M-kunst
De moer is hoekig, niet rond |
- we weten waarom. |
De badkuip is glad |
- we weten waarom. |
De deur is 2 Meter hoog |
- we weten waarom. |
Steenen worden gezaagd, gehakt, geslepen, gepolijst; daarna opgestapeld, nu eens in een rechthoek dan in een zeshoek, in een acht- of tienhoek soms 1 Meter dan weer 20 Meter hoog, maar niemand weet waarom.
Deze steenen staketsels worden opgesteld op de pleinen onzer steden. Zij worden geplaatst midden in het door de oeconomie beheerschte stadsleven, temidden der auto's en fietsen, der trams en autobussen. Zij staan daar ook gedurende de drukste uren van den dag, als elke straat te smal is, als iedere decimeter gebruikt wordt.
Ingenieuren geven zich moeite materiaal te sparen, gewicht en prijs te verminderen, of slagen er in het benzineverbruik tot op de helft terug te brengen, doch in dezelfde eeuw worden doellooze steenklotsen gebouwd, waaraan niemand interesse heeft. Het monument is herinnering aan het verleden en in de moderne stad heerscht het heden, het bestaande, dat niet blijft, maar steeds bezig is te verdwijnen.
De stad is een complex, dat volkomen beheerscht wordt door den bestaansstrijd en dat tengevolge van dezen onverbiddelijken strijd dagelijks groeit en verandert. Midden in dit levend complex verrijzen zinlooze, doellooze, onveranderlijke en starre monumenten. Tegen vereering en herinnering is geen bezwaar, maar het monument hoort thuis op het kerkhof.
De M-kunst is diep geworteld. Al onze bouwwerken zijn monumenten, wij allen maken uit de eenvoudigste opgave een monument. Wij maken transformatorenhuisjes in steenklompenarchitectuur en urinoirs als tempeltjes; ook stations, postkantoren, raadhuizen en beurzen zijn even zooveel monumenten.