| |
| |
| |
| |
Bijlage III. Verslag van den Bibliothecaris.
Dames en Heeren!
Weder is de tijd daar dat ik voor eenige oogenblikken uwe gewaardeerde aandacht kom inroepen voor een beknopt verslag der lotgevallen van de Bibliotheek onzer Maatschappij.
Ook in het afgeloopen vereenigingsjaar is onze Boekerij zoowel door geschenken als door aankoopen belangrijk vermeerderd. Behalve de gewone vervolgen van tijdschriften en genootschapswerken en vervolgdeelen van reeds vroeger gekochte boekwerken kon ik toch in het Journaal niet minder dan 340 boeken opteekenen, waaronder 130 geschenken. De namen der vriendelijke gevers en de titels der door hen geschonken boeken zullen, volgens gewoonte, alle als Bijlage tot dit verslag in de Handelingen medegedeeld worden. Toch veroorloof ik mij te dezer plaatse eenigen van hen met name te noemen, en dan wel in de eerste plaats ons medelid, den Heer J.F.H. le Comte, die verleden jaar tot lid benoemd, een paar weken na zijne benoeming, ons een prachtig gebenden ex. zond zijner vertaling der Idyllen van Alfred Tennyson, met de fraaie staalgravuren naar de teekeningen van Gustave Doré, 4 folio prachtwerken, een waar sieraad onzer Bibliotheek! Dat goede voorbeeld werd spoedig gevolgd door | |
| |
de Heeren Dr. Ed. B. Koster, H.G. van der Waals en Dr. W. Zuidema, eveneens in 1895 tot leden benoemd, die een volledig ex. zonden van hunne tot heden uitgegeven geschriften. De ‘Kinderen van Johannes Enschedé’, de bekende drukkersfirma in ‘Oud-Hollandt’, schonken ons een geheel compleet ex. van het door den Heer R.G. Rijkens AGzn geredigeerde dagblad: ‘Oud-Hollandts Nieustydinghe’, benevens de herdrukken der volksboekjes en andere geschriften in Oud-Hollandt gedrukt. De Ned. Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij vereerde ons met een ex. van het fraaie Gedenkboek, uitgegeven ter gelegenheid der feestelijke opening van den Delagoaspoorweg, rijk geïllustreerd met platen en portretten; aan de Commissie voor de voorstelling van meisjes in Zeeuwsch kostuum aan HH. MM. de Koninginnen, danken wij een ex. van 't keurige album Zeeuwsche kleederdrachten met talrijke uitmuntende photographieën, welk Album, evenals 't zooeven genoemd Gedenkboek, niet in den handel is. De Uitgevers-Maatschappij Elsevier zond ons een ex. van de ‘Geschiedenis der Nederlandsche letterkunde’, de fraaie uitgave van ons bestuurslid Prof. Jan ten Brink en den Heer J.H.W. Unger, waarvan 't grootste gedeelte der daarin voorkomende facsimilés aan handschriften en drukwerken uit onze bibliotheek ontleend is. - En eindelijk, om niet meer namen te noemen, de Commissie voor de Leeskamer der Sociëteit Amicitia, die volgens loffelijk gebruik hare nieuwste aankoopen op het gebied der Nederlandsche letterkunde, aan onze bibliotheek afstond; dezen keer niet minder dan bijna 40 boeken, waaronder ook het nieuwe Tweemaandelijksche tijdschrift.
De aanwinst van Handschriften is in dit vereenigingsjaar niet zoo groot geweest als in het voorgaande het geval was. Behalve in een fraai handschrift der Sermoenen | |
| |
van S. Bernardus, door aankoop verkregen en een gedicht van Tollens ‘De pleegzuster’ ons geschonken door ons medelid Dr. B. Tideman Jz., bestond die aanwinst uitsluitend in brieven, en wel een van Prof. Geel aan Dr. B. ten Brink waarmede Prof. Jan ten Brink onze verzameling verrijkte en 22 op eene veiling verkregen. Daaronder zijn er 3 van Fenna Mastenbroek, 5 van Rhijnvis Feith, 1 van N.G. van Kampen, 1 van P.L. van de Kasteele en 12 van Petronella Moens waaronder 11 gericht aan de Redactie van het tijdschrift ‘De Vriend des Vaderlands’ en door de blinde dichteres met groote letters met potlood onderteekend. Niet zonder belangstelling en aandoening kan men deze brieven lezen, vooral daar uit deze blijkt, wat tot dusverre niet bekend was, dat deze schrijfster, hoewel geheel blind, ook recensies heeft geschreven en dat zij de schrijfster was der aankondiging in den ‘Vriend des Vaderlands’ van den eersten roman van Mej. Toussaint getiteld: ‘De Graaf van Devonshire’, waardoor zij met Potgieter in den ‘Gids’ de eerste was, die de aandacht op 't talent van Mej. Toussaint vestigde. ‘Die roman’ schrijft zij aan de Redactie, ‘beviel mij uitmuntend, en ik wilde die daarom gaarne bij onze landgenooten die zich meestal met het lezen van Romans bezig houden, bekend maken, daar ik in lang geen lettervrucht van dat soort ontmoet heb, die ik met zoo volkomen vrijheid onze jonge lieden durf aanbevelen’. De andere brieven werden meest alle geschreven ter begeleiding van bijdragen in proza of poëzie waarvoor de schrijfster, hoewel eene der meest gevierde medewerksters, steeds in allen eenvoud beleefdelijk een plaatsje verzoekt.
De uitgebreide verzameling brieven van Nederlandsche letterkundigen in 1895 door ons medelid, wijlen den Heer A.C. Kruseman aan onze bibliotheek gelegateerd, en | |
| |
waarvan ik in mijn vorig verslag beloofde heden nadere mededeeling te doen, is nog niet door ons ontvangen, daar de Heer J.W. Enschedé, die eene uitvoerige levensschets van Kruseman bewerkt voor de Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels, nog niet daarmede gereed is.
Van de door aankoop verworven boekwerken noem ik u in de eerste plaats de kostbare Alt-Sächsische Sprachdenkmäler door ons medelid Prof. J.H. Gallée uitgegeven, en den niet minder kostbaren Alt-Celtische Sprachschatz van ons buitenlandsch lid Dr. Alfred Holder; een paar oorspronkelijke uitgaven van treurspelen van Vondel die nog aan onze verzameling ontbraken; een volledig ex. der bekende Alt-deutsche Text-Bibliothek, zeldzame Nederlandsche vertalingen van werkjes van Cervantes en Quevedo, verder verschillende dichtwerken en romans, terwijl de gelegenheid zich aanbood om onze reeds zéer uitgebreide verzameling Nederl. vertalingen van Grieksche en Romeinsche schrijvers belangrijk te vermeerderen. Op eene verkooping toch kocht ik voor enkele guldens een pak van reusachtige afmeting en vond daarin verschillende vertalingen en uitgaven die nog bij ons ontbraken. Ook onze verzameling Nederl. Plaatsbeschrijving, zooals men weet eene afdeeling waardoor onze bibliotheek beroemd is, werd met menig belangrijk werk vermeerderd, o.a. met de bekende plaatwerken: Het verheerlijkt Watergraafsmeer, Het Zegepralend Kennemerland, De vermakelijke landsdouwen van Haarlem, het fraaie werk van A. Durand, La Hollande et les Hollandais d'après nature, Bartlett, Vues de la Hollande, Rademaker, Kabinet van Nederl. oudheden en gezichten enz., werken die reeds lang bij ons voorhanden hadden moeten wezen, maar waarvan de aankoop telkens uitgesteld werd. Verder zal ik 't hierbij laten, daar 't ge- | |
| |
drukte verslag alle titels der gekochte werken vermelden zal.
Het letterkundig verkeer met binnen- en buitenlandsche Genootschappen en Maatschappijen vond geregeld plaats en leverde voor onze bibliotheek rijke vruchten op, zooals uit de bijlage bij dit Verslag voldoende blijken zal. Met de Société d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liège werd voor 't eerst in ruil getreden, zoodat onze Maatschappij thans in betrekking staat met 38 Nederlandsche Genootschappen, Maatschappijen en instellingen, met 1 in Oost-Indië, 12 in België, 2 in Luxemburg, 5 in Frankrijk, 62 in Duitschland, 12 in Oostenrijk, 4 in Zwitserland, 2 in Rusland, 1 in Denemarken, 3 in Zweden en Noorwegen, 1 in Italië, 1 in Engeland en 5 in Noord-Amerika, te zamen 149, die geregeld de Handelingen en Levensberichten onzer Maatschappij ontvangen, terwijl aan een 30-tal der voornaamste ook het Tijdschrift gezonden wordt, en aan een 20-tal een ex. der nieuwe uitgave van Van der Schueren's Teuthonista werd aangeboden.
Van onze bibliotheek wordt steeds druk gebruik gemaakt. Behalve tallooze handschriften en ontelbare boeken in de lokalen der Universiteits-Bibliotheek, zoowel door de redactie van het Woordenboek als door bezoekers geraadpleegd, werden niet minder dan 38 handschriften en 1431 boeken tegen ontvangbewijs naar buiten uitgeleend, zelfs naar Frankrijk, alwaar een jong Fransch geleerde promoveeren zal met twee proefschriften over Nederlandsche dichters, nl. over Tesselschade en over Cats, waarvoor de bouwstoffen door onze boekerij en wel door 't Museum Catsianum verschaft zijn.
