Bijlage IV. Verslag van den bibliothecaris.
De bibliotheek werd in het afgeloopen jaar vermeerderd met 3 handschriften, een verzameling brieven, 210 boeken, 45 overdrukken en de vervolgen van een groot aantal tijdschriften en genootschapswerken.
Van de handschriften wil ik hier in de eerste plaats melding maken van het eenigst bekend oorspronkelijk gedicht van Jacob Geel, getiteld: Voornemens, een geschenk van ons eerelid dr. S.G. de Vries. Van dr. F. van Gheel Gildemeester te 's Gravenhage ontvingen wij een, voorzoover mij bekend, onuitgegeven opstel van den vroegeren Rijksarchivaris mr. L. Ph. C. van den Bergh: Het Nederduitsch beschouwd als eene arme en onbeschaafde taal. Prof. J.W. Muller schonk ons zijn (als college gegeven) levensbericht van prof. Kalff in handschrift.
Een belangrijke verzameling brieven, afkomstig uit de nalatenschap van het echtpaar Bosboom-Toussaint, mochten wij ontvangen van den heer J. Bosboom Nz. Hieronder zijn brieven van Tollens, Van Lennep, Beets, Hasebroek, Potgieter, Busken Huet, Schaepman, Alberdingk Thijm en andere bekende letterkundigen.
Ook onder de boeken zijn dit jaar weder vele geschenken. Van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen ontvingen wij o.a. de kostbare uitgave der Notulen van Zeeland 1574-1586, in vijf deelen. Prof. Blok schonk ons het 1ste deel van den 3den druk zijner geschiedenis van het Nederlandsche Volk; prof. Hesseling den 2den druk van zijn boek over het Afrikaansch; dr. Bierens de Haan zijn boeken: Wereldorde en Geestesleven, en: Dante's Mystische Reis; mej. C.M. Vissering o.a. haar fraaie werk: Een reis door Oost-Java, en De Kust van Smaragd; dr. Walch zijn tooneelstuk: Het Leven van een Heilige (St. Franciscus van Assisi); de heer H. van der Kloot Meyburg drie zijner werken: Onze oude Boerenhuizen, Onze oude Dorpskerken, en: Bouwkunst in de Stad en op het Land; de heer J.H. Gunning JHzn. het 2de en 3de deel van Het Leven en de Werken van prof. dr. J.H. Gunning; mevr. Mollinger-Hoyer (Ellen) Van eenen Koningszoon en Een Vriendschap.
Dr. J.E. Kroon verplichtte ons door aan onze boekerij een aantal oude Almanach's de Gotha ten geschenke te geven in jaargangen die wij nog niet bezaten. En van den heer R.J.