waarschijnlijk niet de vergunning verkrijgen om aan onze jaarvergadering deel te nemen. En ongetwijfeld zijn er ook onder onze leden buiten Leiden verscheidene die verhinderd zijn door de bezwaarlijke spoorwegverbindingen voor heen- en terugreis.
Des te meer stelt Uw bestuur het op prijs dat nog zoovele leden door hun aanwezigheid aan deze vergadering luister en gezelligheid hebben kunnen en willen bijdragen.
Tot hen, die wij hier noode missen behoort in de eerste plaats onze voorzitter Dr Van Hille.
Een ernstige invaliditeit tengevolge van ongesteldheid verhindert hem tot zijn groot leedwezen deze vergadering bij te wonen en te leiden. Hij is in het begin van dit vereenigingsjaar zijn taak als voorzitter met groote belangstelling en toewijding begonnen en betreurt het zeer dat hij in den loop van dit jaar zijn taak in de handen van een waarnemend voorzitter heeft moeten leggen.
Onze Maatschappij heeft in het verloopen jaar achttien harer leden door den dood verloren. Ik verzoek U van Uw zitplaats op te staan terwijl ik U hunne namen in alphabetische orde voorlees.
Dr S. Baart de la Faille te 's-Gravenhage, Dr A. Sj. Brandsma te Dachau, Dr R. Brandstetter te Luzern, Dr R. Broersma te 's-Gravenhage, Dr P.H. Damsté te Utrecht, Dr G. Horreus de Haas te Zwolle, Dr M. Th. Houtsma te Utrecht, Dr L. Knappert te Oegstgeest, Dr F.W.A. Korff te Leiden, Dr J.B. Manger te Purmerend, Dr H. Reimers te Aurich, Mej. Dr Joh.a Snellen te Utrecht, de Heer C. van Son te Dordrecht, Dr N.B. ten Haeff te Scheveningen, Mej. C.M. Vissering te 's-Gravenhage de Heer P.D. de Vos te Zierikzee, Dr E. Wadstein te Stockholm, Dr F.C. Wieder te Noordwijk.
Thans verzoek ik U Uwe plaatsen weer in te nemen. Ik wil dan in enkele woorden de verdiensten der overledenen gedenken.
Ons medelid Dr S. Baart de la Faille was lange jaren predikant der Nederl. Herv. Gemeente te Londen en heeft in die jaren met eere een middelpunt gevormd van het Nederlandsche cultureele leven in de Hoofdstad van het Britsche Rijk.
Dr Anno Sjoerd Brandsma, meer bekend onder zijn kloosternaam Titus, doceerde de geschiedenis der Nederlandsche mystiek aan de R.K. Universiteit te Nijmegen. Ook was hij een gezaghebbend figuur in de Friesche beweging.
Dr Renward Brandstetter, professor aan de Kantonschule te Luzern,