Onze bibliotheek bij vernieuwing in u aller belangstelling en vriendelijke herinnering aanbevelende, betuig ik u mijn dank voor de mij verleende aandacht.
| |
| |
| |
De Bibliotheek onzer Maatschappij is vermeerderd door
I. geschenken.
A. Handschriften.
J. ten Brink.
Jacob Geel, Brief aan Dr. B. ten Brink. 10 Nov. 1832.
B. Tideman Jz.
H. Tollens Cz., De Pleegzuster. 1852 (waarbij: Handelsblad 3 Nov. 1856, waarin een opstel over Tollens).
| |
B. Boeken.
J. Anspach.
- Nettelhorst en de vrije oorlog. Nijm. 1896.
P. Benoit.
- In Memoriam. Bij het graf van Nicolai. Redevoering. Mald. 1896.
J. Bergmans.
Verslagen v.h. Dep. v. Onderwijs in de Zuid-Afrik. Republiek 1894. Pret. 1895.
Notulen v.d. Eersten Volksraad der Zuid-Afrik. Republiek 1895 (verschill. vellen).
Koninklijke Bibliotheek te 's Gravenhage.
W.P.C. Knuttel, Catalogus van de Pamfletten-verzameling berustende in de Koninklijke Bibliotheek. Dl. II. 2e St. 's Grav. 1895.
Verslag over 1894. 's Gravenh. 1895.
P.J. Blok.
- Geschiedenis v.h. Nederl. volk. Dl. III. Gron. 1896.
G.M. Boissevain.
- Memorie betreffende het munt-vraagstuk. Amst. 1895.
A.C. Bondam.
- Verslag betr. de oude Gemeente- en Waterschaps-archieven in Noord-Brabant 1894. Herdruk.
- Idem 1895.
- Verslag betr. het Prov. Archief in Noord-Brabant 1894.
| |
| |
A. Bredius en C. Hofstede de Groot.
Catalogue raisonné des tableaux et des sculptures du Musée royal de la Haye. La Haye 1895.
Commissie voor 't Archief en de Bibliotheek van Rotterdam.
Bronnen v.d. geschiedenis van Rotterdam. II. De oudste Kronieken en Beschrijvingen van Rotterdam en Schieland bewerkt d.J.H.W. Unger en W. Bezemer. Rott. 1895.
- Idem. Platte gronden van Rotterdam uit de XVIe en XVII eeuw. Rott. 1895.
Commissie voor de voorstelling van meisjes in Zeeuwsch Kostuum aan HH. MM. de Koninginnen.
Zeeuwsche Kleederdrachten. Herinnering aan het bezoek van HH. MM. de Koninginnen aan het eiland Walcheren 21 Aug. 1894 [d.J.C. de Man en J.A. Frederiks] M. pl. [Middelb. 1895].
D.A. Daamen.
H. van Druten, Geschied. d. Nederl. Bijbelvertaling. I. 1. Leid. 1895.
Departement v. Binnenlandsche Zaken.
E.G. Lagemans, Recueil de Traités et Conventions etc. T. XII, 1. 2. La Haye 1895.
Departement van Marine.
Jaarboek van de Koninkl. Nederl. Zeemacht 1894-95. 's Gravenh. 1896.
E.F. van Dissel.
- Register van plaatsnamen in Rijnland. Leid. 1895.
S.C. van Doesburgh.
F. Lapidoth, Ironisch en tragisch. Leid. 1895.
Sigurd, Juffrouw Jenny. Uit het Zweedsch d. Ph. Wijsman. Leid. 1895.
Los en Vast. N.S. II, 4-6; III, 1-3. Leid. 1895-96.
W. Draaijer.
- Woordenboekje v.h. Deventersch dialect. 's Gravenh. 1896.
A.C. Duker.
- Gisbertus Voetius. I. 2a. Leid. 1895.
Joh. Dyserinck.
- Stillen in den lande. Herinnering aan Dr. M.A.G. Vorstman en Mevrouw J.C. Vorstman-Perier. 's Gravenh. 1895.
| |
| |
Catalogus der Tentoonstelling v. Wolff en Deken. 's Grav. 1895.
P. van Eeghen.
- Jan Luyken en zijne bloedverwanten. Z.p. (Amst. 1889).
Joh. Enschedé & Zonen.
Een seer Genoeglyke en Vermakelyke Historie van Reynaert de Vos. Oud-Hollandt 1895.
De Hystorie van Floris en Blanchefleur. Oud-Hollandt 1895.
Zeemans geprivilegeerde Almanach.… gecalculeerd op de Meridiaen van Oud-Hollandt 1895.
Conduite pour la bienséance civile et chrétienne. Oud-Hollandt 1895.
Herinneringhe aen de Gevels van Oud-Hollandt. Teekeningen van G. Kerkhoff. 4e druk. Oud-Hollandt 1895. [Met een ex. der platen op Holl. Karton].
Een christelick Liet ter eeren van … Wilhelmus, Prince van Orangien. Oud-Hollandt 1895.
Dit syn de Keuren der Stede van Oud-Hollandt 1895 [waarbij Poorterseed in 3 uitgaven].
Uit Oud-Hollandt [prenten: Kokadorus, Vlaamsche Spreekwoorden, Speelen van Cupido]. Oud-Hollandt 1895.
Oud-Hollandts Nieustydinghe No. 1-174.
P.J. Frederiks.
- De Pyramide van Austerlitz. Amersf. 1895.
James de Fremery.
- Notice circulaire sur le Californie en 1867.
Extract uit de Resol. d. HH. Raaden v. Staate d. Vereen. Nederl. 28 Aug. 1777.
R. Fruin.
Bijdragen voor vaderlandsche geschiedenis en oudheidkunde. III R. Dl. IX, 2. 's Gravenh. 1895.
R. Fruin Th. Az.
- Verslag omtrent gemeente-, waterschaps- en veenderij-archieven in de prov. Utrecht over 1894.
W. van Geer.
- De opkomst van het Nederlandsch gezag over Ceilon. Leid. 1895.
Gemeentebestuur van Deventer.
De Cameraars-rekeningen van Deventer, uitg. d.J. 1. van Doorninck. 3e Dl. 2e Helft. Dev. 1895.
| |
| |
Verslag over 1894. Leid. 1895.
Gemeentebestuur van Rotterdam.
Verslag Archief 1894.
Het Heiligegeesthuis te Rotterdam.
Het Heiligegeesthuis te Rotterdam uitg. d.S. Muller Hzn. Rott. 1896.
J. Herderscheê.
- Godsdienstige vragen des tijds. Amst. 1895.
Hoogheemraadschap van Rijnland.
Verslag omtrent den toestand v.d. algemeenen waterstaat over 1895. Leid. 1896.
J. Huber.
E. Müller, Geschichte der Bernischen Täufer. Frauenf. 1895.
E. Hubert.
- Un chapitre de l'histoire du droit criminel dans les Pays-Bas Autrichiens au XVIlIe siècle. Brux. 1895.
A. Ising.
- Haagsche schetsen. IV. 's Gravenh. 1895.
J.G.C. Joosting.
Onuitgegeven oorkonden betr. het Zeventuigsrecht, met eene inleiding d.J.G.C. Joosting. Nijm. 1890.
Ordelen v.d. Etstoel van Drenthe 1518-1604. Uitgeg. d.J.G.C. Joosting. 's Gravenh. 1893.
- Verslag omtrent oude gemeente-, waterschaps- en veenderijarchieven in de provincie Utrecht over 1895.
C.G. Kaakebeen.
- Vondels Jeptha of offerbelofte. Uitg. d.C.G. Kaakebeen. Zutphen 1895.
G.J.W. Koolemans Beynen.
- Krijgs-geschiedkundige studie over de verdediging der Bataafsche Republiek in 1799. Breda 1895.
E.B. Koster.
- Studia tragico-Homerica. Spec. litt. inaug. Daventr. 1891.
- Natuurindrukken en Stemmingen. Antw. 1895.
- Gedichten. Amst. z.j. [Leid. 1888].
| |
| |
- Liefde's dagboek. Gedichten (1888-89). Dev. 1890.
- Niobe. Gedicht. Doet. 1893.
- De Tooneelstukken van Will. Shakespeare metrisch vertaald. Afl. 1. Doet. 1895.
- Kritiek en Aesthetiek in de nieuwere letterkunde. Redevoering. Gent 1892.
J.H.F. Le Comte.
A. Tennyson, Ginevra, vert. door J.H.F. Le Comte. Rott. 1885.
- Elaine, Idem Rott. 1887.
- Viviana, Idem Rott. 1889.
- Enid, Idem Rott. 1891.
Leeskamer der Societeit Amicitia te Leiden.
A.L. Akkerhuys, Strijd. Utr. 1895.
C. Alberdingk Thijm, Boven den Afgrond. Amst. 1895. 2 dln.
[K.J.L. Alberdingk Thijm], Blank en geel door A.J. Amst. 1894.
