Art. 7, lid 1. Hier bij te voegen: De namen der voorgedragenen worden aan de in April te houden periodieke vergadering te Brussel opgedragen, die het maximum bepaalt der daaruit bij stemming te benoemen Zuid-Nederlandsche leden. Deze voordrachten worden ingezonden bij het Bestuur der Maatschappij. De namen der voorgedragenen worden aan de te Leiden te houden maandelijksche vergadering in Mei opgegeven, enz.
Art. 8, lid 2. Hierin te schrappen: te Leiden of in de naaste omgeving van Leiden woonachtige.
Art. 11. Hierin te lezen: een exemplaar van de Wet.
Art. 22, lid 1. Hierin te lezen: uit tenminste negen leden. Een derde lid toe te voegen: Indien elders in het Nederlandsche taalgebied dan te Leiden takken of afdeelingen zijn gevormd, kan een afgevaardigde van elk der tak- of afdeelingsbesturen aan de bestuursvergadering deelnemen; zij hebben daar adviseerende stem (zie art. 53).
Art. 23. Hierin te lezen: jaarlijksche Leidsche vergadering.
Art. 24, lid 1. Hierin te lezen: jaarlijks ten minste twee leden.
Art. 28. Hierin te lezen: elke Leidsche maandelijksche vergadering.
Art. 31, lid 2. Hierin te lezen: in de Leidsche maandelijksche vergadering.
Art. 32, lid 1. Hierin te lezen: elke bestuurs- of te Leiden te houden vergadering. In lid 6 te lezen: Bovendien kan hem door het bestuur na machtiging van de jaarlijksche vergadering een tegemoetkoming van ten hoogste ƒ 750 worden toegelegd.
Art. 33, lid 9. Hierin te lezen: Bovendien kan hem door het bestuur na machtiging van de jaarlijksche vergadering een tegemoetkoming van ten hoogste ƒ 500 worden toegelegd.
Art. 34. Hierin te lezen: in de Leidsche maandelijksche vergadering.
Art. 35, lid 9. Hierin te lezen: Bovendien kan hem door het bestuur na machtiging van de jaarlijksche vergadering een tegemoetkoming van ten hoogste ƒ 750 worden toegelegd.
Art. 37. Als eerste lid hier bij te voegen: Er worden jaarlijksche en maandelijksche vergaderingen gehouden te Leiden of elders binnen het Nederlandsche taalgebied, waar takken van de Maatschappij zijn gevormd. Lid 1 wordt 2, lid 2 wordt 3.
Art. 44. Hierin te lezen: jaarlijksche of Leidsche maandelijksche.
Art. 47, lid 1. Hierin in plaats van den eersten Vrijdag te lezen: vaste dagen & in plaats van in een andere gemeente van het land te lezen: elders binnen het Nederlandsch taalgebied.
Art. 48. Hierin te lezen: De Leidsche maandelijksche.
Art. 50. Hierin te lezen: De Leidsche maandelijksche.
Art. 53, lid 1. Hierin te lezen: kunnen in overleg met het bestuur in en te schrappen: op eigen kosten. Een nieuw tweede lid hier in te voegen: Ten einde deze vergaderingen te kunnen beleggen, kunnen Takken of Afdeelingen van de Maatschappij gevormd worden in overleg met het Bestuur. Deze Takken of Afdeelingen kiezen hun eigen voorzitters, secretarissen en Penningmeesters, wier werkzaamheden door de betreffende takken of afdeelingen worden geregeld. De kosten van deze takken of afdeelingen worden gedragen door de Maatschappij, waarvoor een jaarlijksche begrooting ter goedkeuring bij het Bestuur der Maatschappij vóór 15 April moet worden ingezonden. De besturen der afdeelingen worden uitgenoodigd een hunner leden af te vaardigen naar de bestuursvergaderingen van de Maatschappij, waar deze afgevaardigden een adviseerende stem uitbrengen (zie art. 22, 3). | |
[pagina 289]
| |
Art. 54. Hierin te schappen: en voor het folkloristisch archief.
Art. 57 moet geheel vervallen.
(VII) Verkiezing van drie bestuursleden in de plaats van de aftredende leden dr H.E. van Gelder, dr T.P. Sevensma en dr J.J. de Gelder.
Tegenwoordig zijn de volgende 122 leden: Asselbergs, Bakhuizen van den Brink, Bakker, Bicker Caarten, Beets-Damsté, Van Beresteyn, Van Blommestein, Boeke, Boersema, Bottenheim, Braak, Braat, Brants, Brevet, De Bruin, Buitendijk, Cannegieter, Clay, Cohen Stuart, Crommelin, O. Damsté, Dominicus, Donkersloot, Donner, Downs, Draayer-de Haas, Drion, Van Dullemen-de Wit, Duijvendak, Van Eck, Eerdbeek-Claasen, Enno van Gelder, Van der Feen, K. Fokkema, De Gelder, H.E. van Gelder, Gerhardt, Gerritsen, Van Giffen, De Goeje, Van der Haagen, Van Haeringen, Dalmatius van Heel, Heeroma, Heinsius, Hellinga, Van Hille-Gaerthé, Hoornik, Hulsman, Hunningher, Juynboll, Kazemier, Kern, Kernkamp, Kluit, Knipscheer, Kok, Kossmann, J.H. Kramers, Krieger, Kroon, ter Laan, Lam, Lasonder, Van Lessen, Lieftinck, Locher, Lubberhuizen, Martin, Mayer, De Mare, Maximilianus, Meertens, Jac. Mees, Ter Meulen, Milo, Minderaa, Mollema, Moulijn-Haitsma Mulier, Top Naeff, Neurdenburg, Noordeloos, M. Nijhoff, De Pater, Pattist, Le Poole, J.E. van der Pot, Van Raalte, Rassers, Reeser, Romein-Verschoor, Van Ronkel, Rijksen, Van Rijnbach, Schallenberg, Van Schelven, P. van Schilfgaarde, Von Schmid, Scholtens, Schot, Schotman, Sevensma, Sevenster, Slagter, H.J. Smit, Sloots, Stapel, Stutterheim, Van Suchtelen, Swierstra, Van der Tak, Tielrooy, de Tollenaere, Mea Verwey, Verburgt, Verdoes, Veth, Theun de Vries, Van Wijngaarden, Van der Zeyde. |
|