[Nummer 3-4]
Redactioneel
Op 31 augustus 1898 werd kroonprinses Wilhelmina meerderjarig en spoedig daarna als koningin ingehuldigd. Deze troonsbestijging gaf niet alleen in Nederland aanleiding tot uitbundige feestelijkheden, maar ook in de toenmalige koloniën. In verband met de honderdjarige herdenking van dit feit heeft onze Werkgroep een symposium gewijd Indië in het jaar 1898 (op 20 september 1998 in Museum Bronbeek). Het merendeel van de lezingen aldaar gehouden, wordt in dit december-nummer afgedrukt. Reggie Baay introduceert de belangrijkste nieuws-feiten van dat jaar, volgens de Indische pers, en schept daarmee een kader voor de andere lezingen, gewijd aan de kroningsfeesten en kroningsverzen (door Hugo Klooster en Peter van Zonneveld), een islamitische heilbede voor de vorstin (Nico Kaptein), de literatuur en de literaire kritiek (Joop van den Berg en Gerard Termorshuizen).
In de zomermaanden heeft onze Werkgroep aan nog andere feestelijkheden en herdenkingen deelgenomen. Rob Nieuwenhuys werd negentig jaar en de Werkgroep vierde dat op 3 juli in Leiden. Rob kreeg een vriendenbundel aangeboden: Met andere ogen. Dertig vrienden over de fotoboeken van Rob Nieuwenhuys (uitgegeven bij uitgeverij Querido te Amsterdam, onder ISB-nummer 90-214-76851). Robs kleinzoon, Sander Nieuwenhuys, maakte bij die gelegenheid de hier afgebeelde foto van de huidige redactie van Indische Letteren met pak Rob.
Op 14 september was het honderd jaar geleden dat P.A. Daum stierf. In samenwerking met de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal organiseerde onze Werkgroep een herdenking bij het graf op de Oude Algemene Begraafplaats in Dieren (Gld.), waar onder meer namens het gemeentebestuur en de organiserende instellingen bloemen werden gelegd. Vervolgens werd de Geneeskundige Badinrichting ‘Bethesda’, waar Daum in zijn laatste levensdagen tevergeefs genezing zocht, aangedaan. In het Cultureel Centrum ‘Theotorne’ voerden behalve Gerard Termorshuizen, de gemeentesecretaris van Rheden, W.J. Meijerink, en Peter van Zonneveld het woord. Meijerink hield een buitengewoon uitvoerige voordracht over de genoemde badinrichting ‘Bethesda’; Peter