[-] Verzamelde opstellen van L. van Deyssel. Amst. 1894.
Marie Alt, Een juweel. Schied. 1893.
E. Bormann, Das Shakespeare-Geheimniss. Leipz. 1894.
A.W. Bronsveld, Reisbrieven. Utr. 1894.
M. van Buuren, Geen talent? Sneek 1895.
W.G.C. Bijvanck, De jeugd van Isaäc da Costa. Dl. I. Leid. 1894.
L. Couperus, Reis-impressies. Amst. 1894.
[P.A. Daum], Aboe Bakar. Indische roman door Maurits. Batav.-'sGrav. 1894. 2 dln.
H.M. Dekking, Het leven van Willem van Zuylen. Amst. 1894.
J. Dermout, Piong Pan Ho. Indische roman. Amersf. 1894. 2 dln.
Fred. van Eeden, Studies. 2e Rks. Amst. 1894.
- De Broeders. Tragedie van het Recht. Amst. 1894.
M. Emants, Een nagelaten bekentenis. Amst. 1894.
F. Erens, Dansen en Rhytmen. Amst. 1894.
De Goncourt, Journal. Tome VII, 1885-88. Paris 1894.
Mevr. Hamaker-Brooshooft, De Van-Esperens. Eene familiegeschiedenis. Utr. 1894.
F. Haverschmidt, Familie en Kennissen. 3e verm. druk met ill. van J. Hoynck van Papendrecht. Schied. 1894.
C.E. van Koetsveld, Losse bladen uit mijn Pastoraal-boek. Amst. 1894.
| |
| |
I. Korn, De Rentmeester. Leid. 1895.
A. Kuyper, Mr. L.W.C. Keuchenius. Haarl. 1895.
J.P. van Limburg Stirum, M.W. Snoeck en C.O. Ph. Creutz, Geschiedk. aanteekeningen tot toelichting v.d. Maskerade voorst. de intocht van Prins Maurits binnen Bergen op Zoom. Leid. 1895.
M.W. Maclaine Pont, De eer gewroken. Amst. 1894.
J.H. Maronier, Het Paaschfeest. Historische studie. Arnh. 1894.
- Het Pinksterfeest. Arnh. 1894.
G. Pellissier, Nouv. essais de littérature contemporaine. Paris 1895.
A. Pit, Les origines de l'art Hollandais. Paris 1894.
H.J.A.M. Schaepman, Een vaandellied. Utr. 1895.
Maurits Smit, Van den ouden dag. Amst. 1894.
[M. Ternooy Apèl], Bram van Dort. Eenzamen. Amst. 1895.
Tweemaandelijksch Tijdschrift voor letteren, kunst, wetenschap en politiek. Red. L. van Deyssel en A. Verwey. Amst. 1894. Ie Jrg. 2 dln. IIe Jrg. afl. 1. 2.
De Tijdspiegel 1894, 6-12. 1895, 1-12.
J.M. Vos Mzn, Mixta. Rott. 1894.
G.O. van Wijk, Naar Atjeh en terug. Amst. 1894.
V. Loosjes.
- Rinske Sonnema. Sneek 1895.
G. McCall Theal.
Belangrijke historische Dokumenten verzameld in de Kaap Kolonie en elders d.G. McCall Theal. No. 1. Kaapst. 1896.
J. Ch. H. Matile.
- Petit Dictionnaire des principaux homonymes et paronymes de la langue Française. Amst. [1895].
K.O. Meinsma.
- Spinoza en zijn kring. Hist.-kritische studiën over Hollandsche vrijgeesten. 's Gravenh. 1896.
M.E. van der Meulen.
- Het Raadhuis te Bolsward. Bolsw. 1896.
H.U. Meyboom.
Edw. Arnold, Het licht van Azië. Naar het Eng. d.H.U. Meyboom. 2e druk. Amst. 1895.
J.W. Muller.
W. Braune, Gotische Grammatik. Halle 1880.
| |
| |
Kern, Etymologische Versuche. Stuttg. 1858.
Verslag d. Nederl. Zuid-Afrikaansche Vereeniging over 1881-86. 1894-95.
G.A. Nauta.
Bredero's Spaansche Brabander. 2e druk bezorgd d.G.A. Nauta. Leeuw. 1896.
Mart. Nijhoff.
E. Verwijs en J. Verdam, Middelnederl. Woordenboek. Dl. IV. Afl. 4-7. 's Gravenh. 1895-96.
W.C.J.A. Peperkamp.
- La France en Hollande. La Haye 1895.
F.X. Prusik.
Krok. Časopis vĕnovaný vēskerým potrebám stredního skolstva. Red. F.X. Prusik. IX, 1-10; X, 1-5. Praze 1895-96.
Redactie v.d. Almanak voor Nederlandsche Katholieken.
Almanak voor 1896 (Jaarboekje van Alberdingk Thym VI). Amst. 1895.
Redactie v.h. Archief v.h. Aartsbisdom Utrecht.
Archief v.h. Aartsbisdom Utrecht, XXII, 3; XXIII, 1, 2.
Redactie v.d. Dietsche Warande.
Dietsche Warande, N.R. VIII, 4-6; IX, 1-3.
Redactie v. De Gids.
De Gids 1895, 7-12; 1896, 1-6.
Redactie v. De Katholiek.
De Katholiek 1895, Juni-Dec.; 1896, Jan.-Juni.
Redactie v.d. Messager d. sciences historiques de Belgique.
Messager des sciences historiques de Belgique 1895, 2-4; 1896, 1.
Redactie v. Noord en Zuid.
Noord en Zuid, XVIII, 4-6; XIX, 1-3.
Rédaction du Journal ‘Melusine’.
Melusine, V; VI; VII; VIII, 1-2.
W.N. du Rieu.
E.J.W. Posthumus Meyjes, Jacobus Revius, zijn leven en werken. Amst. 1895.
| |
| |
Afbeelding van nog bestaande gebouwen. Afl. 36.
Bouwkundig Weekblad 1895.
Th. M. Roest.
- Die Münzen der Herrschaft Anholt. Amst. 1895.
H.C. Rogge.
Mededeelingen betr. het Amsterd. Genootschap tot beoefening van Deugd en Kunde ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 1795-1895 [d.C.J. Viernagel].
Arm. Sassen.
Verslag der Rijkspostspaarbank over 1894.
E. Seipgens.
- Uit Limburg. Novellen en schetsen. Arnh. 1881.
J.C. van Slee.
- De Rijnsburger collegianten. Geschiedk. onderzoek. Haarl. 1895.
F. Smit Kleine.
Lope de Vega, Columbus bew. d.F. Smit Kleine. Nijm. 1895.
Nederl. Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij.
Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid der feestelijke opening van den Delagoabaai-spoorweg. Amst. 1895.
Met gedenkpenning in brons.
J.F.M. Sterck.
- De ‘Mirakelkist’ en de traditie. Amst. 1896.
A.E.H. Swaen.
Sir John Vanbrugh, Plays ed. by A.E.H. Swaen. Lond. 1896.
A.W. Sijthoff.
Kinderprenten in het bezit van A.W. Sijthoff te Leiden. [Leid. 1895].
P.L. Tak.
De Kroniek. Weekblad enz. No. 30, 31. (waarin: Moorkens-vel van de quade wijven. 1600).
T. Tal.
Lezingen gehouden in de Vereen. Mekor Chajim te Amsterdam gedurende 1892-94. Amst. 1895.
J. Tideman.
- De Vereeniging ter bevordering der oude Nederl. Letterkunde 1843-1850. M. portretten. 's Grav. 1895.
| |
| |
G. Wittenbrinck, Zur Kritik und Rhytmik des alt-englischen Lais von Havelok dem Dänen. Burgst. 1891.
S.J. du Toit.
- Afrikaans ons Volkstaal. 71 Theses. Paarl 1891.
- Di geskidenis van ons land in di taal van ons volk. 2e uitg. Paarl 1895.
- Sambesia of Salomos goudmijnen bezocht in 1894. Paarl 1895.
Di Eerste Boek van Moses, genoem Génesis. Paarl 1893.
Di Evangeli vollens Mattéus. Paarl 1895.
Di Afrikaanse Almanak ver 1896. Paarl 1895.
C.C. Uhlenbeck.
- Kurtzgefasstes etymologisches Wörterbuch der Gotischen Sprache. Amst. 1896.
Uitgevers-Maatschappij Elsevier.
Jan ten Brink, Geschiedenis d. Nederl. Letterk. geill. onder toezicht van J.H.W. Unger. Afl. 1-12. Amst. 1895-96.
Rijks-Universiteit te Groningen.
Jaarboek 1894-95. Gron. 1895.
J. Verdam.
The Evangile aux Femmes ed. by G.C. Keidel. Baltim. 1895.
Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels.
Bijdragen tot de geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel. Dl. 5, Afl. 2. Amsterd. 1895.
Vereeniging J. Honig Jz. Jr.
Verslag over 1894-95.
W.L. de Vreese.
Een spel van sinne van Charon de helsche schipper, uitg. d.W.L. de Vreese. Antw. 1895.
H.G. van der Waals.
Pa cata tra. Arische levenswijsheid uit het oude Indië. Novellen enz. uit het Sanskrit vert. d. H.G. van der Waals. Leid. 1895-96. 2 dln.
