[Nummer 2]
Redactioneel
Dit najaar zal bij Querido de biografie Geheim Indië. Het leven en werk van Maria Dermoût (1888-1962), geschreven door Kester Freriks, verschijnen. Het juninummer van Indische Letteren is geheel gewijd aan deze bijzondere schrijfster, wier werk ‘is doordrenkt van niet-Europese thema's, motieven, personages en gedachten’, zoals Els Bogaerts het formuleert in haar bijdrage aan dit nummer. Haar artikel en dat van Marie-Hélène Thiam bieden een verrassend en nieuw inzicht in Dermoûts inspiratiebronnen. Annelies Dirkse geeft in haar bijdrage een voorbeeld van opvallende onderlinge samenhang tussen Dermoûts verhalen.
Najaar 2000 staan er drie bijeenkomsten op ons programma.
Op 8 september houdt de Werkgroep weer een lezingenmiddag. De uitnodiging hiervoor vindt u elders in dit nummer.
Op 6 oktober organiseert Vilan van der Loo in samenwerking met onze Werkgroep een ‘Kloppenburgmiddag’ waarin haar recent uitgekomen biografie Kijk in Kloppenburg! De Indische planten van mevrouw J.M.C. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948) centraal staat.
Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde werd opgericht. Het jaarlijkse symposium van Indische Letteren dat op 19 november in Bronbeek (Arnhem) zal plaatsvinden, staat in het teken van dit vijftien-jarig bestaan. De sprekers op deze dag zullen in hun lezingen terugblikken en vooruitzien. De redactie vindt deze bijeenkomst een passende gelegenheid om de nestor van onze werkgroep, Rob Nieuwenhuys, te gedenken die in 1999 op 91-jarige leeftijd overleed. Maar ook, en vooral, zal het op 19 november over de toekomst van de Werkgroep gaan: met welke (nieuwe) onderzoeksvragen gaat de werkgroep zich de komende tijd bezighouden? Welke nieuwe onderzoeksgebieden dienen te worden geëxploreerd? Bovendien zal aandacht worden besteed aan de uitbreiding van onze website.
Meer informatie over de ‘Kloppenburgmiddag’ en het symposium volgt in het septembernummer.