[Nummer 4]
Redactioneel
Na meer dan vijftien jaar trouwe dienst heeft Reggie Baay, een der oprichters van onze Werkgroep, het redactiesecretariaat neergelegd. Vanaf het allereerste begin was hij de spil van Indische Letteren. Aanvankelijk nam hij bovendien ook de ledenadministratie van de Werkgroep op zich; die taak heeft hij in 1994 overgedragen aan Marian Fillié. Gelukkig hoeven wij geen afscheid van hem te nemen; hij blijft deel uitmaken van de redactie. Wij willen hem graag bedanken voor alles wat hij tot dusver voor onze Werkgroep en ons tijdschrift heeft gedaan en hopen dat hij nu wat meer tijd krijgt voor zijn gezin en zijn dissertatie-onderzoek naar het Indisch toneel. Marian Fillié is bereid gevonden, ook het redactiesecretariaat over te nemen. Dat betekent voor haar een extra belasting. We wensen haar in die nieuwe functie veel succes toe.
In deze aflevering van Indische Letteren houdt Fred Lanzing een met kracht van argumenten ondersteund pleidooi om Snouck Hurgronje ook in de Indische literatuur de plaats te geven die hem toekomt. Joop van den Berg laat zijn licht schijnen over het werk van Henri Borel, dat tot dusver wat in de schaduw is gebleven. Bovendien wijst hij op de rol die Borel in de Indisch-Nederlandse letterkunde heeft gespeeld. We hopen dat deze beschouwing op haar beurt anderen zal stimuleren tot een nader onderzoek naar deze ten onrechte vergeten auteur. Tijdens ons symposium over de toekomst van tempo doeloe is gepleit voor meer aandacht voor de Indische poëzie. Het is verheugend dat we in deze aflevering nu een bijdrage over de Indische gedichten van Jan Prins kunnen publiceren. Zij is geschreven door Lisa Migo, studente aan de universiteit van Hull in Engeland. Haar artikel laat eens te meer zien, dat er ook buiten onze grenzen belangstelling voor de Indische literatuur bestaat. Liesbeth Dolk tenslotte vraagt aandacht voor het optreden van Corrie Schneider en Corry Rigter als ‘Tholen en Van Lier’ in de Japanse kampen en kort daarna; hun cabaretteksten vormen een verrassende bijdrage aan de Indische letteren.
Graag maken wij u attent op de zeventigste verjaardag van F. Springer, die op 25 januari 2002 in onze kring zal worden gevierd. Nadere informatie achter in dit nummer. Bovendien willen we u wijzen op de veranderingen in de adressen van onze werkgroep (zie hiernaast), en ons nieuwe website-adres: http://www.IndischeLetteren.nl.