Skeireins Aivaggeljons Þairh Johannen. Vertaling met eenige opmerkingen omtrent tekst enz. door H.G. van der Waals. Leid. 1892.
| |
| |
J. Watts de Peyster.
- Waterloo, the campaign and battle. New-York 1893.
- Authorities cited in Waterloo. New-York 1894.
F. Allaben, General J. Watts de Peyster, author, soldier etc. (New-York 1895).
Vermeil de Conchard, Marshal Blücher as portrayed in his correspondence. Transl. bij J. Watts de Peyster. New-York 1896.
H.M. Werner.
[P.A. de Génestet], Een Feest. Z.p. 1850.
M.J. Wuyster.
- Historische herinneringen aan de Hervormde Gemeente te Noordwijkerhout. Leid. 1895.
W. Zuidema.
[-] Gedichten en Rijmen uit mijn Studententijd d. W.-a. Gron. 1889.
[-] Nieuwe gedichten en rijmen door W.-A. Rott. 1894.
| |
Overdrukken.
S. Baart de la Faille, A.C. Bondam, G.H. van Borssum Waalkes, G. Brom, C.W. Bruinvis, N.D. Doedes, H.L. Drucker, J. Dyserinck, P. van Eeghen, James de Fremery, J.H. Gallée, Mevr. C.J.M. van Gelder-van de Water, J.J. van Geuns, C.J. Hansen. J. Herderscheê, J. Hooykaas, J.H. Hora Siccama, J. de Hullu, J.G. Ch. Joosting, Edw. B. Koster, J.H. Krelage, R. Krul, P.M. Netscher, J.K.W. Quarles van Ufford, Lord Reay, W.N. du Rieu, Th. M. Roest, W.F.N. van Rootselaar, M.A.N. Rovers, A. Sassen, J.H. Scheltema, A. Telting, J. Verdam, H.G. van der Waals, J. Watts de Peyster, A. van Wessem, Johan Winkler, W. Zuidema.
| |
II. Aankoopen.
A. Handschriften.
Brieven van R. Feith. 5 stuks.
Brief van N.G. van Kampen met eene aant. betreff. N.G.v.K.
Brief van P.L. van de Kasteele met portret en eene biographie.
Brieven van Fenna Mastenbroek. 3 stuks en bericht van haar overlijden.
Brieven van Petronella Moens. 12 stuks.
Sinte Bernardus Sermoenen. [waarachter: XIX boeke vander heilegher vader collacie].
| |
| |
| |
B. Boeken en Vervolgwerken.
De Academie voor vrolyke Heeren en Dames. z.p.z.j. (1807).
Adjudant (De wispelturige) of de ongelukkige lotgevallen van den Heer Pieter Bol. Rott. (1770?)
Adventuuren van Donna Quichote of zeldzame gevallen van Arabella. Amst. 1762. 2 dln.
A.C. van Aelst, Schets der staatkundige en kerkelijke geschiedenis der stad Oudewater tot hare inneming … in 1575. Gouda 1893.
Aeschylus, De Orestie, in Nederl. dichtmaten overgebracht d.A. Pierson. 's Grav. 1882.
J.A. Alberdingk Thijm in zijne Brieven geschetst als christen, mensch en kunstenaar door Cath. Alberdingk Thijm. Amst. 1896.
[J.L. Alberdingk Thijm]. - J.A. Alberdingk Thijm door A.J. Amst. 1893.
H. d'Arbois de Jubainville, Cours de littérature celtique. T. VIII, 2. Paris 1895.
Arlequiniana of Kluchtspreuken van Arlequin. Amst. 1711.
W.H. Bartlett, Vues de la Hollande et de la Belgique. Avec une description historique p.N.G. van Kampen, trad. p.I. de Cazes. Lorich (1835).
G. de Bay, 't Leven en bedrijf van Duc d'Albas Hondt; en 't Pirinesche Tooverhol. Amst. 1658.
W.K.C. Beersteecher, Geschiedenis van Bergen op Zoom. Leid. 1895.
A. Benthem Gzn., Geschiedenis van Enschedé en zijne naaste omgeving. Enschedé 1895.
Beschrijvinghe van het ghene dat vertoocht wierdt ter incomste des Princen van Oraengien binnen der stede van Ghendt, 29 Dec. 1577. Gent 1852.
Bibliotheek v. Middelnederl. letterkunde. Afl. 54. Levens van Jezus uitgeg. d.J. Bergsma. Gron. 1895.
Bijdragen (Leuvensche) op het gebied v.d. Germaansche Philologie Onder red. van Ph. Colinet e.a. Jrg. I 1. Antw. 1896.
W. Bilderdijk, Proeve eener navolging van Ovidius Gedaanteverwisselingen. 2e nieuwe uitg. Amst. 1835.
| |
| |
G.J. Boekenoogen, Onze rijmen. Leid. (1894).
Bosteau, Toonneel der gedenkwaardigste Wonderen, Geschiedenissen in beknopt Duyts gestelt d.J. van Duisberg. Amst. 1657.
Broertgens-Kermis (Delfsche) synde een Refrijn enz. Delf 1677.
M. Brouërius van Niedek, Het verheerlijkt Watergraafs- of Diemermeer, met platen van D. Stopendaal. Amst. 1768.
A.J.M. Brouwer Ancher, De Gilden. 's Gravenh. 1895.
J.A. de Bruyne, De geschiedenis van Nederland in onzen tijd. Dl. 1. Schied. 1891.
J. Bulthuis, Vaderlandsche gezichten of Afbeeldingen v.d. tegenw. staat der Vereenigde Nederlanden. Amst. 1786. 25 afl.
[W.C. Capel], Noordzeekinderen d.Florentijn. 's Gravenh. 1890.
De Carneval van Roomen of de Vastenavonds Vermaaklijkheeden [met muziek]. Haarl. 1718.
L.J. du Celliée Muller, Geschiedenis van den Watervloed in Gelderland in 1861. Leid. 1861.
Cervantes, De Ridder Don Quichot van Mancha, versneeden naar den hedendaagschen smaak. Den Haage 1802. 2 dln.
- Vermaakelijke Minnerijen, vert. d.B.V.D.M. Amst. 1731.
Chec-Zadé, Historie van de Sultane van Persien en van de Visiren. 's Hertogenb. 1744.
L. Couperus, Extaze. Een boek van geluk. Amst. 1892.
A. et M. Croiset, Histoire de la littérature Grecque. Tome IV. Paris 1895.
Cyrillus, De sedighe Apologien oft onder-wysende t' saemenspraeken der beesten: uyt het latyn overgheset enz. door P. Oliverius á S. Anastasio. t' Antw. 1666.
J.H. van Dale, Groot Woordenboek d. Nederlandsche taal. 4e druk d.H. Kuiper Jr. en A. Opprel. Afl. 1-3. 's Grav.-Leid. 1896.
[Dekker, E. Douwes] Multatuli, Brieven 1870-1875. Te Wiesbaden. Amst. 1895.
Dictionario (El grande) y thesoro de las tres lenguas … Den grooten Dictionaris en Schat van dry Talen. Antw. C.J. Trognesius 1639.
Diogenes van Sinope, Zamensprakén. Amst. z.j.
| |
| |
H. Durand, Hollande et Hollandais d'après nature. Par. 1893.
W. Dijkstra, Uit Frieslands volksleven van vroeger en later. Afl. 1-13. Leeuw. 1895.
W. Dijkstra en F. Buitenrust Hettema, Friesch Woordenboek. Afl. 1. Leeuw. 1896.
Edelman (De zwervende) of levensgevallen van Lelius. Amst. z.j.
F. van Eeden, De kleine Johannes. 's Gravenh. 1892.
A. Eniner, Hist. geschied. van den vorstelijken slaaf. 2e druk. Nijm. 1770.
Erica. Jaarboekje v.d. Maatschappij v. Weldadigheid voor 1884-88. Amst. 1884-88.
Eromena (D'uytmuntende). Liefd-en-Heldegeval van den Heer Joh. Franc. Biondi. Vert. d.Sim. de Vries. Amst. 1669.
A.H.G.P. van den Es, Letterkunde der Grieken en Romeinen. 2e dr. Gron. 1877.
A.N.J. Fabius en Ed. van Biema, Reizen en pleisteren. Amsterd. 1895.
A. Fokke Simz., De Amsterdamsche Kermis. Haarl. 1801.
- Amsterdamsche burgerswinteravonduitspanningen. Amst. 1808.
- Verhandelingen. Amst. 1802.
- Het leven is een droom. Amst. 1813.
Furetieriana of Klemredenen … van den Heer Furetiere. Amst. 1711.
J.H. Gallée, Altsaechsische Sprachdenkmaeler. Mit Atlas. Leid. 1895.
- Woordenboek v.h. Geldersch-Overijsselsch Dialect. 's Gravenh. 1895.
J. Geerdink, Eenige bijdragen tot de geschiedenis v.h. Archidiaconaat en Aartspriesterschap Twente en Calendarium St. Plechelmi te Oldenzaal, uitg. d.E. Geerdink. Vianen 1896.
