[Nummer 3]
Redactioneel
Op 15 augustus j.l. werd bij het Indisch monument in Den Haag de capitulatie van Japan, nu vierenvijftig jaar geleden, herdacht. Carel Jan Schneider was tien jaar toen hij in 1942 in Bandoeng het kamp in ging. Zijn literaire alter ego F. Springer schreef over die Japanse tijd en de periode erna in Tabee, New York (1974), Bandoeng-Bandung (1993), en het meest recent in Kandy (1998). Eind vorig jaar hield Springer in het kader van zijn gastdocentschap aan de Universiteit Leiden in het Academiegebouw de twee zogenaamde ‘Verweij-lezingen’. In één daarvan ging hij opnieuw terug naar de periode 1942-1945, ditmaal vooral naar de (jeugd)boeken die hij rondom die jaren las en de invloed die er van uit is gegaan op zijn latere werk. Behalve een verslag van Springers vroege leesvoorkeuren, geeft het verhaal ook een bijzondere sfeertekening van die maanden van spanning en onrust voor de internering. ‘Lezen in Indië’ heeft Springer deze terugtocht hier genoemd en we zijn hem zeer erkentelijk dat we zijn lezing in ons tijdschrift mogen afdrukken.
De Indische kinder- en jeugdboeken van Diet Kramer zijn het onderwerp van een artikel van Marleen van Vuurde. Verder vindt u in dit nummer een fascinerende bijdrage van Hans Straver waarin hij laat zien hoe een door Rumphius beschreven historisch voorval dat plaatsvond in 1646 op het eiland Hitu in de Molukken, ruim twee eeuwen later in de Indische bellettrie en nog later in de Molukse (orale) cultuur opnieuw tot leven komt. Het septembernummer wordt afgesloten met de ‘Lijst van Indische Letteren 1997’.
In de laatste maanden van dit millennium organiseert de Werkgroep nog twee bijeenkomsten. Het jaarlijkse symposium, met dit jaar als thema: ‘Humor in de Indische letteren’, vindt plaats op 26 september in het Congres- en reüniecentrum Kumpulan, Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem. De uitnodiging voor dit symposium en alle gegevens, ook met betrekking tot de inschrijving en een eventuele lunch, waren te lezen in het juninummer van Indische Letteren. Mocht u zich nog niet hebben opgegeven en wilt u dat alsnog doen, dan wordt u verzocht zo spoedig mogelijk telefonisch (020-6794114) of per e-mail (M.Darlang@student.uva.nl) contact op te nemen met Marijke Darlang.
In november vindt in Leiden een lezingenmiddag plaats. De uitnodiging hiervoor vindt u achterin dit nummer.