voorgestelt door Johan van Nijenborgh. Het bestaat uit twee deelen, in 4o gedrukt te Groningen in 't jaar 1662; beide deelen hebben eene afzonderlijke pagineering: het 1ste deel heeft 80 pag., het tweede slechts 16 pag., terwijl de titel daarvan wat beknopter is: Het tweede deel der Wysheits-Schole, ofte van het lof der Scholen door Johan van Nijenborgh: het heeft de initialen van den drukker I.S. (Iacob Sipkes).
Uit de Voorrede, gedagteekend Groningen 8 Aug. 1661, bespeurt men, dat de schrijver, ofschoon hij reeds voorgenomen had zijne Musa voortaan wat te laten rusten, omdat ze de uitmuntende Rijmers zijner eeuw niet kon evenaren, noch ook een Orateurse in proza was, evenwel voor ditmaal deze gedichten en applicatiën van het Lof en Nuttigheyt der Scholen, reeds voor desen berijmt, heeft doen drukken om de overgroote belangrijkheid van het onderwerp; veranderingh van spyse, zegt hij, doet eten, en door nieuwe voorstellingen, voorvallen en invallende gedachten heeft hij de nieuwsgierigheyt in de materye, hoe (al)gemeen en welbekend ook, willen bestieren en leiden.
Dit is in het Lof der Scholen dan ook op de meest uiteenloopende wijze geschied. Wij meenen te kunnen volstaan met het opgeven der verschillende soorten van scholen door hem bezongen of vermeld.
Huys-schoole, Dochters-schoole, Werelt-schoole, Reys-schoole, Hof-schoole, Regiment-schoole, Gesontheyts-schoole, Berisp-school, Achterklaps-school, Medecyn-school, Tuyn-school, Planeet-school, Hoogheyts Spiegel-school, Minne-school, Wysheyt-school, Lyck-school, Graf-school, Christelyke Scherm-school, Geboorte-school, Trouw-school, Cruys-school, Bouw-school.
Zooals men ziet, elk wat wils, van meerder of minder