Geschiedenis (Chineesche), behelzende de gevallen van den Heer Tieh-Chung-U en de Jongvrouw Shuey-Ping-Sin. Amst. 1767.
Geschiedvervalsching … door Drie vrienden der waarheid. Utr. (1887).
A. Geulincx, Van de Hooft-deuchden. Herdruk bezorgd d.J.P.N. Land. Antw. 1895.
Gezichten (Aangename) in de vermakelijke landsdouwen van Haarlem door H. Spilman en C.V. Noorde. Haarl. 1761.
Goethe's Hermann en Dorothea in 't oorspronkelijk metrum vertaald d.H.P. Dewald. 's Gravenh. 1886.
| |
| |
D. Gonzales, De man in de Maan. 5e druk. Amst. 1718.
S. Gratama en L. Knappert, Bij ‘klimmender zonne’. Germaansche rechtspleging in den Baller-Kuil. Assen 1895.
Grundriss der Romanischen Philologie herausg. v.G. Gröber. II; III, 1. Strassb. 1896.
Hadewych (Werken van Zuster). II. Proza, uitgeg. d.J. Vercoullie. Gent 1895.
Halbertsma, De Lapekoer fen Gabe-Skroar trochskodde. Oanteikening by de Rimen en Teltsjes, by elkoar sammele fen W.P. de Vries. Dev. 1895.
J.H. Halbertsma, De tongvallen in Nederland. 2e Proeve. Dev. 1846.
Historie van Adam, Noach, Abraham, Loth en Isaac. Amst. Wed. G. de Groot. z.j.
Historie (Aanmerkelijke) … van Claartje. Amst. 1752.
Historie (De overzeldzame) van de Markgravinne De Frene. Rott. 1702.
Historie van den Koninkl. Propheete David. Amst. 1762.
A. Holder, Altceltische Sprachschatz. Bd. I. A-H. Leipz. 1896.
Hollander (De vrolijke) of het leven van Kornelis van A.… Dordr. 1757.
Humour (The) of Holland, translated, with an introduction bij A. Werner. Lond. 1894.
C. Huygens, Gedichten uitgeg. d.J.A. Worp. Dl. V. Gron. 1895.
W.J. Hofdijk, De oude Schutterij in Nederland. Utr. 1875.
Juffer (De Delfsche) of het listig leevensgedrag van een bedaagde vrijster. 's Gravenh. 1758.
Jurien de la Gravière, Les Anglais et les Hollandais dans les mers polaires et dans la mer des Indes. Paris 1890. 2 vol.
G. Kalff, Literatuur en Tooneel te Amsterdam in de XVIIe eeuw. Haarl. 1895.
[M. Kalff], Oudt-Hollant. Weghwyzer met printverbeeldingen. Amst. 1895.
J.D.J. Kalkhoven, Geschiedenis van Culemborg. Afl. 1-36. Culemb. 1888-90.
S. Karsten, Q. Horatius Flaccus. Een blik op zijn leven, zijne studiën en dichtwerken. Utr. 1861.
| |
| |
W.J. Knoop, Krijgs- en geschiedkundige beschouwingen over Willem III. Afl. 2-14 Schied. 1895.
Koningin Wilhelmina-Album 1896 onder red. van Fiore della Neve. Leid. 1895.
B.H. Klönne, Amstelodamensia Amst. 1894.
D. Kluifhoofd. Geschiedenis d. Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen van 1820-1870. Dordr. 1870.
[J.M. Labrone], De Parysche Burger dochter en Gevalllen van Lucile. Amst. 1763.
S. La Chapelle-Roobol, De schoonmama en een paar andere novellen. 's Gravenh. 1893.
De Leermeester der Zeden, vertoont in Horatius Zinnebeelden, Lierzangen enz. Amst. z.j.
De Leidsman der jeugd. Ie Afd. Vaderlandsche Historie. Amst. 1835-41. 18 dln.
- IIe Afd. Mengelwerk Amst. 1835-38. 7 dln.
H. de Leth, Het Zegepralent Kennemerlant. Amst. 1768.
Letterschat (Uit Nederland's). Comische en humoristische fragmenten verzameld door Jan ten Brink. Amst. 1893. 2 dln.
Levens-beschrijving van Louis Mandrijn. Amst. z.j. (1742).
Levens-loop (De wonderlijke en niet min zeldzame) van den doorluchtigen gauwdief Duval. Amst. 1742.
Levensloop (Zonderlinge) van een ongelukkig Reisgezel. 's Hage z.j.
P. van Limburg Brouwer, Proeve over de zedelijke schoonheid der poëzy van Sophocles. Gron. 1832.
- Proeve over de zedelijke schoonheid der poëzy van Euripides. Gron. 1833.
- Proeve over de zedelijke schoonheid der poëzy van Eschylus. Amst. 1827.
- Proeve over de zedelijke schoonheid der poëzy van Pindarus. Amst. 1826.
Lodewijk van Velthem, Spiegel Historiael of Rymspiegel, uitg. d. Is. Le Long. Amst. 1727.
Met aanteekeningen in handschrift.
Lottooneel ('t Vermaaklijk) van Holland, zijnde een Mengelmoes van Zinrijke.… Loterijspreuken. Leid. 1705.
| |
| |
P.I.M. Revolutie in de Spelling - en nog iets. Amst. 1896.
Magazijn van Nieuwe Ge-inventeerde origineele Fabelen. Utr. 1767. 2 dln.
Mannen van beteekenis. Dl. XXIV-XXVI. Haarl. 1894-95. 3 dln.
Mengeldichten d.d. Rotterdamsche Afdeel. d. Holl. Maatschappij v. fraaije kunsten en wetenschappen. 1807-10. 2 dln.
R. van der Meulen, De Courant. Leid. 1885. 2 dln.
W. Meyer-Lübke, Grammaire des langues romanes. Traduction franç. p.A. et G. Doutrepont. Tome II. Morphologie. livr. 2. Paris 1895.
C. Middagten, Nieuwe Lootsmans Wegwyser, zijnde eene opregte beschrijving der Zeekusten. Amst. 1713.
Minnaar (De Hollantsche) of de zonderlinge levensloop van een galant Rotterdams Koopmanszoon. Amst. 1758.
Marie L.F. Mohr, Das moderne Holland. Berl.-Arnh. 1889.
Pol de Mont, In Noord en Zuid. Rotterd. 1887.
W. Mountague, The Delights of Holland: or a three months travel about that and the other Provinces. Lond. 1696.
F. Müller, Grundriss d. Sprachwissenschaft. Bd. I-IV. 1. Wien 1876-88.
F. Max Müller, Biographies of words and the home of the Aryas. Lond. 1888.
J. Nanninga Uitterdijk, Geschiedenis d. voormalige Abdij der Bernardijnen te Aduard. Gron. 1870.
M.G. van Neck, Nederl.-Eng. klank- en zinverwante woorden. Leid. 1889.
Nederlanders door Nederlanders geschetst. Amsterd. 1842.
Nepos, De leevens van doorluchtige Mannen op nieuw vert. d.E.M. Engelberts. Amst. 1796.
W.G. van Nouhuys, Letterkundige opstellen. Amst. 1894.
[I.A. Nijhoff], Geldersche Arcadia of wandeling over Bilioen en Beekhuizen. 3e dr. Arnh. 1825.
[W. Nijhoff], Wetenschap, letteren en kunst in Nederland. Bibliographisch overzicht. I. Taal en letteren. 's Gravenh. 1895.
Oeffenschoole (Algemeene) van Konsten en Wetenschappen. Amst. 1763-82. 30 dln.
L. Oldenhuis Gratama, De Hunnebedden in Drenthe. Ass. 1886.
| |
| |
Onesimus, Jaarboekje voor 1884-1888. Amst. 1884-88.
J.W.G. van Oordt, Grieksche mythologie. 's Grav. 1874.
Oorkondenboek van Groningen en Drenthe, bewerkt d.P.J. Blok, J.A. Feith, S. Gratama, J. Reitsma en C.P.L. Rutgers. 2e-4e Afl. Gron. 1895-96.
Ovidius, Tristium ofte de Treurdichten, vert. d.M. Th. Schrevelium ende in Ned. dicht gesteld d.J. van der Schuere. Haerl. 1612.
I. de Parival, Les délices de la Hollande. Leyd. 1651.
A. Pars, Keten van heerlijkheden. Leid. 1688.
Penninck-boeck, inh. alle Figuren van.… Penningen enz. Leyd. 1597.
Plutarchus, Levens van doorluchtige Grieken en Romeinen. Vertaald en opgehelderd d.E. Wassenbergh en H. Bosscha. 2e druk. Dordr. 1825-29. 13 dln.
A.G.L. Pool-Leijer, Winterbladen. Zalt-B. 1874.
A. Postelman, Het leeven en de leere van… Pythagoras, nevens eenige Indiasche [dichterl.] mengelstoffen. Amst. 1724.
E.J. Potgieter, Personen en onderwerpen. Haarl. 1885.
R. Priebsch, Deutsche Handschriften in England. Bd. I. Erlang. 1896.
Prosalegenden (Altfranzösische), herausg. v.A. Mussafia u. Th. Gartner. Th. I. Wien 1895.
Quevedo, De blinde Werelt of het kluchtig leven van Don Diego Lucifuge. Amst. 1708.
- De Wieg en 't Graf, benevens de vier Verschikkingen van des menschen Leven. Vert. d. Jer. de Bosch. 3e druk. Amst. 1730.
- De holbollige Buskon. De Spaensche Droommaker met den karigen Ridder. Vert. d.J. de Lange. Amst. 1659.
A. Rademaker, Kabinet van Nederl. Oudtheden en Gezichten. Amst. 1725. 2 dln.
Reis (Vrolijke) van een Engelschman, door Holland. Den Hage 1796.
Reis-boek door de Vereen. Nederl: Provincien. t' Amst. 1769.
Reize (De Avontuurlyke) of de Postkoets in den modder. Leid. 1730.
I. Reynders, Twaalf gezichten op de voornaamste gebouwen en beplantingen van Leeuwarden, met beschrijving van W. Eekhoff. Leeuw. 1850.
| |
| |
Robinson (De Engelsche vrouwelijke) of de zeldzame gevallen van Charlotte. Amst. z.j.
Roe (De) op de Schoorsteen ofte de Wereldt… ghegeesselt. 2e druk. Wormerv. 1647.
J.H. Rössing, Oud-Holland. Met 12 afb. door H. Klijn. Amst. 1895.
N. de Roever en G.J. Dozy, Het leven onzer voorouders. Afl. 20-24. Amst. 1895-96.
P. Roorda, Dutch and English compared. Part. I. Gron. 1892.
R.G. Rijkens en J.H. Rössing, Opkomst, bloey en onderganck der stede van Oud-Hollandt. Amst. 1895.
Schau-Platz (Curieuser) des in diesem XVIII Seculo angefangenen … Blutigen Krieges.… in denen Spanischen Niederlanden. Rothenb. 1706.
J.H. Scheffer, Sint Autbaertus, De bakkers en het brood te Rotterdam, 1400-1850. Leid. 1880.
J. Scheltema, Alexander, Keizer van Rusland in Holland en te Zaandam in 1814. Amst. 1814.
Schets der Nederduitsche Taal. Z.p. 1848 [geheel geautographeerd] 2 dln.
Schetsen (Zeven) uit de portefeuille van een journalist. 's Grav. 1885.
G.D.J. Schotel, Jean Diodati. 's Grav. 1894.
A.J. Servaas van Rooijen, Catalogus van de Bibliotheek der Gemeente 's Gravenhage. Dl. I. 's Gravenh. 1892.
- Id. der geschied- en oudheidk. voorwerpen v.h. Gemeente-Museum van 's Gravenhage. 's Grav. 1893.
- Id. der Schilderijen van Idem. 2e druk. 's Grav. 1890.
St. Servatius-Legende uitg. naar een Lat. handschrift uit de XIVe eeuw en met aant. voorzien door J. Vrancken. Maastr. 1884.
L. Smids, Gallerye der uitmuntende Vrouwen. Amst. 1690.
Sofokles, Herkules in Trachin. Treurspel. Verduitscht door J. van Vondel. t' Amst. 1668.
- (Drie Treurspelen van). In Nederl. dichtmaat overgebracht d.H.v. Herwerden. Utr. 1881.
Spraakkonst (Algemeene en geredeneerde) d.d. Heeren van Port-Royal in 't Fransch geschreven en vertaald d.J. Corleva. Amst. 1740.
Studenten-Almanak (Delftsche) 1861, 64, 73-77. Delft 1860-76. 7 dln.
| |
| |
Studenten-Almanak (Utrechtsche) 1890-93. Utr. 1889-92. 4 dln.
C.A. van Sypesteyn, Voltaire, Saint-Germain, Cagliostro, Mirabeau in Nederland. Historische herinneringen uit de XVIIIe eeuw. 's Gravenh. 1869.
Textbibliothek (Altdeutsche) herausg. v.H. Paul. Halle 1882-90. 10 Bde.
I. Walther v.d. Vogelweide, Gedichte herausg. v.H. Paul.
II. Hartmann von Aue, Gregorius herausg. v.H. Paul.
III. - Der arme Heinrich herausg. v.H. Paul.
IV. Heliand herausg. v.O. Behaghel.
V. Kudrun herausg. v.B. Symons.
VI. König Rother herausg. v.K.v. Bahder.
VII. Reinhart Fuchs herausg. v.K. Reissenberger.
VIII. Reinke de vos herausg. v.F. Prien.
XI. König Tirol, Winsbeke und Winsbekin herausg. v.A. Leitzmann.
X. Kleinere deutsche Gedichte d. XI und XII Jahrh. herausg. v.A. Waag.
Thucydides over den oorlog der Peloponnesers en Atheners. Vert. d.H. Frieseman. Amst. 1786. 2 dln.
Spion (De Nederl.) ontdekkende een aantal van kluchtige gevallen, welke dagelijks in de Zaamenleving der Waereld voorkomen. Z. p, e.j. ('s Hage 1756?).
Tristan-Sage. (Die Nordische u. Englische Version der). Herausg. v.E. Kölbing. Th. II. Heilbr. 1883.
H.N.C. van Tuyll v. Serooskerken, De lichtblauwe Hussaren van Willem Boreel. 's Gravenh. 1868.
J. van Vechoven, De noodlijdende Alblasserwaardt. Dordr. 1727.
Verhaal (Historisch) van het Meisje uyt Switserland, Marg. Kunen. Z.p. Gedrukt 1734.
Verhaal van 't leven en de voorvallen van Henriette Sylvie de Moliere. Door J.H. Glazemaker vertaald. Amst. 1672.
Vondels Dichtwerken, uitg. door J.A. Alberdingk Thijm, voortgezet door J.H.W. Unger. Afl. 25-40. Leid. 1895-96.
J. van Vondels Noah, of ondergang der eerste weerelt. Treurspel. t' Amst. 1667.
- Gijsbrecht van Amstel. Uitg. d.L. Simons. Prachtuitgave. M. pl. Afl. 6-8. Haarl. 1895-96.
Vreemd en eigen. Geillustreerd Maandschrift onder red. v.G. Keller. Haarl. 1887-89. 6 dln.
S. de Vries, Wonderen soo aen als in, en Wondergevallen soo op als ontrent de Zeëen… historischer… wijs verhandelt. Amst. 1687.
| |
| |
Ph. Wackernagel, Bibliographie zur Geschichte des deutschen Kirchenliedes im XVI Jahrh. Frankf. 1855.
A. Walraven en F.P. Polderdijk, Geschiedenis en plaatsbeschrijving van Nieuw- en Sint-Joosland. Middelb. 1896.
A. Westerman, Vrije Jaer-Merckt van den Volcke Zion. Amst. 1628.
N. van Willes, Eene bladzijde uit de geschiedenis v.h. Regement Grenadiers en Jagers, 1853-1869. Arnh. 1870.
H. Winkler, Germanische Casussyntax. Bd. I. Berl. 1896.
A. Winkler Prins, Feestavonden v.d. Studentenkring ‘N.E.K.’ Amst. 1895.
L. Wirth, Nederl. Hoogd. Synoniemen, Homoniemen enz. Nijm. 1885.
P.H. Witkamp, Aardrijkskundig woordenboek van Nederland vermeerderd door M.A. Sipman. Afl. 25-30. Arnh. 1895-96.
C. van Zomeren, Beschrijvinge der Stadt Gorinchem en landen van Arkel. Gorinch. 1755.
Antwerpsch Archievenblad, XIX, 4; XX, 1.
Archiv f.d. Studium der neueren Sprachen u. Litteraturen. Begründet v.L. Herrig, XCV; XCVI, 1-2.
Het Belfort, X, 7-12; XI, 1-6.
- Philologische Bijdragen. V, 1, 2.
Biekorf, VI, 11-24; VII, 1-10.
Bijdragen tot de geschiedenis van het Bisdom Haarlem, XX, 3.
Bijdragen tot de geschiedenis van Overijssel. IIe Ser. I, 3.
't Daghet in den Oosten, XI, 3-12; XII, 1-6.
Elseviers Tijdschrift. V, 6-12; VI, 1-6 met Premie: De Hoofdsteden der wereld. Afl. 1-6.
Familieblad (Algemeen Nederlandsch), XII.
Forschungen (Indogermanische), II, 5; V, 4-5; VI, 1-5. - Anzeiger, V, 2-3; VI, 1-2.
Grimm, Deutsches Wörterbuch, IV, le Abth. 2e Hälfte. 11; lX 4-7; XII, 6.
Jaarboekje (Haagsch) voor 1896.
Korrespondenzblatt des Gesammtvereins der deutschen Geschichts- und Alterthumsvereine, 1895, 5-12; 1896, 1-5.
Het Leeskabinet 1894.
| |
| |
Literaturblatt f. germanischen u. romanischen Philologie, XVI, 6-12; XVII, 1-6.
Loquela 1893, 11-12; 1894, 1-11.
Le Moyen-Age, 1895, 7-12, 1896, 1-5.
Nederlandsch Museum, 4e Reeks IV, 10-12.
De Navorscher, 1895, 6-12; 1896, 1-6.
Oud-Holland, XIII, 1-4; XIV, 1.
