Dat de gramophone in een, hier ook uitgevoerd, werk als orkestinstrument werd gebruikt (de nachtegaal in Respighi's Pini di Roma wordt ‘weergegeven’ door een Columbia-record, nummer zooveel -; en de muziek, de klank der strijkinstrumenten op die plaats, wordt daardoor gedegradeerd tot milieu-schildering, of wel tot coulissen van het theaterbosch) verandert hieraan niets. Noch gramophone, noch radio zijn muziekinstrumenten. Evenmin als kristallen wijnglazen (waaruit men toch een heel lief geluid kan trekken), of de conservenblikjes die onze Amerikaansche broeders in hun trombones stoppen, tot verhooging van het vermaak. Wij zien slechts de pianola's en de orchestrions (de draaiorgels natuurlijk incluis) voor mechanische muziekinstrumenten aan. En dan komt dus de vraag aan de orde: wat beteekenen deze apparaten voor de kunst van onze dagen?
Er zijn tegenwoordig componisten die hunne piano-werken direct voor pianola schrijven. Daar is in theorie niet zooveel tegen: Een pianist heeft tien vingers, een kunstspelpiano acht-en-tachtig. Oppervlakkig beschouwd levert dus het schrijven voor pianola een aanzienlijke vermeerdering van de trefkansen op, meer niet. Maar het is de vraag, misschien, of de muziek wel waarlijk gediend wordt door deze vermeerdering van technische vermogens. Kracht is niet alles, snelheid evenmin, veelstemmigheid ook niet. Snelheid, kracht en veelstemmigheid beteekenen minder dan niets voor het mysterie dat het levende centrum vormt van alle kunst. Techniek is middel, nooit doel. Pianotechniek is het middel om een sonatine van Clementi, of een concert van Chopin te kunnen spelen. Dat wil zeggen: een middel om de in die notenteekens gefixeerde muzikale ontroeringen tot een oogenblik klinkende werkelijkheid te maken. Wij kunnen dat met tien vingers - of met een kunstspelapparaat. De pianola kan een hulpmiddel zijn voor een musicus, een muziekgevoelige, wiens handen de vaardigheid van het pianospelen niet verstaan. Een surrogaat, als ge wilt, - een nuttig surrogaat zelfs, doch niet meer. Een groot kunstenaar zal, al spelende, klanknuances vinden, muzikale stemmingen scheppen, die door de noten die hij vóór zich heeft maar zeer tennaastcnbij worden aangegeven. Dit is het element der persoonlijke bekoring, laatste overblijfsel van de magie der woordelooze redelijkheden. Deze nuances staan den pianolist niet in dezelfde mate ter beschikking.
Het is anders, in de wereld der klanken, dan in de wereld der techniek. Dat de paarden het veld moesten ruimen voor auto en avion is logisch en volkomen aanvaardbaar. De gegevens waarmede zoowel postkoets als 80 H.P.-renwagen te maken hebben blijven hetzelfde: Er is een vaststaande, in K.M. uit-te-drukken afstand tusschen de plaatsen van vertrek en aankomst. Wij worden door de automobiel in staat gesteld die afstanden sneller af te leggen dan dat vroeger mogelijk was. Dit beduidt winst, tijdsbesparing, vooruitgang. Doch wat zou men van een menschheid denken die, omdat het vervoer sneller gaat, tegenwoordig, de wegen in groote bochten ging aanleggen - alleen maar om ongeveer dezelfde rijtijd te houden?
Even absurd ware het vergrooten van de imaginaire pianistische ‘moeilijkheden’, op het motief dat de kunstspelpiano ons biedt. Moeielijk en gemakkelijk zijn geen criteria voor de muziek - snel of langzaam zijn dat wel voor het verkeer. Alleen in een tijdsgewricht dat zoo absoluut de relatie tusschen technische en metaphysische problemen uit het oog heeft verloren als het onze zijn dergelijke denkmonstruositeiten te verwachten. Iemand die niet leerde pianospelen mag de pianola dankbaar zijn. Evenals de man zonder beenen blij kan zijn met zijn krukken, of met zijn wagentje.
Maar zouden wij, omdat wij zoo gemakkelijk invalidenwagentjes kunnen krijgen, het gebruik van onze ledematen wenschen te verleeren?
Curt Sachs heeft ons het inzicht bijgebracht dat de cultuur der (on-beschaafde) volkeren in omgekeerde evenredigheid staat tot de verbreiding die de z.g.n. ‘mittelbar geschlagene Idiophone’ bij die volkeren genieten. De observaties die aan deze stelling ten grondslag liggen zijn de volgende: