[Nummer 2/3]
Redactioneel
Op zondag 6 november 2016 organiseerde de Werkgroep haar jaarlijkse Bronbeeksymposium. Ditmaal was het thema Indische jeugdliteratuur. Er kwamen zes sprekers aan het woord en de dag werd besloten door een gesprek tussen Peter van Zonneveld en Wieteke van Dort, die haar antwoorden opluisterde met proza, poëzie en liedjes, hetgeen de ruim tweehonderd deelnemers aan dit symposium zeer konden waarderen.
Deze aflevering van Indische Letteren bevat de tekst vaneen aantal lezingen die daar werden uitgesproken. Coen van 't Veer schrijft over de zeereis tussen Nederland en Indië in jeugdboeken. Harry Bekkering belicht de rol van Indië in de jeugdboeken van J.B. Schuil. Helma van Lierop analyseert de rol van de baboe in Indische meisjesboeken. Vilan van de Loo gaat in op Angeline's beloften, de ‘stille bestseller’ van Melati van Java. Het onderwerp van Sylvia Dornseiffer is Rogier Boon en het eerste oorspronkelijk Nederlandse Gouden Boekje Wim is weg.
Bij het verschijnen van dit nummer heeft ons redactielid Adrienne Zuiderweg met succes haar proefschrift Batavia berijmd. Een geschiedenis van de Compagniesliteratuur en een overzicht van de Compagniesdichters in Batavia verdedigd in de aula van de Universiteit van Amsterdam (16 juni). En op 17 juni heeft ons symposium Vier eeuwen Zeeuwen in Azië plaatsgevonden.
In deze aflevering treft u een aankondiging aan van een nieuw fenomeen in onze kring: de eerste Indische Letteren Lezing. Die zal op 22 september in het Academiegebouw te Leiden worden gehouden door Elleke Boehmer. Zij is ‘Professor of World Literature in English’ aan de universiteit van Oxford. De titel van haar in het Nederlands uitgesproken lezing is: ‘De toekomst van het postkoloniale verleden. De representatie voorbij.’ In haar lezing geeft zij haar visie op ons vakgebied en bespreekt zij welke nieuwe richting de postkoloniale (literatuur)wetenschap kan inslaan.
Het programma van ons jaarlijks Bronbeek-symposium op 5 november over Indische beroemdheden vindt u tevens in dit nummer. De speciale gast is Ernst Jansz.