Quellen u. Forschungen zur Geschichte d. deutschen Literatur u. Sprache, LXXV-LXXVIII.
75. W. Bruckner, Die Sprache der Langobarden.
76. Huchown's Pistel of swete Susan. Kritische Ausgabe v.H. Köster.
77. V. Michels, Studien über die ältesten deutschen Fastnachtspiele.
78. Th. Miller, Place names in the english Bede and the localisation of the Mss.
Revue Celtique, XVI, 3-4; XVII, 1.
Studien op wetenschappelijk en letterkundig gebied, XLIV, 4-5; XLV, 1-5; XLVI, 1-4.
Taal en Letteren, V, 3-6; VI, 1-3.
Taxandria. Tijdschrift voor Noordbrabantsche geschiedenis, II, 7-12; III, 1-6.
De Toekomst, 8e Rks. IV, I-24; V, 1-4.
Volk en Tael, VII, 12.
Volks-almanak (Nieuwe Drentsche) 1896.
- (Friesche) 1896.
- (Geldersche) 1896.
- (Groningsche) 1896.
Ons Volksleven VII, 5-12; VIII, 1-4.
Woordenboek der Nederlandsche Taal, IIe Reeks. Afl. 7, IIIe Reeks. Afl. 5. Ve Reeks Afl. 8. Leiden 1895-96.
IIe Reeks, Afl. 7. bewerkt door A. Kluyver.
IIIe Reeks, Afl. 5. bewerkt door J.W. Muller.
Ve Reeks, Afl. 8. bewerkt door A. Beets.
Zeitschrift f. deutsches Alterthum u. deutsche Litteratur XL, 1-3.
- f. deutsche Philologie XXVIII, 2-4.
- f. vergleichende Sprachforschung auf d. Gebiete d. indogermanischen Sprachen, N.F. XIV, 1-3.
| |
| |
| |
III. Ruiling met binnen- en buitenlandsche genootschappen.
Nederland.
Museum te Alkmaar. Verslag 1895. - Herdruk Supplement-Catalogus der prentverzameling.
Koninklijke Akademie van Wetenschappen te Amsterdam. Verslagen v.d. zittingen der Wis- en Natuurk. Afd. Dl. III. - Verhandelingen Afd. Letterk. Dl. I. No. 4, 5. - Versl. en meded. Afd. Letterk. 3e Rks. XI, 3; XII, 1, 2. - Myrmedon auct. J. Pascoli. - Jaarboek 1895.
Maatschappij tot Nut van 't Algemeen te Amsterdam. Jaarboekje 1895. - 6e Jaarverslag der gemengde Commissie voor Onderwijsbelangen. - W. Reilingh, De regeeringsvorm van onze O.I. bezittingen. - H.L. Drucker, H.B. Greven en J. Kruseman, Het vraagstuk der volkshuisvesting. - De ziekenfondsen in Nederland. Rapport d.W. Stoeder e.a. - Een handvol spreuken door Sprokkelaar H. Azn. - Het Vraagstuk der Armverzorging. - J.E. Enklaar, De strijd tegen de koude. - Punten v. beschr. d. Algem. Vergadering 1896.
Vereeniging voor Noord-Nederlandsche muziekgeschiedenis te Amsterdam. Tijdschrift II-V, 1.
Nederl. Tooneelverbond te Amsterdam. Het Tooneel XIV, 16; XV, 1-15.
Kon. Aardrijkskundig Genootschap te Amsterdam. Tijdschrift 2e Serie XII, 4-6; XIII, 1-2. - Nomina geographica Neerl. IV, 1.
Kon. Oudheidkundig Genootschap te Amsterdam. Jaarverslag 1894. - Noord-Hollandsche Oudheden beschreveu d.G. van Arkel en W.A. Weissmann, II, 2.
Museum van Oudheden in Drenthe te Assen. Verslag 1895.
Maatschappij van Weldadigheid te Frederiksoord. Erica 1894, 1896.
Genootschap: ‘De Nederlandsche Leeuw’ te 's Gravenhage. Maandblad XIII, 7-12; XIV, 1-6.
Kon. Instituut v.d. Taal-, Land- en Volkenkunde van N.-Indië te 's Gravenhage. Bijdragen VIe R. I, 3-4; II, 1-2. - J. Groneman, De Garebeg's van Nyajogyakarta. - Naamlijst d. leden 1896.
Indisch Genootschap te 's Gravenhage. Verslag der Algem. Vergaderingen Mei 1895-Mei 1896. - Naamlijst der leden Mei 1895.
| |
| |
Hollandsche Maatschappij van Wetenschappen te Haarlem. Archives des sciences exactes et naturelles XXIX, 2-5; XXX. 1. - Oeuvres complètes de Chr. Huygens, Tom. VI.
Teyler's Genootschap te Haarlem. Archives 2e Sér. V, 1. - Verhandelingen, N.R. V, 1, 2.
Maatschappij ter bevordering van Nijverheid te Haarlem. De Nijverheid III, 23-52; IV, 1-26.
Prov. Genootschap v. Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant te 's Hertogenbosch. Handelingen 1894-95. - Werken N.R.V.
Friesch Genootschap v. Geschied-, Oudheid- en Taalkunde te Leeuwarden. 67e Verslag 1894-95. - De Vrije Fries 3e R. VI, 4; 4e R. I, 1
Selskip f. frysce Tael- in Skriftenkinnisse te Leeuwarden. Forjit my net XXV, 2-4. - Swanneblommen 1896.
Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden. Handelingen en Mededeelingen 1894-95. - Levensberichten 1894-95. - Tijdschrift N.R. VI, 3-4; VII, 1. - G. van der Schueren, Teuthonista. Nieuwe bewerking door J. Verdam.
Vereeniging ter bevordering van fabrieksnijverheid te Rotterdam. Verslag 44e Vergadering.
Rotterdamsch Leeskabinet. 37e Verslag.
Limburg. Provinciaal Genootschap te Roermond. Jaarboek, II; III, 1.
Société historique et archéologique dans le duché de Limbourg à Ruremonde. Publications N.S. XI.
Prov. Utrechtsch Genootschap v. Kunsten en Wetenschappen te Utrecht. Aanteekeningen Sectieverg. 1894-95. - Verslag 1894-95.
Historisch Genootschap te Utrecht. Bijdragen en Mededeelingen XVI, XVII. - Werken IIIe Serie, No. 6. Rekeningen van de gilden van Dordrecht, 1438-1600 uitg. d.J.C. Overvoorde. - No. 9. Rekeningen der stad Groningen uit de 16e eeuw uitg. d.P.J. Blok. - Verslag der algem. Vergadering 50-jarig bestaan 16 April 1895. - 2e Supplem.-Catalogus.
Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis te Zwolle. 75 en 76e Jaarverslag.
| |
Nederlandsch-Indië.
Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen te Batavia. Tijdschrift XXXVIII, 5-6; XXXIX, 1. - Notulen XXXIII, 1-2.
| |
| |
- Verhandelingen L, 1. - Nederl.-Indisch Plakkaatboek 1602-1811, uitg. d.J.A. van der Chijs, Dl. XIII, XIV. - Daghregister gehouden in 't Casteel Batavia 1666-67 uitg. d.J.A. van der Chijs.
| |
België.
Académie d'archéologie de Belgique à Anvers. Bulletin XXI-XXVI.
Société d'émulation de l'histoire de la Flandre à Bruges. Annales IV Sér. Tome X, dern. livr.; V Sér: Tome VIII. 1.
Académie Royale de Belgique à Bruxelles. Bulletins XXV-XXVIII. - Annuaire 1894-95.
Société d'archéologie de Bruxelles. Annales IX; X, 1. - Annuaire 1895.
Koninklijke Vlaamsche Academie te Gent. Jaarboek 1896. - Verslagen 1895, 4-12; 1896, 1-3. - Keuren van Hazebroek van 1336 uitg. d.E. Gaillard, II. - Vak- en Kunstwoorden. No. 2. Ambacht van den Smid d.J. Vuylsteke. - J. Broeckaert, Bastaardwoordenboek. - Beowulf, Angelsaksisch volksepos vert. door L. Simons.
Société d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liège à Liège. Bulletin I-IX, 1-2; Conférences I-V. - Règlement.
Institut archéologique Liégeois. Bulletin XXIV, 2-3.
| |
Luxemburg.
Institut du Grand-Duché de Luxembourg à Luxembourg. Publications. Tom. 42-44.
Verein f. Luxemburgsche Geschichte in Luxemburg. Ons Hémecht I, 1-12. II, 1-3.
| |
Frankrijk.
Société Dunkerquoise pour l'encouragement des sciences. Bulletin 1894, 2.
| |
Duitsche Rijk.
Aachener Geschichtsverein. Zeitschrift XVII. - Register zu Bd. VIII-XV.
Historischer Verein f. Schwaben und Neuburg in Augsburg. Zeitschrift XXII.
Historischer Verein f. Oberfranken in Bamberg. Archiv XIX, 2.
Kön. Preussische Academie der Wissenschaften in Berlin. Sitzungsberichte 1895, 1-53 mit Register.
Verein f. Geschichte der Mark Brandenburg in Berlin. Märkische Forschungen VIII, 1-2.
| |
| |
Verein. v. Alterthumsfreunden im Rheinlande in Bonn. Jahrbuch XCVI-XCIX.
Künstlerverein f. Bremische Geschichte. Jahrbuch XVII.
Verein f. Geschichte u. Alterthum Schlesiens in Breslau. Zeitschrift XXIX, XXX. - J. Krebs, Französische Staatsgefangene in Schlesischen Festungen. - H. Markgraf, Der Verein f. Geschichte Schlesiens in den ersten 50 Jahren seines Bestehens.
Schlesische Gesellschaft f. vaterländische Cultur in Breslau. Ergänzungsheft LXXII.
Gelehrte Estnische Gesellschaft in Dorpat. Sitzungsberichte 1894-95.
Kön. Sächsischer Alterthums-Verein in Dresden. Jahresbericht 1894-95. Neues Archiv XVI.
Düsseldorfer Geschichtsverein. Beiträge IX, X. - W. Jost, Die Schnitzwerke am Marstall des Jägerhofes zu Düsseldorf.
Bergische Geschichtsverein in Elberfeld. Zeitschrift XXXI.
Gesellschaft f. bildenden Kunst zu Emden. Jahrbuch XI, 1-2.
Verein f. Geschichte u. Alterthumskunde in Erfurt. Mittheil. XVII.
Verein f. Geschichte und Alterthum in Frankfurt. Archiv III Folge, Bd. V.
Kirchlich-historischer Verein f. Geschichte, Alterthumskunde und christliche Kunst der Erzdiöcese Freiburg, mit Berücksichtigung der angränzenden Bisthümer (Diöcesen) in Freiburg. - Freiburger Diöcesan-Archiv Bd. XXIV.
Verein f.d. Geschichte des Bodensee's in Friedrigshaven. Schriften XXIV.
Oberlausitzische Gesellschaft der Wissenschaften in Görlitz. Magazin LXXI, 1-2.
Kön. Gesellschaft der Wissenschaften in Göttingen. Nachrichten d. Phil. hist. Klasse 1895, 2-4; 1896, 1. - Geschäftl. Mittheil. 1895, 1-2; 1896, 1.
Verein f. Hamburgische Geschichte. Mittheil. XVII.
Historischer Verein f. Niedersachsen in Hannover. Zeitschrift 1895.
Histor.-philosophischer Verein in Heidelberg. N. Jahrbücher V, 2; VI, 1.
Verein f. Thüringische Geschichte und Alterthum in Jena. Zeitschrift N.F. VIII, 3-4; IX, 1-2.
Universität zu Kiel. 9 Academ. Schriften 1894-95.
| |
| |
Gesellschaft f.d. Geschichte Schleswig-Holstein-Lauenburgs in Kiel. Zeitschrift XXIV, XXV.
Historischer Verein f.d. Niederrhein in Köln. Annalen LX-LXI.
Alterthumsgesellschaft ‘Prussia’ in Königsberg. Sitzungsberichte. Heft 19.
Historischer Verein f. Niederbayern in Landshut. Verhandlungen XXXI.
Kön. Sächsische Gesellschaft d. Wissenschaften in Leipzig. Berichte d. Philol. hist. Classe 1894, 2-4; 1895, 1-2. - Abhandlungen XV, 2-4; XVI, 1.
Verein f. Geschichte der Stadt Meissen. Mittheilungen IV, 1.
Kön. Bayerische Academie der Wissenschaften in München. Sitzungsberichte 1895, 1-4; 1896, 1.
Historischer Verein von und für Oberbayern in München. Jahresber. 56, 57. - Monatschrift IV, 1895, 6-12; V, 1896, 1-9. - Oberbayer. Archiv XLIX, 1.
Verein f. Geschichte u. Alterthum Westphalens in Münster. Zeitschrift LIII. - Liber dissencionum archiep. Coloniensis 3.
Germanisches National-Museum in Nürnberg. Anzeiger 1894-95. - Mittheilungen 1894-95. - Katalog d. im Germ. Museum vorhandenen zum Abdruck bestimmten geschnittenen Holzstöcke v. XV-XVIII Jahrh. 2er Theil. XVII-XVIII Jahrh. mit Atlas.
Historischer Verein in Osnabrück. Mittheilungen XX.
Historische Gesellschaft f. die Provinz Posen in Posen. Zeitschrift IX, 3-4; X, 1-4.
Historischer Verein von Oberpfalz und Regensburg in Regensburg. Verhandlungen XLVII.
Gesellschaft f. Pommersche Geschichte u. Alterthumskunde in Stettin. Baltische Studien XLIV-XLV. - Pommersche Genealogien. Bd. V. - L. Böttger, Bau- und Kunstdenkmäler d. Regierungs-Bezirks Köslin, II.
Histor.-litterarischer Zweigverein des Vogesen-Clubs in Strassburg. Jahrbuch XI.
Würtembergischer Alterthums-verein in Stuttgart. Vierteljahrs-Heft. N.F. IV, 1-4.
Litauisch-Litterarische Gesellschaft in Tilsit. Mittheilungen XX.
Verein f. Kunst und Alterthum in Ulm und Oberschwaben in Ulm. Mittheil 5-8.
| |
| |
Verein f. Nassauische Alterthumskunde in Wiesbaden. Annalen XXVII.
Historischer Verein von Unterfranken und Aschaffenburg in Würzburg. Jahresbericht 1894. - Archiv XXXVI.
Verein f. niederdeutsche Sprachforschung. Korrespondenzblatt XVIII, 3-6. - Jahrbuch XIX, XX.
| |
Oostenrijk-Hongarije.
Mährisch-Schlesische Gesellschaft zur Beförderung des Ackerbaues, der Natur- u. Landeskunde in Brünn. Centralblatt f.d. Mähr. Landwirth 1894. - Notizenblatt 1894.
Historischer Verein für Steiermark in Graz. Mittheilungen XLIII.
Verein f. Siebenburgische Landeskunde in Hermannstadt. Jahresbericht 1894-95. - Archiv N.F. XXV, 2; XXVI, 3; XXVII, 1.
Kön. Böhmische Gesellschaft d. Wissenschaften in Prag. Jahresbericht 1894. - Sitzungsber. d. Philos. hist. philol. Classe 1894. - Id. d. Mathem. naturw. Classe 1894.
Ferdinandeum f. Tirol u. Vorarlberg in Innsbrück. Zeitschrift 3e F. XXXIX.
Geschichtsverein f. Kärnten in Klagenfurt, Jahresbericht 1894. - Carinthia, Jhrg. 85, 1-6. - Festschrift.
Musealverein f. Krain in Laibach. Mittheilungen VIII, 1-6. - Izvestja V, 1-6.
Verein f.d. Geschichte der Deutschen in Böhmen in Prag. Mittheilungen XXXIII, 1-4.
Museum Francisco-Carolinum in Salzburg. 53-54 Jahresbericht.
Academie der Wissenschaften in Wien. Sitzungsber. d. Philos. hist. Classe CXXXI. - Register XIII.
K.K. Geographische Gesellschaft in Wien. Mittheilungen XXVII.
Institut f. Oesterreichische Geschichtsforschung in Wien. Mittheilungen XVI, 3-4; XVII, 1-2.
| |
Zwitserland.
Historische Gesellschaft zu Basel. Basler Chroniken V.
Historischer Verein d. fünf Orte Luzern, Uri, Schwyz, Unterwalden und Zug in Einziedlen. Der Geschichtsfreund Bd. L.m. Beilagen.
Antiquarische Gesellschaft in Zürich. Mittheilungen LX.
| |
| |
| |
Rusland.
Gesellschaft f. Geschichte und Alterthumskunde d. Ostseeprovinzen in Riga. Sitzungsberichte 1895. - Mittheilungen XVI, 2.
| |
Denemarken.
Kgl. Nordiska Oldskrift Selskab i Kjöbenhavn. Mémoires 1894-95. - Aarböger 2e R. X, XI, 1.
| |
Zweden en Noorwegen.
Kgl. Vitterhets Historie och Antiquitets Akademie in Stockholm. Tidskrift V, 4; XIV, 2; XVI, 1-3.
Nordiske Museet i Stockholm. Foreningen f. Norsk Folkemuseum Beretning om Foreningens Virksomhed. Dec. 1893 - Dec. 1895.
Spräkvetenskapigla Sällskapet i Upsala. Förhandlinger. Sept. 1891- Maj 1894.
Landsmålsforeningarna i Upsala, Helsingfors och Lund. Nyare Bidrag 51-55.
Humanistiska Vetenskapssamfundet i Upsala. Skrifter II.
| |
Italië.
Accademia dei Lincei in Roma. Rendiconti 5a Ser. IV, 3-12; V, 1-3. - Rendic. dell'adunanza solenn. del 9 Guigno 1895.
| |
Engeland.
English Dialect Society in London. Publications 74-76.
Manchester Literary and Philosophical Society. Proceedings 4th Ser. IX, 3-6; X, 1-3.
| |
Amerika.
New-York State Library at Albany. Bulletin legislation No. 6. - Additions 2. - Extension Bulletin 9-12.
American Philosophical Society at Philadelphia. Proceedings 143-148.
Smithsonian Institution at Washington. Annual Report 1893.
|
|